Suomalaisia podcasteja

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Ikkunastudio

Suomalainen Microsoftiin keskittynyt podcast. Parittomat T-jaksot ovat tiiviimpiä ajankohtaispaketteja, parilliset taas pitkiä haastatteluvetoja, joissa poraudutaan syvälle johonkin aiheeseen.

Seuraa podcastia: RSS-syötteenä, Apple-podcasteissa. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 172 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 3.3.2015.

#172: Legendaarinen Nitor

Julkaistu 27.5.2024

"Digitaalinen insinööritoimisto" Nitor on ollut Suomen IT-skenellä iät ja ajat. Mutta mistä se tuli, miten menee - ja ennen muuta, mihin menee? Luvassa läpiluotausta koko IT-alasta. Haastateltavana Tommi Laitila ja Mika Majakorpi.

#171T: Copilot leviää

Julkaistu 24.4.2024

Copilot on entistä saatavampi, myös security-maailmassa. Samaan aikaan AI:n tulevaisuudesta kiistellään myös oikeussaleissa.

#170: Pandemia-ajan lapsi Meltlake

Julkaistu 21.3.2024

Futurice perusti pandemian alussa Microsoft-ekosysteemiin erikoistuneen Meltlaken. Miten kasvutarinassa kävi, ja miltä nyt tuntuu neljä vuotta myöhemmin? Piinapenkissä toimitusjohtaja Timo Hyväoja.

#169T: Uutislähetys sivistyksen saarekkeelta

Julkaistu 7.3.2024

Hieman turhan myöhään julkaistu uutisjakso, mutta se mitä ajankohtaisuudessa kärsittiin, voitetaan fiilistelyssä 😬

#168: Tietoturva ex-devaajan silmin

Julkaistu 27.2.2024

Mitä tietoturvasta pitäisi tietää, kun on tekemässä räätälöityä softaprojektia? Joona Immosen pitkä tausta devaajana antaa eväitä pohtia tietoturvaa varsin monialaisesti.

#167T: Maailman suurin yritys julkaisee tekoälyominaisuuksia

Julkaistu 29.1.2024

Otsikon voisi muotoilla myös muodossa "Ei mitään uutta auringon alla". Ei se sitä tarkoita etteikö se voisi kiinnostavaakin olla, tosin...

#166: Powerversumin supersankari

Julkaistu 8.1.2024

Mitä kuuluu Power Platformille ja kaikille sen sisällä oleville osasille? Keskustelemme siitä, mikä on low code -kehityksen suhde kansalaiskehitykseen, kannattaisiko Dataverseä käyttää yrityksen keskeisenä tietovarastona - ja siitä, mihin kuka tahansa voisi käyttää RPA-työkaluja. Lavalla itseoikeutetusti Timo Pertilä.

#165T: Myöhäiset sytytykset

Julkaistu 18.12.2023

Igniten ajankohdan tapahtumia pohditaan. Nauhoitus- ja julkaisuaikataulullisista syistä vähän myöhään, mutta ehkä pieni patina itse asiassa vain osoittaa sen, miten nopeasti jotkut asiat muuttuvat ja jotkut eivät...

#164: Tekoäly, taivas ja tähdet

Julkaistu 24.11.2023

Solitan Jokke Ruokolainen astuu studioon puhumaan siitä, mitä generatiivinen tekoäly oikeastaan tarkoittaa IT-tekemiselle. Tarvitaan RAGia, vektori-indeksejä, päivittyviä malleja, prompt designia sun muuta... mutta ehkä kuitenkin lopulta ennen muuta muutosjohtamista ja valmiutta epävarmuuteen.

#163T: ... Windows Phone?

Julkaistu 16.11.2023

Microsoft tunnustaa tehneensä strategisen virheen tappaessaan Windows Phonen, mutta eipä sillä enää ole väliä. Sen sijaan AI-hommelit rullaavat edelleen omaa tiukkaa tahtiaan.

#162T: Syys-lokakuun uutispläjäys

Julkaistu 20.10.2023

Uskoisitteko, että edistystä on tapahtunut mm. tekoälyn ja pilven saralla? Pahoittelumme Jounin huonosta äänenlaadusta.

