Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Raamattu tänään

Ajankohtaista puhetta Raamatun tekstien äärellä, opiksi, ohjeeksi, ojennukseksi ja eteenkin iankaikkiseksi elämäksi.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 53 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 8.5.2020.

10 rukoilijaa Raamatussa

Julkaistu 28.6.2022

Rukoileminen on hengelliselle hyvinvoinnille vähintään yhtä tärkeää kuin hengittäminen on fyysiselle elämällemme. Rukous kannattaa kristityn koko elämää. 

Raamatusta löydämme lukuisan joukon henkilöitä ja persoonia, jotka ovat rukoilleet elämänsä eri vaiheissa ja tilanteissa. Esittelen kymmenen Raamatun kuvaamaa rukoilijaa ja heidän esimerkkiä rukouksen valtavasta voimasta. Opitaan uutta näiden henkilöiden rukouselämästä!

Nahum - Lohdutus kärsiville

Julkaistu 25.3.2022

Nahumin kirjan keskeisin päämäärä on julistaa Jumalan tuomio Assyrian väkivaltaiselle pääkaupungille Ninivelle ja näin julistaa lohduttavaa sanomaa Juudan kärsivälle kansalle. Ninivelle julistettu tuomio oli hyvä uutinen Juudalle ja kaikille sen alistamille kansoille. Valloittaja ei enää alistaisi niitä. Jumala hallitsee koko maailmaa ja paha saa aina lopulta palkkansa. 

Lopunajat Raamatun valossa

Julkaistu 8.3.2022

Mitä Raamattu kertoo meille tulevaisuudesta? Mitkä ovat "lopunajat" ja mitä silloin tapahtuu? Miten suhtautua Raamatun profetioihin? Raamatun profetioiden sanoma lopunajoista on lohdullinen ja toiveikas. Ne antavat meille voimaa jaksaa elämäämme vainojen ja vaikeuksien keskellä. Voimme kohdistaa toiveikkaasti katseemme Jumalan hyvään suunnitelmaan!

Ninive - Tuo suuri kaupunki

Julkaistu 22.1.2022

Assyrian muinaisen maailmanvallan pääkaupungilla on kiinnostava historia. Niniven kaupungin vaiheet kuvataan Raamatussa tarkoin ja ne sisältävät meille tärkeän sanoman: Jumala on historian Jumala. Ihmiskunnan historia ja sinunkin elämäsi ovat täysin Hänen rakastavassa kädessään. Niniven historia opettaa meille myös Jumalan pitkämielisyydestä ja armahtavaisesta luonteesta. Niniven kohtalo todistaa myös, että Raamatun profetiat toteutuvat viimeistä piirtoa myöten. 

Miikan kirja - Messias tulee!

Julkaistu 11.1.2022

Miikan kirjan päämääränä on varoittaa Jumalan kansaa tulevasta tuomiosta ja tarjota anteeksiantoa katuville. Miika ennusti Jumalan tuomiota jumalattomuudesta sekä Israelille että Juudalle. Hän profetoi kansan joutumisen pakkosiirtolaisuuteen 150 vuotta ennen kuin se tapahtui. Miika kantoi erityisesti huolta kansan parissa vallitsevasta epäjumalanpalveluksesta, moraalittomuudesta ja epäoikeudenmukaisuudesta. Hallitsijat olivat lahjottavissa ja hengelliset auktoriteetit olivat aivan yhtä rahanahneita.

Miika tunnetaan erityisesti siitä, että hän profetoi Messiaan syntyvän Juudan Betlehemissä. Tämäkin Miikan profetia toteutui! Jeesus syntyi 700 vuotta myöhemmin Miikan profetian mukaisesti Betlehemissä. Mutta mitä Miikan mukaan tulisi tapahtumaan Migdalin tornin luona?

Joona - Mitä opitaan kalan vatsassa?

Julkaistu 2.1.2022

Vanhan testamentin profeetoista tunnetuimpia on Joona, joka joutui pakomatkallaan kalan vatsaan. Joonan kirja kertoo profeetan pakomatkasta ja siitä miten Jumala pysäytti hänet ja käänsi hänen suuntansa. 

  • Miksi Joona pakeni?
  • Kuoliko Joona todella kalan vatsassa?

Näihin kysymyksiin etsimme vastauksia ja pohdimme kirjan tärkeintä sanomaa.

Lopulta Joona totteli Jumalan käskyä ja saarnasi Niniven kaduilla. Kansa teki parannuksen ja säästyi tuomiolta. Kertomuksen ydinsanoma ei liity risteilyjen vaaroihin tai meripetojen tarkkaan lajimääritykseen. Joonan kertomus opettaa meitä keskittymään olennaiseen. Takerrumme liian usein pikkuseikkoihin ja unohdamme elämän tärkeimmät pääasiat. Hyvinvointi syntyy armeliaasta suhtautumisesta lähimmäisiin. Tärkeää on elää sovussa itsensä, lähimmäisten ja Jumalan kanssa.

