Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.
Kasvupodi
UUSI KAUSI!
Miten Suomeen luodaan taloudellista kasvua, kestävää kehitystä ja kilpailukykyä?
Kasvupodin kolmannella kaudella etsitään jälleen liike-elämän ja yhteiskunnan menestysreseptejä ja kysytään muun muassa, miten kasvatetaan Suomen hiilikädenjälkeä. Mitä metaversumiin siirtyminen todella tarkoittaa? Entä miten terveysalan vienti moninkertaistetaan? Kaudella jaetaan vinkkejä siihen, miten uudistat yrityksesi ja kasvatat sen tuottavuutta. Käsittelyssä myös Suomen sirustrategia - miksi, miten ja millä aikataululla Suomi irtautuu Kiina-riippuvuudesta?
Haastattelussa asiantuntijoita ja mukana kiinnostavia yritysesimerkkejä.
Ohjelman tuottaa Business Finland.
Juontajina William von der Pahlen ja Tomi Korhonen.
https://www.businessfinland.fi/podcastit
#businessfinland @businessfinland
Jaksot
Yhteensä 27 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 18.4.2022.
24. Suomalaiset kaupungit maailmankartalle – piileekö Suomen vientivaltti kaupunkikehityksessä?
Suomen tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ei voida saavuttaa, elleivät kaupungit ole tiiviisti mukana ja sitoutuneita.
Tampereella on kunnianhimoa ja kaupungin pyrkimyksenä onkin tulla hiilineutraaliksi jo vuoteen 2030 mennessä. Mitä Tampereella on jo tehty ja missä piilevät suurimmat haasteet saada loputkin päästöt kuriin?
Minkälaista älykaupunkiteknologiaa Suomessa jo on maailmalle vietäväksi? Onko Suomi todellinen edelläkävijä kaupunkikehityksessä ja millaista kiinnostusta maailmalla on herännyt suomalaista teknologiaa kohtaan?
Vieraina ovat Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman ohjelmapäällikkö Outi Valkama Tampereen yliopistosta sekä Business Finlandin Decarbonized Cities -ohjelman johtaja Elina Puszkarzewicz.
23. Datatalouden ABC – kuinka halukkaita suomalaiset yritykset ovat tietojen jakamiseen?
Datan on sanottu olevan uusi öljy; erona on ainakin, että data uusiutuu, mutta öljy ei. Mutta miten dataa voidaan jalostaa?
Tässä jaksossa kerrotaan, mistä datataloudessa on oikein kyse. Kuinka tärkeässä roolissa data ja sen hyödyntäminen mittausteknologiyhtiö Vaisalassa tällä hetkellä ovat? Miten hyviä suomalaiset yritykset ovat ylipäätään käyttämään dataa? Missä kohtaa data ja sen liiketoiminnallinen hyödyntäminen nousivat Vaisalassa mittalaitteiden valmistuksen rinnalle?
Jaksossa vieraina datatalouden ohjelmajohtaja Kari Klossner Business Finlandilta sekä ohjelmisto- ja dataliiketoiminnan johtaja Samuli Hänninen Vaisalan Xweatherista.
Tämä on Kasvupodi 3
UUSI KAUSI!
Miten Suomeen luodaan taloudellista kasvua, kestävää kehitystä ja kilpailukykyä?
Kasvupodin kolmannella kaudella etsitään jälleen liike-elämän ja yhteiskunnan menestysreseptejä ja kysytään muun muassa, miten kasvatetaan Suomen hiilikädenjälkeä. Mitä metaversumiin siirtyminen todella tarkoittaa? Entä miten terveysalan vienti moninkertaistetaan? Kaudella jaetaan vinkkejä siihen, miten uudistat yrityksesi ja kasvatat sen tuottavuutta. Käsittelyssä myös Suomen sirustrategia – miksi, miten ja millä aikataululla Suomi irtautuu Kiina-riippuvuudesta?
Haastattelussa asiantuntijoita ja mukana kiinnostavia yritysesimerkkejä.
Ohjelman tuottaa Business Finland.