#161: Tietotyöläisen uusi luuppi

Julkaistu 26.9.2023

Microsoft Loop on ollut taustalla ja puheissa jo kuusi vuotta, ensin Fluid Frameworkina. Nyt kun se vihdoin on täällä, onko sillä väliä? MVP Matti Paukkonen kertoo loopeista ja niiden käyttötavoista.

#160: Kesä jona AAD uudelleennimettiin

Julkaistu 4.9.2023

Pihalla oleva Jouni ja melkein yhtä pihalla oleva Sakke puntaroivat kesän keskeisiä uutisia.

#159: Kesähämmennys 2023

Julkaistu 24.7.2023

Kesäepisodi. Vain Jouni ja Sakke, ei turhia vieraita häiritsemässä keskustelua asiantuntijuudellaan. Paljon puhetta AI:sta, IT-markkinasta ja ties mistä.

#158: Build 2023 deconstruction

Julkaistu 19.6.2023

Jouni ja Sakke pilkkovat Build 2023:n palasiksi. Mitä oikeastaan tapahtui, ja mitä tapahtumista pitäisi jäädä mieleen? Studioisäntien poiminnat valokeilassa, deep divet sitten erikseen :-)

#157: Mikä ihmeen Microsoft Fabric?

Julkaistu 7.6.2023

Buildissa Microsoft mullisti data platform -tarjoamansa korvaamalla vanhat Synapset uudella Fabric-konseptilla. Siis halpa serverless-data-alustako? Vesa Tikkanen kertoo, mistä on oikeastaan kysymys.

#156T: Toukoqkin on tekoälyä täynnä...

Julkaistu 19.5.2023

On aivan mahdotonta tehdä uutispodcastia ilman että puhuu tekoälystä. Siispä puhumme siitä, mutta vähän myös fuusiovoimasta, Teamsista, Edgestä ja Azuresta.

#155: Container Apps!

Julkaistu 4.5.2023

Polar Squadin Masi Malmi on innoissaan Azuren Container Appsista. Milloin sitä kannattaisi käyttää, ja onko Kubernetes jo kuollut? Tämä ja paljon muuta tällä kertaa!

#154T: Tuhansien copilottien maa

Julkaistu 18.4.2023

Microsoft puskee markkinoille aina vain lisää Copilotteja. Mitä tämä oikeastaan tarkoittaa, ja miten se vaikuttaa tietotyökokemukseemme? Mukana myös Teams-uudistuksia ja Azure-tärppejä.

#153: Le roi est mort, vive le roi - uusi ruhtinas Doumbouya

Julkaistu 2.4.2023

Fama Doumbouyalla on monipuolinen rooli Microsoftilla. Hän sukeltelee asiakkaiden projekteissa, mutta myös vastaa Suomen Azure-liiketoiminnasta. Miltä pilven tilanne vaikuttaa? Mitä vaikutusta on hybridillä, EU Data Boundarylla tai AI:n esiinnousulla? Laaja yleiskatsaus pilveen, IT:n osaamiseen, tietoturvaan ja moneen muuhun aiheeseen.

#152T: AItoa hämmästelyä

Julkaistu 12.3.2023

Pyhä AI, batman! New Bing, Teams Premium, ChatGPT, tekoälyn tuska - pelkkä AI-osuus on jo aika monipuolinen. Sittenhän meillä oli vielä uutta Visual Studiota, NGINXaaSia, Stream Analyticsia ja tietysti Minecraft-Crocsit.

#151: Professori Panun koulutusmietteet

Julkaistu 27.2.2023

Devaajapula on kaikkien huulilla, mutta mikä on vastaus siihen? Panu Oksala on paitsi tehnyt uraa ohjelmistoarkkitehtina, myös kouluttautunut opettajaksi ja päätynyt myös opettamaan uusia alalle tulijoita. Mitä Panun kokemuksista voidaan oppia, ja pitäisikö jokaisen firman perustaa oma akatemia?