Joulun 8 faktaa

Julkaistu 21.12.2021

Jouluun liittyy lukuisia perinteitä ja vakiintuneita mielikuvia. Mitä tosiasioita tiedämme Raamatun pohjalta joulusta? Mikä on faktaa ja mikä fiktiota jouluun liittyen? Milloin Jeesus syntyi? Tallissa vai luolassa? Kumpi on joulun todellinen sankari: Jeesus vai joulupukki? 

Voiko Raamattuun luottaa?

Julkaistu 18.12.2021

Joidenkin mielestä Raamattu koostuu vain vanhoista paimentolaisten nuotiotarinoista, mutta kristinuskon ja Raamatun oman itseymmärryksen mukaisesti Raamattu on syntynyt Pyhän Hengen vaikutuksesta. Onko Raamattu totta vai tarua? Mitä Jeesus sanoi Raamatusta?

Miten kristillistä uskoa Raamatun luotettavuuteen ja jumalalliseen alkuperään voidaan perustella? Onko Raamattu myös historiallisesti luotettava? Meidän uskovien mielestä Raamattu on Jumalan oma kirja. Ihmiset kirjoittivat sen Jumalan innoittamana. Raamatun sanomaan kannattaa edelleenkin uppoutua ja antaa sen sanoman muuttaa meidän ajatteluamme ja sydäntämme. 

Obadja - Herran palvelija

Julkaistu 24.11.2021

Obadjan kirja on Vanhan Testamentin lyhin kirja, siinä on vain 21 jaetta. Kirja alkaa sanoilla "Obadjan näky". Obadja julistaa tuomion sanomaa Edomin jumalattomalle kansalle. Vaikka Obadja kuvaa onnettomuutta, joka kohtaa Jumalan kansan vastustajia, hän julistaa myös lohdutusta, joka seuraa Jumalan antamasta voitosta kansalleen.

Obadjan kirja on tulevaisuuden näky Jumalan valtakunnan voitosta. Jumalan kansaa voidaan sortaa ja vainota, mutta Jumalan Valtakunnan lopullinen voitto on varma. Herra pitää omistaan huolen, myös sinusta!

Onko kristinusko yksin oikeassa?

Julkaistu 17.11.2021

Vievätkö kaikki tiet taivaaseen? Onko kristinusko ainoa oikea uskonto? Tuleeko jokainen omalla uskollaan autuaaksi? Ovatko kaikki uskonnot ilmausta pyrkimyksestä saman jumalan yhteyteen? 

Jeesus itse väittää olevansa ainoa tie oikean Jumalan yhteyteen. Evankeliumin ainutlaatuinen sanoma on se, että Jumalan Poika tuli ihmiseksi. Jumala on siis ihmisen puolella. Hän pysyy rinnallamme kärsimyksessä ja kuolemassa. Saamme kutsua Jumalaa isäksemme, olemme Jumalan lapsia, emme orjia tai arvottomia robotteja. Kristinusko on ainoa uskonto, jossa Jumala itse lähestyy meitä. Muut uskonnot ovat ihmisen tavoittelua jonkin jumaluuden puoleen. Kristinusko myös selittää parhaiten sen, miksi maailma on sellainen kuin se on.

Aamos - Lammaspaimen Tekoasta

Julkaistu 6.11.2021

Aamoksen kirja on yksi Vanhan Testamentin pienistä profeettakirjoista. Aamos oli paimen ja viikunankasvattaja eteläisestä Juudan valtakunnasta, mutta hän profetoi Israelin pohjoiselle valtakunnalle. Samaan aikaa toimivat profeettoina myös Hoosea ja Joona. Aamos julistaa Jumalan tuomiota kaikille ympärillä oleville kansoille ja sen jälkeen Juudalle ja Israelille. Pohjoisesta Israelin valtakunnasta oli tullut omahyväinen, epäjumalia palveleva ja köyhiä sortava kansakunta. Aamoksen kirja päättyy kuitenkin toivorikkaaseen näkyyn Jumalan tulevasta pelastuksesta. Israelin kansa tullaan uudistamaan, juutalainen kansa tulee palaamaan omaan maahansa ja Messiaan ajat koittavat. Kaiken tuomion ja jumalattomuuden keskellä Jumala kuitenkin vaikuttaa historian kulussa. Hänen hyvä suunnitelmansa toteutuu. Tähän toivoon mekin saamme luottaa.

Onko Jumala olemassa?