Juontajina William von der Pahlen ja Tomi Korhonen.
#businessfinland @businessfinland
22. Taklaako digitaalinen tuotepassi pikamuodin ympäristöhaasteet?
Onko muoti ja kiertotalous mahdoton yhtälö? Ei välttämättä, kun lasketaan digitaalinen tuotepassi mukaan. Mutta mikä on digitaalinen tuotepassi? Millaisia muita ratkaisuja kiertotalouden lisäämiseksi voisi olla?
Suomi näet pyrkii siihen, että kiertotalous tarjoaisi yrityksille liiketoimintamahdollisuuksia ja kasvattaisi maamme kilpailukykyä. Globaalissa murroksessa kannattaa olla ajoissa mukana!
Tässä jaksossa pohditaan ratkaisuja siihen, miten vaateteollisuus saataisiin luontevaksi osaksi kiertotaloutta ja millä keinoin.
Studiossa kiertotalousmission johtaja Outi Suomi Business Finlandilta sekä Suomen tekstiili- ja muotijärjestöjen johtava asiantuntija Emilia Gädda.
21. Näin uudistat yrityksesi ja kasvatat sen tuottavuutta kuin diginatiivi
Digi, digi, digi. Data, data ja data. Siinä keinot yrityksen kasvuun. Mutta miten uudistuminen käytännössä tapahtuu?
Uskalletaanko suomalaisissa yrityksissä ottaa tarpeeksi riskejä kasvun saavuttamiseksi? Mikä on suomalaisten yritysten kilpailuvaltti kansainvälisillä markkinoilla? Mitä oppia voisi ottaa suomalaisilta pelifirmoilta?
Jaksossa vieraina Head of Quality Jari Partanen Bittiumilta sekä digitalisaatiomission johtaja Janne Järvinen Business Finlandilta.
Jakson juontaa Tomi Korhonen.
20. Metaversumi tulee, vaikka pöhinä laantui. Koska palvelut siirtyvät virtuaalimaailmaan?
Vielä vähän aikaa sitten kohistiin paljon metaversumista, mutta nyt hehkutus on ainakin suuren yleisön keskuudessa laantunut. Pinnan alla kuplinta kuitenkin jatkuu, ja metaversumi on edelleen tulossa sekä yritysten että kuluttajien arkeen.
Tässä jaksossa selvitetään, mitä metaversumilla ja immersiivisyydellä tarkoitetaan? Minkälaisia käytännön sovelluksia on olemassa ja kehitteillä yrittäjille ja kuluttajille? Mitä hyötyä niistä on? Missä Suomessa mennään metaversumin kehittämisessä verrattuna kansainvälisiin toimijoihin?
Vieraina jaksossa ovat Business Finlandin Immersive Digital Life -mission johtaja Sanni Siltanen sekä Stereoscapen Industrial XR Solutions -johtaja Kenneth Korhonen, jotka kertovat, mitä uusia liiketoimintamahdollisuuksia immersiivisen teknologian alueella on näköpiirissä.
19. Miten Suomi pärjää sirusodassa maailman talousmahdeille?
Millaista kisaa puolijohteiden ympärillä käydään? Kuinka tärkeää on, että mikrosirujen valmistusta on myös Euroopassa ja Suomessa? Mitkä ovat Suomen vahvuudet investointien houkuttelussa?
Tässä jaksossa perehdytään Siruja Suomesta -aloitteeseen ja millaisia konkreettisia tavoitteita sisältyy uuteen puolijohdestrategiaan. Lisäksi pohditaan miksi, miten ja millä aikataululla Suomi irtautuu Kiina-riippuvuudesta.
Studiossa vieraina Murata Electronics Euroopan varatoimitusjohtaja Tomy Runne sekä Business Finlandin Head of Sustainable Manufacturing Toni Mattila.
18. Miten Suomesta kasvaa terveysteknologian vientisuuruus?
Tässä jaksossa pureudutaan ennaltaehkäisyn haasteisiin ja mahdollisuuksiin terveydenhuollossa. Miten sairauksien yhä lisääntyvä ennaltaehkäisy muuttaa teknologioita ja luo uusia kaupallisia mahdollisuuksia, myös uusille markkinoille?