#150T: Pelastaako AI-innovaatio talouden synkkyydeltä?

Julkaistu 13.1.2023

Mitä Satya Nadella pelkää? Onko ChatGPT niin kova juttu kuin ajatellaan? Mitä on shift-left-ajattelu? Kaikkea tätä pitkästä aikaa T-studiossa!

#149: Tourin jälkeen on lumisää

Julkaistu 13.12.2022

Huhhuh, taas täällä. Studio tuntuu ihan vieraalta paikalta, jaksonumeroinnit menee ihan sekaisin ja ties mitä. Jussi Roine sentään on kanssamme juttelemassa siitä, mikä oikein oli Azure Tour!

#148: Testaus... eikun laadunvalvonta

Julkaistu 25.9.2022

Mitä tekee tämän päivän testaaja? Vai onko jo vanhanaikaista puhua testauksesta, ja oikeasti pitäisi pohtia laadunvalvonnan koko kuvaa? Virpi Tuohisto esittää varsin vetoavan näkymän sovellusten laadusta huolehtimiseen. Puhutaan prosesseista, rooleista ja vähän työkaluistakin!

#147T: Post-kesän puolittainen hiljaisuus

Julkaistu 4.9.2022

Takaisin kesältä, mutta uutispannu kumisee onttona. Jouni on poiminut highlightteja mm. Microsoftin viiden vuoden takaisten mainoskampanjojen perusteella, ja meno on sen mukaista.

#146: Suvistudion syvyyksistä

Julkaistu 16.8.2022

Joskus on vaan niin mukavaa tehdä episodi, jossa vieraat eivät häiritse studioisäntien rajattoman viisauden jakamista. Jouni ja Sakke sivuavat kesästudiossa IT-alan muuttuvaa projektikulttuuria, vihreää koodia, paluuta toimistoille... ja montaa muutakin asiaa. Tämän jälkeen taas palataan normielämään!

#145T: Etiikka söi tunteet (ja muutakin)

Julkaistu 28.7.2022

Pelaamisen 20-vuotissuunnitelma vie käyttökokemuksen pilveen ja selaimeen. Amazon kilpailee GitHub CoPilotin kanssa. Netflixin mainostilaus toimii Microsoftin stackilla. Azuren AI-toimintoja rajoitetaan eettisistä syistä. Huhhuh, kuuma kesä!

#144: Microsoftin konsulttien maailmassa

Julkaistu 21.7.2022

Mitä tekee Microsoftilla työskentelevä digital advisor? Entä mikä on Microsoftin konsultoinnin rooli markkinalla? Miten yritysten digitalisaatio edistyy, ja mikä teknologian rooli siinä on? Tässä episodissa ei kauheasti tuotteista puhuta. Hotseatilla kohta 20 vuotta Microsoftilla palvellut Aku Heikkerö.

#143T: GitHub Copilot GA, Synlapse ja muuta synkkyyttä

Julkaistu 24.6.2022

Koodin maagisesti pelastava tekoäly on nyt yleisesti saatavilla. Sillä välin Microsoftia kourii johtajuuskriisi, Synapse uhkasi paljastaa datasi, ja tietty Azureen tuli feature jos toinenkin. Mikä mietityttää Sakkea ja Jounia juhannuksena? Ota selvää!

#142: Metaverse, nyt vähän syvemmältä

Julkaistu 15.6.2022

Episodissa 138 avasimme Metaverse-teeman. Palautteen ja aiheen ajankohtaisuuden innostamana otamme nyt täydentävän näkökulman aiheeseen. Mitä Microsoftin Mesh tulee olemaan, ja mitä tämä voisi konkreettisesti tarkoittaa esimerkiksi kokouksillemme? Stagella Vesa Nopanen.

#141T: Build 2022 recap

Julkaistu 3.6.2022

Jouni ja Sakke juoksevat läpi Buildin keynoten ja parhaiden sessioiden keskeisimmät julkaisut.