Julkaistu 22.10.2021

Väitetään, että Jumalan olemassaoloa ei voi todistaa. Väärin: Katso ympärillesi !! Todellisuuden ja universumin olemassaolo edellyttää suunnittelijaa ja Luojaa. Elämän rakentanut informaatio edellyttää tekijää ja suunnittelijaa. Tyhjästä ei synny materiaa, elämää ja tietoisuutta

Ihmisestä tekee kristityn Jumalan kohtaaminen. Ihminen voi saada varmuuden Jumalan olemassaolosta rukouksen välityksellä, uskomalla Jumalan Sanaan, elämällä hänelle kuuliaisena päivittäin.

Usko on siis tapa elää, elää yhteydessä Jumalaan. Uskova puhuu Jumalan kanssa rukouksessa, kuulee Hänen äänensä Sanassa. Se on jatkuvaa vuoropuhelua, jossa tieto Jumalasta koko ajan kasvaa. Tähän kuuluvat myös taistelut, kysymykset, epäily, ihmettely. Niiden kautta suhteemme Jumalaan syvenee.

Joelin kirja - Herran päivä tulee!

Julkaistu 12.10.2021

Joelin (Jooel) kirjan päämääränä on varoittaa Juudan kansaa Jumalan tuomiosta, joka kohtaisi sitä sen syntien vuoksi ja kehottaa ihmisiä palaamaan Jumalan luo. Se on järjestyksessä toinen ns. "pikkuprofeetoista". Nimi Joel tarkoittaa "Herra on Jumalani". Joel kirjoitti kirjan noin 835-796 eKr. Juudan kansa oli vaurastunut ja muuttunut itsekeskeiseksi ja huolettomaksi. Se piti Jumalaa itsestäänselvyytenä ja oli alkanut palvoa epäjumalia ja tehdä syntiä. Joel varoitti kansaa siitä, että tällainen elämäntyyli toisi väistämättä Jumalan tuomion.

Joelin kirjan sanoma on synkkä, mutta samalla toiveikas. Ihmiskunnan historia on Jumalan hyvissä käsissä. Kirja sisältää lupauksen joka antaa meille toivoa tähän päivään ja tulevaisuuteen:

"Mutta jokainen, joka huutaa avukseen Herran nimeä, pelastuu."

Hoosea - Jumala rakastaa langennutta kansaansa

Julkaistu 22.9.2021

Hoosean kirja on ensimmäinen ns. "pieni" profeettakirja, ensimmäinen 12:sta. Hoosean kirjan sanoma on kuitenkin "suuri" ja erittäin merkittävä. Sen sanoma on tarkoitettu myös meidän aikakaudellemme, sen sanoma on ikuinen. Hoosean kirjan tilanne liittyy VT:n aikaiseen pohjoiseen valtakuntaan, Israeliin. Siellä vallitsi suuri vauraus mutta samalla suuri turmelus. Vaikka alkuperäinen kirjan kohderyhmä oli Israelin kansa, kauan sitten, joka palvoi Baalia, on kirjan sanoma edelleen ajankohtainen ja tarkoitettu juuri meille.

Hoosean kirja kuvaa Jumalan liittorakkautta morsiantaan Israelia kohtaan. Kirjassa tulee erityisesti esille kaksi teemaa: Israelin uskottomuus ja Jumalan uskollisuus.

Kirjan päämääränä on havainnollistaa, miten suuresti Jumala rakastaa syntistä kansaansa.

Tarvitsemme Jumalan antamaa taisteluvarustusta

Julkaistu 21.8.2021

Aikakautemme on pimentymässä hengellisesti, hämärä leviää. Pysyäksemme pystyssä ja valveilla, Raamattu kehottaa meitä pukemaan yllemme hengellisen taisteluvarustuksen. Mitä nuo eri varusteet meille kertovat?

"Kiinnittäkää vyöksenne totuus, pukeutukaa vanhurskauden haarniskaan ja sitokaa jalkineiksenne alttius julistaa rauhan evankeliumia. Ottakaa kaikessa suojaksenne uskon kilpi, jolla voitte sammuttaa pahan palavat nuolet. Ottakaa myös pelastuksen kypärä, ottakaa Hengen miekka, Jumalan sana. Tehkää tämä kaikki rukoillen ja anoen." Ef 6:10-18

Kuka olen? Onko minulla mitään arvoa? Miksi olen olemassa?

Julkaistu 24.5.2021

Raamattu antaa identiteetillemme vankan pohjan. Emme ole täällä sattumalta, vaan olemme Jumalalle äärettömän arvokkaita ja tärkeitä. Tässä podcastissa kerron, miten Raamattu meitä määrittelee ja kuvaa.  

Korona yllätti uskovat!

Julkaistu 2.4.2021

Miksi korona on tullut koko maailmalle yllätyksenä? Ja vielä kummallisempaa, miksi se oli täysin odottamaton shokki myös seurakunnalle? Missä olivat profetiat tulevasta koko maailmaan ravisuttavasta pandemiasta? Näitä kysymyksiä olen kysellyt useasti vuoden 2020 ja 2021 kuluessa.