Kuinka maamme terveysalan vienti moninkertaistetaan? Millaiset terveyden kokonaisuudet ovat suurimpia kasvualueita ja mitä nousevia trendejä on tunnistettavissa?
Jaksossa puhutaan niin ikään investointien tarpeesta, kansainvälisestä osaamisesta ja Suomen houkuttelevuudesta. Suomen tavoitteena on paitsi vahvistaa kotimarkkinaa, myös nousta Euroopan johtavaksi TKI-keskittymäksi.
Vieraina jaksossa ovat sosiaali- ja terveysministeriön ohjelmajohtaja Päivi Sillanaukee sekä Business Finlandin terveysmission johtaja Eeva Salminen.
17. Kilpailukykyä hiilikädenjäljellä: Millaisilla ratkaisuilla Suomi muuttaa maailmaa?
Tulevaisuus on hiilineutraali, ja ratkaisut sen saavuttamiseksi on tehtävä jo tänään. Tässä jaksossa selvitämme, millainen rooli hiilineutraaleilla ratkaisuilla todella on yritysten kilpailukyvylle tulevaisuudessa.
Millaisilla kestävän kehityksen ratkaisuilla Suomen on tarkoitus muuttaa maailmaa? Millä tavoilla rakennetaan kansainvälisiä tutkimus- ja liiketoimintakumppanuuksia hiilineutraalien ratkaisujen saralla? Missä pitäisi saada vauhtia lisää ja panostetaanko Suomessa ylipäätään tarpeeksi kestävän kehityksen innovaatioihin?
Vieraina jaksossa ovat Merus Powerin perustajaosakas ja toimitusjohtaja Kari Tuomala sekä Business Finlandin Carbon Neutrality-mission johtaja Helena Sarén, jotka kertovat myös, mikä on hiilikädenjälki ja miten sitä kasvatetaan.
16. Mikä ihmeen deep tech ja nousevatko sieltä seuraavat yksisarviset?
Euroopan komissio uskoo, että deep tech tulee ratkaisemaan monet viheliäisimmät ongelmat. Näiden yritysten joukosta uskotaan myös nousevan seuraavia yksisarvisia. Miten deep tech eroaa perinteisestä teknologiayrityksestä ja miksi siitä pitäisi olla ylipäänsä kiinnostunut?
Jakson vieraina Butterfly Venturesin osakas Ville Heikkinen ja Business Finlandin palvelujohtaja Janne Peräjoki.
Legendan mukaan Suomi on insinöörimaa ja Suomessa ollaan huonoja markkinoimaan itseämme. Kuinka tässä voitaisiin skarpata vai ollaanko jo skarpattu? Mitkä ovat Suomen vahvuudet ja mikä tulee olemaan Suomen sijoitus tässä kilpailussa?
15. Miten uudistan yritykseni ja mitä se vaatii?
Kuinka ideointia ja innovaatioita pystytään tukemaan parhaalla mahdollisella tavalla? Mitkä asiat ovat niitä, joista yrityksiä syynätään rahoituksen hakuvaiheessa ja kuinka kansainvälistymistavoitteita kannattaa lähestyä? Minkälaiset asiat ruokkivat yrityksien uskallusta uudistua?
Jakson vieraina Business Finlandin verkostopalveluiden johtaja Teija Lahti-Nuuttila ja Solar Foodsin toimitusjohtaja Pasi Vainikka.
Jaksossa käymme läpi Solar Foodsin kasvutarinaa. Mistä idea syntyi yritykselle, joka tuottaa ruokaa ilmasta? Millaista apua Solar Foods kaipasi skannatessaan markkinoita ja oliko apua saatavilla? Entä millä tavalla Business Finland tukee Solar Foodsin kaltaisia innovaatioita?