#140: Tohtori AAD ja tietoturva

Julkaistu 24.5.2022

Nestori Syynimaa on suomalainen pitkän linjan tietohallintovaikuttaja, joka on ryhtynyt täysipäiväiseksi tietoturvatutkijaksi erityisesti Azure AD -ympäristössä. Vuoden 2021 saldo Nestorille oli 10 löydettyä haavoittuvuutta. Mitä tällainen sankari ajattelee pilven tietoturvasta?

#139: Ympäristönsuojelu, datanhallinta, tietoturva - kevään kova trio

Julkaistu 13.5.2022

Toukokuisissa uutisissa taas vähän kaikenlaista. Tietoturva tuntuu valtaavan jokaisen episodin, mutta turistaan myös Purviewstä, Microsoftin taloudellisesta tuloksesta ja datakeskusten ympäristöjalanjäljestä.

#138: Tervetuloa Metaverseen!

Julkaistu 4.5.2022

No vihdoin! Ikkunastudio on vältellyt metaverseen tarttumista, koska aiheen ympäriltä on ollut vaikea saada aikaiseksi konkreettista ja vahvaa tarinaa. Noh, nyt pöydässä on studiossa viimeksi episodissa 3 piipahtanut Sulavan Aki Antman, ja nyt katsotaan, millainen soppa tulee, kun keitellään kokoon digital twinejä, VR:ää, data-katalogeja ja blockchainia.

#137T: Pilvitietoturvasta, ARMista ja selaimista

Julkaistu 22.4.2022

Tarkoittaako Googlen Mandiant-ostos sitä, että tietoturva ostetaan jatkossa aina isosta pilvestä? Onko ARMissa virtuaalikoneiden tulevaisuus, ja mitä saa 1,30 eurolla kuukaudessa? Entä mitä kuuluu selainten markkinaosuuksille?

#136: Low code, neljä pilveä ja yksi sankari

Julkaistu 5.4.2022

Business Applications MVP Terho Antila on studiossa turinoimassa siitä, miltä Microsoft Cloud kaikilla neljällä pilarillaan tuntuu. Power Platformia, Teamsia, Azurea ja vähän ihan kovaa devaustakin sinne sekaan - siitä on episodi 136 tehty!

#135T: Fiilistellään Suomen Azurea ja ympäristöjuttuja

Julkaistu 31.3.2022

Maaliskuun viimeisissä Microsoft-uutisissa pohdiskellaan mm. Suomen palvelinkeskusta, Microsoftin ympäristötavoitteita, Lapsus$-hakkeriryhmän edesottamuksia.

#134: Tietoturvan sveitsiläinen linkku(s)veizi

Julkaistu 16.3.2022

Karl Ots työskentelee monikansallisen EPAM-konsulttiyrityksen Head of Cloud Securityna. Hänellä on vankka tausta Azure-tietoturvasta ja pilvipalveluista ylipäätään. Miltä globaali tietoturvan kokonaistilanne näyttää nyt, kun Ukrainan tilanne on päällä, kyberhyökkäykset ovat kasvaneet massiivisesti ja pilvipalvelut ovat yhä keskeisemmässä roolissa?

#133T: Singulariteetti lähestyy

Julkaistu 4.3.2022

Uusimmat kuulumiset Microsoftin AI-skeneltä, päivityksiä Azureen ja Teamsiin, työntekijöiden hyvinvointimittauksia ja vaikka mitä muuta. Aivan täysin ei voida sivuuttaa myöskään vallitsevaa maailman tilannetta...

#132: Peten pakina laitehallinnasta ja vähän muustakin

Julkaistu 22.2.2022

Mitä tarkoittaa moderni laitehallinta? Petri Paavola palaa 5,5 vuoden ja reilun 100 jakson jälkeen studioon. Mies etenee kuin paikallisjuna (luotettavasti alusta loppuun, mutta mutkitellen ja asemilla pysähdellen) yrityksen työasemaprosessien läpi. Katetuksi tulevat laitehankinnat, laitteiden valmistelu, hallinta matkan varrella, Intune, sovellusasennukset ja monta muutakin juttua.