Jumala haluaa uskoakseni opettaa meitä siinä, että me ihmiset, emme edes me uskovat, ole kaikkitietäviä. Jumalan voima ilmenee yllättävissä tilanteissa. Hän haluaa että luotamme ja turvaamme yksin häneen kaikissa elämämme tilanteissa, myös ennakoimattomissa haasteissa.

Miksi murehdit? - Jeesuksen opettamat 7 syytä olla murehtimatta

Julkaistu 16.3.2021

Jeesu opettaa meille Jumalan huolenpidosta. Meidän ei tarvitse murehtia huomista, sillä Jumala pitää lapsistaan huolta. Hän tuntee kaikki tarpeemme. Saamme tänään rukouksessa jättää Hänelle huolemme ja murheemme. Hän tuntee ne kaikki. Hän kulkee tänäänkin vierellämme. 

Jeesuksen opetus murehtimisesta löytyy täältä: Matt 6:25-34

Jeesus kehottaa meitä olemaan murehtimatta niistä tarpeista, joista Jumala on luvannut huolehtia. Murehtiminen vahingoittaa terveyttä, heikentää työkykyä ja luovuutta sekä vaikuttaa kielteisesti ihmissuhteisiin. Murehtiminen myös vaikeuttaa luottamustamme Jumalaan.

Ilmestyskirja - Johdanto Johanneksen ilmestykseen

Julkaistu 8.1.2021

Koko Raamatusta arvioidaan kolmanneksen olevan profetiaa. UT:n 27 kirjasta, peräti 23 kertoo Jeesuksen toisesta tulemuksesta. Raamatussa on 31.102 jaetta ja niistä yli 10.000 sisältää profetaalista tekstiä. Yleisesti arvioidaan, että 50-80% Raamatun profetioista on jo täyttynyt. Ilmestyskirja on keskeisimpiä ihmiskunnan tulevaisuudesta profetoivia kirjoja.

Kirjan sisältö on ilmoitus Jumalan tulevaisuudensuunnitelmasta. Se näyttää meille uskovien ikuisen olotilan uusissa taivaissa ja uudessa maassa. Tämä on kirja Jumalan valtakunnan täydelliseksi tulemisesta. Jumala vie asiansa voimallisesti voittoon. 

Ilmestyskirja on Jeesuksen meille antama ilmestys.

Juudaksen kirje - Luopumuksen historiaa ja nykypäivää

Julkaistu 1.1.2021

Kirjeen kirjoittaja on Juudas, joka oli Jeesuksen ja Jaakobin veli. Se on kirjoitettu noin vuonna 65 juutalaistaustaisille kristityille.

Juudaan kirje on Raamatun ainoa kirja, jonka tehtävänä on yksinomaan taistella kristikunnan suurta luopumusta vastaan ennen Kristuksen tulemusta. Raamatun oppi luopumuksesta huipentuu Juudaan kirjeessä, tässä löydämme laajoja näkymiä luopumuksen historiasta taivaassa ja maan päällä. Meidän aikamme lukijoista on aika järkyttävääkin havaita, miten kiivaasti Raamatun kirjoittajat hyökkäävät vastustajia ja harhaopettajia vastaan. 

Juudas kehottaa vastustamaan väärää oppia, pysymään totuudessa ja johtamaan myös toisia oikeaan uskoon. Hänen sanomansa kuuluu kaikille kristityille.

3. Johanneksen kirje - Rohkaisua vieraanvaraisuuteen

Julkaistu 25.12.2020

Johannes kirjoitti Gaiukselle henkilökohtaisen kirjeen kiittääkseen häntä hänen kristillisestä elämäntavastaan ja rohkaistakseen häntä uskossa. Tämä kirje ei kuitenkaan koske yksityisasioita, vaan kristillisen seurakunnan elämää. Kirje painottaa, että totuutta opettaville evankeliumin julistajille tulee olla vieraanvarainen. Vieraanvaraisuus kertoo siitä, että tukee luokseen kutsumiaan ihmisiä ja heidän työtään. Kirje myös varoittaa niistä, jotka pyrkivät hallitsemaan seurakuntaa vääristä vaikuttimista.

2. Johanneksen kirje - Elämää totuudessa ja rakkaudessa

Julkaistu 18.12.2020

Johannes kirjoitti tämän toisen kirjeensä pian ensimmäisen kirjeen kirjoittamisen jälkeen varoittaakseen vääristä opettajista. Kirjoitusvuosi on noin vuoden 90 paikkeilla ja kirje lienee lähetetty Efesoksesta. 

Johannes muistuttaa meitä, että totuus ja rakkaus ovat keskeisiä Jeesuksen seuraamisessa ja varoittaa vääristä opettajista.