14. Kiinnostaako maailman onnellisin maa yrityksiä?
Kansainvälinen kilpailu investoinneista on tunnetusti kovaa. Miten Suomi tässä kisassa pärjää? Minkälainen merkitys ulkomaalaisomisteisilla yrityksillä on Suomelle? Mitkä ovat valttikorttejamme ja miten Suomen houkuttelevuutta voisi lisätä?
Jakson vieraina Business Finlandin toiminnanjohtaja ja Invest in Finlandin johtaja Antti Aumo sekä ETLAn tutkimusjohtaja ja Etlatieto Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.
Kuulemme myös vieraiden näkemykset suomalaisiin yrityksiin usein kohdistuvasta kritiikistä, jonka mukaan yritykset myydään ulkomaille liian aikaisessa vaiheessa ja menetetään kasvottomalle ulkomaiselle sijoittajalle.
13. Mitkä ovat seuraavat yllättävät trendialat ja kuinka ennustaa trendejä?
Muutosvauhti on maailmassa on hurja. Pitäisikö yritysten laittaa nyt paukut tekoälyyn, metaverseen, terveysteknologiaan vai kiertotalouteen?
Mistä tunnistaa tulevaisuudessa voittavan kortin?
Jakson vieraina ennakointityön asiantuntija ja futuristi Auri Antinranta Futuricelta sekä Business Finlandin ohjelmista vastaava johtaja Hanna Rantala.
Kuulemme muun muassa vinkkejä hiljaisten signaalien tunnistamiseen ja siihen, miten ennakointityön voi tuoda yrityksen arkeen.
12. Miten uusi hallitus voi edistää yritysten toimintamahdollisuuksia?
Yksi alkavan hallituskauden keskeisiä kysymyksiä on uuden kasvun synnyttäminen. Leikatessa taloudesta innovaatiojuhlapuheet usein unohtuvat. Millaisia toimia hallituksen pitäisi tehdä, jotta kasvua syntyisi? Keskeisiin maihin verrattuna Suomen panostukset viennin edistämiseen ovat alhaisia, ja myös viennin osuus Suomen kansantaloudesta on matala. Miten vientiä voitaisiin vahvistaa? Lisäksi jaksossa pohditaan innovaatioiden roolia ja kiperää osaajapulaa ja ratkaisuja niihin. Vieraina pääjohtaja Nina Kopola Business Finlandista sekä politiikan toimittaja Lauri Nurmi Iltalehdestä.
11. Vienti vetää, mutta minne?
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on muokannut Suomen vientimarkkinoita. Vientimarkkinat ovatkin lyhyessä ajassa monipuolistuneet ja perinteisten kauppamaiden tilalle on tullut uusia. Minkälaisia kiinnostavia markkinoita maailmalta löytyy? Mitä suomalaisyrityksen pitää osata tai tietää ennen kuin lähtee maailmaa valloittamaan?
Entä, miten hävikkiruoan jälleenmyyjä, Fiksu Ruoka päätyi Hollannin ja Belgian markkinoille? Siitä kertoo jaksossa toimitusjohtaja Juhani Järvensivu. Lisäksi haastattelussa on kansainvälisen kasvun johtaja Risto Vuohelainen Business Finlandista.
10. Joko vihdoin on vedyn vuoro?
Mitkä ovat tulevaisuuden puhtaat energiamuodot? Joko vihdoin on vetytalouden aika? Millaisia mahdollisuuksia vihreä siirtymä luo yrityksille, ja mitä tarvitaan, jotta Suomi houkuttelisi vihreän siirtymän investointeja maailmalta? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia tässä vihreää energiaa pursuavassa jaksossa.
Haastattelussa toimitusjohtaja Herkko Plit PX2 Solutionsista sekä Zero Carbon Mission -hankkeen vetäjä Helena Sarén Business Finlandista.
9. Miten suomalaisyritykset voivat auttaa Ukrainan jälleenrakentamisessa?
Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu, mutta moni suuntaa katseensa jo toiveikkaasti tulevaan. Millaista jälleenrakennus apua Ukrainassa tarvitaan sodan loputtua, ja miten suomalaisyritykset voivat olla tässä mukana? Tällä hetkellä keskitytään välittömään apuun, ja uusi Ukraina Deski koordinoi erilaisia liike-elämän avuntarjouksia ja lahjoituksia sekä kokoaa yhteen Ukrainasta tulevia lahjoitus- ja tarjouspyyntöjä.