#131: Ikkunastudio goes Microsoft Gaming

Julkaistu 11.2.2022

Activision-kauppa käynnistää keskustelun Microsoftin positiosta pelimaailmassa, strategiasta ja sen seurauksista. Debatti pilven markkinaosuuksista jatkuu. GDPR mainitaan. Lopulta SharePoint uhkaa taas maailmaa sellaisena kuin me sen tunnemme.

#130: Datamaailman rantamökkikuume

Julkaistu 2.2.2022

Data Lakehouse -arkkitehtuuri on noussut datajuttuja työstävien sanavarastoon pikavauhtia. Mistä on kyse, miten Synapse pärjää mökkibileissä ja mitä työvälineitä pakista pitäisi löytyä? Data Platform MVP Oskari Heikkinen tarinoi.

#129T: Azure, ikuinen kakkonen?

Julkaistu 21.1.2022

WSJ raportoi, että AWS:n markkinaosuus on edelleen tuplat Azureen. Onko vertailussa järkeä, vai pitäisikö puhua Microsoft Cloudista? Muuttuuko tilanne koskaan? Uutiskevyessä jaksossa puntaroidaan markkinaosuuksien lisäksi myös mm. metaversen tulevaisuutta ja Ukrainan kybersotaa.

#128: DevOps-seppä Ilmarinen

Julkaistu 11.1.2022

DevOps on harvan projektin keskiössä, mutta ehkä sen pitäisi olla? Heini Ilmarinen piipahti laskettelurinteestä hetkeksi studioon avaamaan meille näkemyksiään Bicepista, Terraformista ja DevOps-praktiikasta yleensä.

#127T: Avaruus on vielä isompi kuin Log4j

Julkaistu 30.12.2021

Välipäivien uutisiin kuuluu mm. läpileikkaus Microsoftin vastauksesta Log4j-debakkeliin sekä uusimmat kuulumiset AI-, data- ja avaruussektoreilta.

#126: Azure Tour Redux

Julkaistu 21.12.2021

Jouni, Sakke ja Jussi Roine kiersivät neljä Suomen kaupunkia marraskuussa Azure Tourin merkeissä. Mitä rundilla puhuttiin, mitä yleisön reaktioista opittiin, ja mitä seuraavaksi pitäisi Azuresta opetella? Kerrataanpa tärkeimmät.

#125: Ruotsin Azure, kvantit ja kuormatestaus

Julkaistu 12.12.2021

Kannattaako muuttaa Azure-palvelut Ruotsiin? Mitä uutta Azure Quantumissa? Entä Azure AD:ssa? Mikä on Azure Load Testing? Oli hiljainen uutisperiodi, mutta niin vain höpöttäjät höpöttivät aiheista sen reilun puolituntisen.

#124: Enterprise-arkkarista tuli Päällikkö

Julkaistu 30.11.2021

Episodissa 44 tutustuimme Henri Syrjäläiseen, joka toimi tuolloin enterprise-arkkitehtina Outotecillä. Tänä päivänä hän on ottanut johtavan yritysarkkitehdin roolin SSAB:lla. Mitä Chief Enterprise Architect tekee? Miten tämän päivän IT-organisaation kehitystoimintaa pitäisi luotsata?

#123T: Syksyn sytyttävä Ignite 2021

Julkaistu 19.11.2021

Mitä Ignite 2021:n syysversiossa julkaistiin? Jouni ja Sakke poimivat parhaat palat ja filosofoivat niistä.

#122: Datakulttuuria rakentava ydinfyysikko

Julkaistu 9.11.2021

Miltä se tuntuu, kun suuri pörssiyritys palkkaa Head of Data & Analyticsin ja ryhtyy voimallisesti kehittämään datastrategiaansa? Kemiran Kristiina Tiilas avaa näkemyksiään datakulttuurin ja dataohjautuvan organisaation rakentamisesta.

#121T: Microsoftin kehittäjäekosysteemiahdinko

Julkaistu 29.10.2021

Lokakuun ei ollut hyvä päivä Microsoftin kehittäjäekosysteemin open source -maineelle, kun ensin murheita aiheuttivat .NET Foundation -sekoilut ja sen jälkeen .NET 6:n ominaisuuksien rajaaminen Visual Studioon. Jouni ja Sakke pohtivat Microsoftin avoimen lähdekoodin liiketoimintastrategian onnistumista, ja lisäksi juoksevat läpi nipun uutisia niin ympäristöasioista, pilven ominaisuuksista kuin startup-jutuistakin.