1. Johanneksen kirje - Vahvistusta uskossa ja elämän Sanassa

Julkaistu 11.12.2020

Apostoli Johannes kirjoitti 1. kirjeensä paimenkirjeeksi seurakunnille, joiden jäsenet olivat pakanuudesta kääntyneitä kristittyjä. Johannes kirjoitti tämän kirjeen Efesoksessa joskus vuosien 85-90 paikkeilla. Johanneksella on selvästi läheinen suhde kirjeen saajiin ja se on ehkä tarkoitettukin kiertokirjeeksi. Kirjeen varsinainen aihe on elämän Sana, Kristus, joka on elämä ja antaa elämän.

Kirje antaa selkeän kuvan Jeesuksesta. Apostoli oli tuntenut Jeesuksen henkilökohtaisesti, keskustellut hänen kanssaan, kulkenut hänen vierellään, nähnyt hänen kuolemansa ja nähnyt hänet ylösnousseena ja nousevan taivaaseen. Johannes kuvaa Jeesusta valoksi, rakkaudeksi ja elämäksi. Tämä kirje kirjoitettiin, jotta voisimme ymmärtää, miten Jumalan todellisuus ilmenee elämässämme uskon kautta Jeesukseen ja jotta voisimme olla varmoja siitä, että saamme viettää ikuisuuden hänen luonaan. Kirje rohkaisee pysymään yhteydessä Jumalaan, joka on valo ja rakkaus.

2. Pietarin kirje - Ohjeita kristityn kasvuun

Julkaistu 4.12.2020

Tämä kirje on kokeneen ja uskollisen Jeesuksen apostolin viesti meille kristityille. Pietari varoittaa väärästä opetuksesta ja kehottaa kasvamaan uskossa ja Kristuksen tuntemisessa. Pietarin mukaan tulee hylätä Jumalan sanan vastainen opetus ja keskittyä Jeesuksen tuntemiseen. 

Pian tämän kirjeen kirjoittamisen jälkeen Pietari kuoli marttyyrina. Kirje on kirjoitettu noin vuonna 67. Pietari muistuttaa meitä Jumalan suurista lupauksista ja kehottaa uskon ja kutsumuksemme lujittamiseen.

1. Pietarin kirje - Rohkaisua koetusten keskellä

Julkaistu 27.11.2020

1. Pietarin kirje on lämminhenkinen ja inhimillinen kirje. Pietari antaa runsaasti käytännön neuvoja siitä, miten kristittyjen tulisi elää vaikeina aikoina, erityisesti Jeesuksen paluuta odotettaessa. Kirjeen saaneet kristityt elävät vainojen keskellä. Pietari tietää heidän tuntevan itsensä eristyneiksi ja haavoittuneiksi. He asuvat lainausmerkeissä "muukalaisina vieraassa maassa". He tuntevat itsensä erilaisiksi, sillä he ovat erilaisia. Pietari pyrkii innostamaan lukijoitaan näyllä siitä, mitä Jumala on tehnyt heidän puolestaan Kristuksessa. Pietari rohkaisee heitä tekemään sitä mikä on hyvää, olipa ulkonainen tilanne miten vaikea hyvänsä.

Jaakobin kirje - Ole Sanan tekijä, ei vain sen kuulija!

Julkaistu 20.11.2020

Kirje käsittelee uskon elämistä todeksi. Jaakob kehottaa Jumalan mielen mukaiseen elämään, jossa usko näkyy tekoina. Vaikka usko saakin aikaan hyviä tekoja, ne eivät voi meitä pelastaa. Pelastus on Jumalan lahja, joka saadaan yksin armosta ilman ansioita. Muuttunut elämä hyvine tekoineen todistaa aidosta uskosta.

Kirjeen kirjoittaja, Jaakob, oli Jeesuksen veli ja Jerusalemin seurakunnan arvostettu ja kunnioitettu johtaja. Aluksi Jeesuksen veljet, Jaakob muiden mukana, epäili Jeesuksen messiaanisuutta, mutta ylösnousemuksen jälkeen hekin liittyivät Jeesuksen opetuslapsiin.

Jaakobin kirje haastaa ja rohkaisee meitä ryhtymään sanan tekijöiksi, ei vain sen kuulijoiksi. Käytännöllistä kristillisyyttä arkipäivän elämään. Realistinen kirje, joka ei juurikaan pureudu oppikysymyksiin, vaan vaelluksemme velvoitteisiin.

Ota Jumalan valtakunta vastaan kuin lapsi!

Julkaistu 15.11.2020

Kristillinen jumalanpalvelus ja Jeesuksen seuraaminen koskee koko perhettä.