Haastateltavina Ukrainan tiiminvetäjä Joonas Heiskanen ulkoministeriöstä sekä Reijo Kangas, joka vastaa kumppanuuksista ja Team Finland verkostoista Business Finlandilta.
Tämä on Kasvupodi 2
UUSI KAUSI!
Miten Suomeen luodaan taloudellista kasvua, kestävää kehitystä ja kilpailukykyä?
Kasvupodin toisella kaudella etsitään jälleen liike-elämän ja yhteiskunnan menestysreseptejä ja kysytään muun muassa, joko vihdoin on vedyn vuoro?
Minne vienti nyt vetää? Mitkä ovat tulevaisuuden trendialat ja voiko deep tech tuottaa Suomen seuraavat yksisarviset? Myös Ukrainan jälleenrakennus ja suomalaisyritysten mahdollisuudet auttaa ovat sarjassa esillä.
Haastattelussa asiantuntijoita ja mukana kiinnostavia yritysesimerkkejä.
Ohjelman tuottaa Business Finland.
Juontajina William von der Pahlen ja Tomi Korhonen.
#businessfinland @businessfinland
8. Nämä ovat kansainvälistyvän suomalaisyrityksen 3 yleistä virhettä
Miten suomalaisyritys menestyy kansainvälisillä markkinoilla? Kannattaako palkata kallis käsienheiluttelija eli konsultti, vai kannattaisiko tiimin hoitaa hommat itse? Kuinka usein startup aliarvioi brändin rakentamisen? Mitä vaatii onnistunut rahoituskierros?
Vinkkejä jakavat monessa onnistuneet, startup -sijoittaja ja Voima Venturesin perustaja Inka Mero sekä markkinointijohtaja Johanna Småros, joka on yksi Relex Solutionsin perustajista.
Ohjelman tuottaa Business Finland. Juontajina Tomi Korhonen ja William von der Pahlen.
7. Tulevaisuus on sumuisa - mistä yritykset saavat navigointiapua?
Miten yrityksissä voisi nähdä paremmin tulevaan? Miten valjastetaan ennakointi, faktat ja mielikuvitus skenaarioiksi?
Voiko yrityksen strategia olla koskaan liian yksinkertainen?
Vieraina ovat tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen ja WithSecuren tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.
Toimittajina ovat Tomi Korhonen ja William von der Pahlen.
6. Mistä löytyvät tulevaisuuden Suomen jälleenrakentajat?
Säilyykö suomalainen hyvinvointi ilman ulkomaisia osaajia? Väestö ikääntyy, hoivaa ja kasvun tekijöitä, koodareita ja monen alan osaajia tarvitaan kymmeniä tuhansia lisää.
Mistä osaajia löytyy ja miten heidät saadaan houkuteltua ja ennen kaikkea pidettyä Suomessa? Kasvupodin kuudes jakso etsii ratkaisuja osaajapulaan. Haastattelussa
Talent Boost verkoston johtaja Ulla Hiekkanen-Mäkelä ja Mehiläisen ikääntyneiden palveluiden liiketoimintajohtaja Niklas Härus.
Juontajina ovat Tomi Korhonen ja William von der Pahlen.
5. Valmistava teollisuus - onko sen tulevaisuus nousta vai kadota?
Valmistava teollisuus on ollut ja on yhä Suomen vientiveturi, mutta haasteet ovat suuret isojen valmistuskustannusten maassa. Miten suomalaisyritykset pysyvät kilpailukykyisinä ja valmistavaan teollisuuteen saadaan tarpeeksi investointeja? Miten valjastetaan robotit siivittämään menestystä ja millaista roolia koulutus ja vastuullisuus näyttelevät valmistavassa teollisuudessa?
Vieraina jaksossa valmistavan liiketoiminnan johtaja Antti Havola Valmet Automotivelta sekä Business Finlandin Sustainable Manufacturing -ohjelman vetäjä Toni Mattila.
Ohjelman tuottaa Business Finland.
Juontajina Tomi Korhonen ja William von der Pahlen.
4. Valuuko julkinen innovaatiorahoitus yrittäjien ja sijoittajien taskuun?
Suomalaisyritysten uudistumista tuetaan julkisin varoin sadoilla miljoonilla euroilla vuosittain. Saadaanko rahalla muutosta vai valuvatko rahat sijoittajien ja yrittäjä-omistajien taskuihin? Miten julkiset innovaatiorahat saadaan parhaalla tavalla hyödyttämään kokonaisia toimialoja ja kansantaloutta? Pitäisikö TKI-rahoitusta itseasiassa kasvattaa huomattavasti? Vieraina toimitusjohtaja Aki Kangasharju Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLAsta sekä startup -sijoittaja ja tietokirjailija Kim Väisänen.
Ohjelman tuottaa Business Finland.
Juontajina Tomi Korhonen ja William von der Pahlen.
3. Maailmalla on käynnistymässä ennennäkemätön elpyminen. Jäävätkö suomalaisyritykset junasta?
Miljardeja elpymisrahaa on nyt jaossa, jotta talous nousisi koronapandemian tuomista vaikeuksista ja vihreä siirtymä vauhdittuisi. Mutta olemmeko Suomessa hereillä ja valmiina ottamaan osamme potista? Ja millaisia liiketoimintamahdollisuuksia elpymisrahat voisivat Suomeen tuoda?
Haastattelussa johtaja Pekka Sivonen, Business Finland, Brysselin toimistosta ja johtava asiantuntija Janica Ylikarjula Elinkeinoelämän keskusliitosta, EK:sta. Ohjelman tuottaa Business Finland. Juontajina Tomi Korhonen ja William von der Pahlen.
2. Suomalainen teollisuus on ilmastoteko
Kuinka merkittäviä ilmastotekoja ovat kasvissyönti ja sähköauto vai onko itse asiassa teollisuus ratkaisevassa roolissa ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä? Millaisen teollisen vallankumouksen tarvitsemme aloilla, joilla on päästöjä ja ympäristövaikutuksia ja millaiseen asentoon tämä laittaa talouden?
Ilmastovallankumouksen tuomista liiketoiminta mahdollisuuksista keskustelevat Climate Leadership Coalitionin CLC:n toimitusjohtaja Tuuli Kaskinen ja pitkän linjan hallitusammattilainen Pertti Korhonen.
Ohjelman tuottaa Business Finland. Juontajina Tomi Korhonen ja William von der Pahlen.
1. Syntyykö Suomeen enää koskaan uutta Nokiaa ja onko se edes tarpeen?
Onko haikailu Nokia-ilmiön perään turhaan? Matkapuhelinyhtiö Nokia oli pitkään kansantaloutemme veturi, mutta kannattaako menestystä enää koskaan laskea yhden kortin varaan? Miten menestysresepti skaalataan ja mikä on pk-yritysten rooli Suomen menestyksessä?
Vieraina johtaja Mika Maliranta työn ja talouden tutkimus Laboresta sekä Jaakko Hirvola, teknologiateollisuuden toimitusjohtaja ja Euroopan teknologiateollisuuden puheenjohtaja.
Ohjelman tuottaa Business Finland. Juontajina Tomi Korhonen ja William von der Pahlen.
Tämä on Kasvupodi
Miten suomalainen hyvinvointi rakentuu jatkossa? Miten luodaan työpaikkoja ja valloitetaan maailmanmarkkinat? Uusi Kasvupodi tähyää suomalaisen bisneksen tulevaisuuteen ja sen menestystekijöihin. Haastatteluissa kuullaan huippututkijoiden ja suomalaisen yrityselämän menestyjien näkemyksiä siitä, miten turvaamme kasvun ja uudistumisen mahdollisuudet yhteiskunnassamme. Ohjelman tuottaa Business Finland.
Juontajina ovat Tomi Korhonen ja William von der Pahlen.
#businessfinland @businessfinland