  1. Elä lähellä Jumalaa! Jumala puhuu valituilleen. Jumala katsoo sydämen asennetta, etsii kuulevia korvia, ei ikää tai asemaa.
  2. Huolehditaan perheistä ja rukoillaan perheiden puolesta! Meidän tehtävämme on ohjata lapsiamme Jumalan tuntemiseen ja seuraamiseen, mutta lopulta valinta jää jokaiselle itselleen. On ehkä lohduttavaa, että edes Eeli tai Samuel eivät onnistuneet lastensa kasvatuksessa, vanhemmat eivät saisi syyllistää itseään liikaa. 
  3. Lue Raamattua! Tärkeintä on kuunnella Jumalan puhetta, ei ihmisten. Miten kuulemme Jumalan puhetta? Me kuulemme Jumalan puhuvan meille Raamatussa. Siksi on tärkeää lukea joka päivä Raamattua! Ja noudattaa sen ohjeita.  

Heprealaiskirje - Jeesus on ylimmäinen pappimme

Julkaistu 6.11.2020

Heprealaiskirje on suunnattu juutalaista syntyperää olevien kristittyjen seurakunnille, mutta kirjeen teemat ovat niin yleisluontoisia, että ne puhuttelevat kaikkia kristittyjä, kaikkina aikakausina. Kirjoittaja varoittaa luopumuksen vaarasta, lahkohenkisyydestä, hengellisestä väsymisestä ja masennuksesta. Kirje on läheistä sukua Johanneksen evankeliumin kanssa, sillä Jeesuksen osallistuminen maailman luomiseen kuvataan selkeästi ja Jeesusta puhutellaan ylimmäisenä pappina. Kirje on kaikessa yhtäpitävä Paavalin julistuksen kanssa. 

Hebrealaiskirjeen tarkoituksena on osoittaa, että vanha liitto temppelikultteineen on saavuttanut päätöksensä ja täyttymyksensä Jeesuksessa. Kirjeessä ei mainita missään sen kirjoittajaa. Kirjoittajaksi on ajateltu yleensä Apollosta, Barnabasta tai Paavalia. Vanhan kirkon aikoina Paavalia on perinteisesti pidetty kirjoittajana, mutta myös Apollos on hyvä ehdokas, sillä kirjoittaja tuntee selvästi erinomaisesti sekä hellenistisen kulttuurin, että Raamatun kirjoitukset.

Kirje Filemonille - Synnin orjuudesta armon alle

Julkaistu 30.10.2020

Tämä Paavalin kirje Filemonille henkii anteeksiantavaa rakkautta. Antiikin aikana orjat olivat täysin vailla mitään oikeuksia. Tässä uskoton, karannut orjaraukka ei saa mielivaltaista rangaistusta raakalaismaiselta herraltaan, vaan armo käy oikeuden edellä. Rikkomus tunnustetaan, säälintunteeseen vedotaan, armoa anotaan, tarjotaan korvausta tehdyistä vääryyksistä, tie aukenee armoon ja orja korotetaan uuteen hengelliseen sukulaisuussuhteeseen. Kirje kuvaa täydellisen kuvan siitä, kuinka anteeksiantava Jumala kohtelee katuvaa syntistä.

Uskonpuhdistajamme Martti Luther on sanonut: "Jokainen meistä on Kristuksen Onesimus"

Kirje Titukselle - Kasvatusta hengelliseen johtajuuteen

Julkaistu 23.10.2020

Kirjeen tarkoitus on rohkaista Titusta ja opastaa miten seurakuntaelämä tulisi Kreetalla järjestää. Kuten kirjeet Timoteukselle, myös kirje Titukselle lasketaan kuuluvaksi Paavalin paimen- eli pastoraalikirjeisiin. Titus oli syntyperältään kreikkalainen. Kirjeen avulla Paavali ohjaa seurakuntaa, jota on aikaisemmin opettanut. Tässä kirjeessä on ohjeita ja vaatimuksia seurakunnan paimenille ja erityisesti kirjeessä varoitetaan harhaopeista.

2. Timoteuskirje - Apostolin hengellinen testamentti.

Julkaistu 16.10.2020

Paavali kirjoitti tämän viimeisen kirjeensä noin vuonna 66 tai 67 ollessaan vankeudessa. Tämä on myös Paavalin henkilökohtaisimpia kirjeitä. Tähän kirjeeseen Paavali tallensi viimeiset ajatuksensa Timoteukselle. Pian tämän jälkeen hänet teloitettiin keisari Neron valtakaudella. Kirje heijastaa hänen tärkeimpinä pitämiään asioita. Näihin kuuluvat terve oppi, järkkymätön usko, luottavainen kärsivällisyys ja kestävä rakkaus. Tämä kirje innostaa meitä pysymään rohkeasti totuudessa, oppimaan lisää Jumalan sanasta ja täyttymään Pyhän Hengen antamalla innolla.

1. Timoteuskirje - Työtoverille arvokkaita neuvoja

Julkaistu 9.10.2020

Timoteus oli Efeson seurakunnan nuori pastori. Hän oli myös Paavalin suojatti. Paavali lähetti tämän kirjeen rohkaistakseen ja neuvoakseen nuorta Timoteusta seurakunnan johtamisessa. Timoteus joutui Efesossa taistelemaan seurakunnassa vaikuttavia harhaopettajia vastaan. Tässä mielessä tämän kirjeen sisällön hyvin tiivistävä jae on seuraava: "... saat tästä tietää, miten tulee käyttäytyä Jumalan huoneessa, joka on elävän Jumalan seurakunta, totuuden pylväs ja perustus.

2. Tessalonikalaiskirje - Luopumus tapahtuu

Julkaistu 2.10.2020

Paavali kirjoitti tämän 2. Tessalonikalaiskirjeen noin vuoden 50 vaiheilla, eli molemmat tessalonikalaiskirjeet ovat hyvin varhaisia. 1. Tessalonikalaiskirje oli aikajärjestyksessä Paavalin ensimmäinen kirje ja tämä toinen on siten hänen toiseksi varhaisin kirjeensä. Tämä on kirjoitettu pian edellisen kirjeen jälkeen ja se syventää 1.Tessalonikalaiskirjeen teemaa, eli Jeesuksen tulemukseen liittyviä seikkoja. Paavali rauhoittelee tessalonikan seurakuntaa. Herran tulemus ei ole aivan vielä käsillä. On jatkettava työntekoa ja elettävä raittiin kristityn elämää. Jeesuksen tulemusta on odotettava kärsivällisesti.

1. Tessalonikalaiskirje - Jeesus tulee takaisin!

Julkaistu 25.9.2020

Uuden testamentin kirjeissä on yleensä monia teemoja, esitettyinä peräkkäin ja monesti myös lomittain. Paavalin 1. kirje tessalonikalaisille on tässä suhteessa hyvin erilainen. Tämän kirjeen teema on lohduttaa kristittyjä sillä iloisella odotuksella, että Jeesus on tulossa takaisin. Hän tulee perustamaan keskellemme valtakuntansa. Tämä on iloinen, toivoa antava uutinen.

Kolossalaiskirje - Kehotuksia väärää opetusta vastaan

Julkaistu 18.9.2020

Paavali taisteli synkretismiä, eli sitä uskontojen sekoittamista vastaan, jossa kristinuskoon yhdistellään ajatuksia pakanauskonnoista ja kreikkalaisesta filosofiasta. Vaarana oli mm. liiallinen lakihenkisyys (legalismi), pidättäytyminen aineellisista nautinnoista (asketismi) ja mystiikka. Omat yritykset miellyttää Jumalaa ruokkivat vain ihmisen omaa ylpeyttä. Kristinuskoon ei saa sekoittaa omia ajatuksia, eikä luottaa kehenkään opettajaan tai yhteisöön enempää kuin Jeesukseen. Yksin Jeesus on toivomme ja vain häneltä tulee todellinen viisaus.

Filippiläiskirje - Iloinen kirje iloisesta uutisesta

Julkaistu 5.9.2020

Paavalin kirje filippiläisille on iloinen kirje. Paavali kirjoitti luultavasti tämän kirjeen ollessaan Roomassa kotiarestissa. Enemmän kuin mitään muuta kirjettä, tätä kirjettä hallitsee ilo. Näin on siitäkin huolimatta, että Paavalin elämässä oli paljon ulkonaisia vastoinkäymisiä. Sanat "ilo" ja "iloita" esiintyvät peräti 15 kertaa eli useammin kuin missään muussa Paavalin kirjeessä. Kirjeen pääteema on "evankeliumi", sehän on ilosanoma Jeesuksesta.

Efesolaiskirje - Kristillisestä uskosta ja käyttäytymisestä

Julkaistu 31.8.2020

Paavalin kirje efesolaisille on Paavalin katsaus Kristuksen persoonaan ja seurakuntaan, Jumalan huonekuntaan, jonka kautta Jumalan viisaus ja armo ilmestyvät. Sitä on sanottu UT:n syvällisimmäksi kirjaksi, jossa selvitetään Jumalan aivoituksia ikuisuuksista ikuisuuksiin. Evankeliumin perustotuudet on tiivistetty muutamaan lyhyeen lukuun. Se on UT:n keskeinen selvitys Kristuksesta ja seurakunnasta.

Galatalaiskirje - Kristillisen vapauden julistus

Julkaistu 11.8.2020

Paavali todistaa tässä kirjeessään kristallinkirkkaasti sen hyvän uutisen, että ihmiset vanhurskautetaan Jumalan edessä yksin uskosta Jeesukseen, ilman Mooseksen lain vaatimia tekoja.

Martti Luther ja Raamattu

Julkaistu 28.7.2020

Uskonpuhdistaja Martti Lutherin ajatuksia Raamatusta ja sen lukemisesta. Luther käänsi koko Raamatun kansankielelle ja vaikutti merkittävästi myös lukutaidon ja sivistyksen leviämiseen. Lutherin mielestä Raamatun ahkera lukeminen on kristitylle erittäin tärkeää, sillä sen kautta Jumala puhuu meille. 

2. Korinttilaiskirje - Lohdutusta ahdistuneille

Julkaistu 10.7.2020

Paavalin toinen kirje korinttilaisille on Paavalin henkilökohtaisin kirje. Siinä Paavali kertoo paljon omasta elämästään. Kirje tarjoaa erityisesti lohdutusta ahdistuneille. 

1. Korinttilaiskirje - Etiikkaa arkeen

Julkaistu 3.7.2020

Paavalin ensimmäinen kirje korinttilaisille sisältää kristillisen elämän tärkeitä suuntaviittoja. Oikea vaellus johtaa kohti iankaikkista elämää. Esittelen kymmenen kohtaa tästä kirjeestä, jotka ovat itseäni eniten ilahduttaneet vuosien varrella. 

Miksi lukisin Raamattua?

Julkaistu 26.6.2020

10 hyvää syytä lukea Raamattua. Aloita hyvä harrastus jo tänään!

Roomalaiskirje - Usko, toivo & rakkaus

Julkaistu 19.6.2020

Paavalin kirje roomalaisille viitoittaa meille pelastuksen tien. Lähde seuraamaan sitä jo tänään!

Harrasta Raamattua!

Julkaistu 12.6.2020

10 tapaa harrastaa Raamattua! Tee Raamatun lukemisesta tärkeä osa jokaista päivääsi. Saat tästä kymmenen vinkkiä, miten innostua enemmän Raamatusta. 

Keksi itse lisää tapoja harrastaa Raamattua ja kerro omat vinkkisi "Raamattu Tänään" blogi-sivulla: https://raamattutanaan.blogspot.com/

Apostolien teot - Evankeliumi leviää Pyhän Hengen voimassa

Julkaistu 5.6.2020

Top 10 Apostolien tekojen innostavinta tapahtumaa. Nämä rohkaisevat meitä jatkamaan Jeesuksen seuraamista ja välittämään evankeliumia myös toisille. Apostolien teot kertovat meille Pyhän Hengen voimasta, joka on keskellämme tänäänkin! 

Spesiaali-jakso: 100 kuuntelukertaa ylitetty!

Julkaistu 29.5.2020

"Raamattu tänään" podcast sarjan kuuntelumäärät ovat ylittäneet jo 100 kuuntelukerran maagisen rajan. Sen kunniaksi tässä spesiaali-jaksossa kiitän kuuntelijoita, innostan jatkossakin lukemaan Raamattua ja selitän "Raamattu tänään" sarjan ideaa ja pohdin tulevaisuutta. Tule mukaan!

Johannes - Viimeinen apostoli ja Jeesuksen läheisin ystävä

Julkaistu 25.5.2020

Evankeliumi Johanneksen mukaan on evankeliumeista syvällisin. Eipä ihme, sillä Johannes oli Jeesuksen läheisin opetuslapsi. Johannes painottaa uskoa Jeesukseen ja Jeesuksen olemusta tosi ihmisenä ja tosi Jumalana. 

Luukas - Lääkärin tarkka analyysi Jeesuksesta

Julkaistu 22.5.2020

Evankeliumi Luukkaan mukaan on täsmällinen, luotettava ja kattava selonteko Jeesuksen elämästä. Luukkaan käyttämä kieli on korkeatasoista ja evankeliumi on helppolukuista. Luukkaan avainjae (19:9-10): "Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan sitä, mikä on kadonnut.

Markus - Elävää ja tiivistä kerrontaa Jeesuksen toiminnasta

Julkaistu 16.5.2020

Evankeliumi Markuksen mukaan on lyhin evankeliumeista. Se on täynnä toimintaa, tapahtumia ja ihmeitä. Markus tempaa lukijansa mukaan Messiaan elämän tärkeimpiin vaiheisiin, huipentuen Jeesuksen ristinkuolemaan ja ylösnousemukseen. Tule mukaan!

Opitaan yhdessä lisää Raamatusta

Julkaistu 14.5.2020

Tervetuloa uppoutumaan kanssani Raamattuun! Raamattu Tänään on tarkoitettu juuri sinulle, joka haluat saada rikkaampaa sisältöä elämääsi ja oppia elämään lähellä Jumalaa, sinun Luojaasi, joka rakastaa sinua suunnattomasti.

Tule kanssani matkalle Raamatun kiehtovaan maailmaan!

Matteus - Taivasten valtakunnan käsikirja

Julkaistu 14.5.2020

Opaskirja Taivasten Valtakunnan jäsenelle.

Matteuksen evankeliumi, johdantoa kirjaan

Julkaistu 9.5.2020

Aloitetaan "Raamattu tänään" sarja Matteuksen evankeliumista, tervetuloa mukaan!

Raamattu tänään (Trailer)

Julkaistu 8.5.2020

Takaisin podcastien listaan