#120: Blazor!

Julkaistu 20.10.2021

Blazor on Microsoftin käyttöliittymäohjelmointiteknologiapino (!), jota voi käyttää niin webissä kuin työpöydälläkin. Mistä on kyse, ja tarvitseeko maailma taas yhden Microsoft-virityksen? Vai onko tämä seuraava Visual Basic, joka vapauttaa asiantuntijat devaamaan tosissaan? Mikael Koskinen kertoo.

#119T: Tuotantovalmis veli Purview

Julkaistu 8.10.2021

Azure Purview on GA-vaiheessa, joten täytyy vaihtaa muutama sana data governancesta. Ja mahtuuhan tarinaan toki muutakin - mm. kehittäjätyökaluja, tietoturvatuotteiden organisointi ja parit konferenssivinkit.

#118: Tietoturvakarhu

Julkaistu 29.9.2021

Verohallinnon tietoturvapäällikkö Mikko Hakuli on kokenut monenlaisia asioita - pitkä ura Puolustusvoimissa, pätkä tietoturvakonsulttina ja nyt turvaamassa veronkeruuta. Onko pilvi OK julkishallinnossa? Miten tietoturvallinen sovellus rakentuu? Keitä tarvitaan Dream Teamiin?

#117T: Kaaostietokanta, Teams for Life ja muita uutisia

Julkaistu 17.9.2021

Uutisissa tänään: Azuren Cosmos DB -tietokannan ChaosDB-haavoittuvuus ja siitä seuraava keskustelu PaaS-ratkaisujen

#116: Modernin työn evankelistat

Julkaistu 7.9.2021

Pandemia pisti työn tekemisen tavat uusiksi ja antoi Teamsille ja kumppaneille kelpo sysäyksen eteenpäin. Missä mennään, mitä tietotyölle kuuluu ja mitä seuraavaksi? Meltlaken Karoliina Kettukari ja Sari Soinoja sivistävät meitä siitä, miten tietotyössä pitäisi oikeasti toimia.

#115T: Uusi Tietojenkäsittelyn Kategoria (tm)

Julkaistu 27.8.2021

Microsoft sanoo mullistaneensa tietojenkäsittelyä Windows 365:llä, mutta onko kyseessä vain perinteisen solakan päätteen paluu? Puhetta myös JEDI-diilistä, pilven tietoliikennekustannuksista, Azuren uutuuksista ja HAX-työkalusetistä.

#114: Sekava kesähölpötys

Julkaistu 17.8.2021

Vuoden 2021 kesäjakso on muiden kesäjaksojen tapaan silkkaa tiivistä asiaa. Aluksi potkaistaan homma liikenteeseen 40 minuutin tilannekatsauksella koronapandemiaan ja siitä seuranneeseen työn tapojen muutokseen. Tuon episodin jälkeen perataan Microsoft Cloud -käsitteen sisältö, ja lopuksi hiplataan vielä Cloud Native -terminologiaa ja Kubernetes-juttuja. Myös Saken sukunimen merkitys selviää. Hei, tästä on hyvä avata syyskausi - ensi kerralla taas uutisia ja sen jälkeen vieraitakin!

#113T: Windows 11 -studio

Julkaistu 24.7.2021

Windows 11 on ulkona, ja Sakkea ei kiinnosta vähääkään. Jouni yrittää vakuuttaa paatuneen Azure-jermun siitä, että käyttöjärjestelmälläkin on väliä. Sakke vastaa jäätävän kiinnostavilla Microsoftin hallituksen henkilömuutoksilla ja Azure AD:n uutuuksilla. Tässä tiivistelmässä ei ole asenteellista vinoumaa.

#112: Design forevah

Julkaistu 6.7.2021

Zuren Erkka Puusti kertoo, mitä oikeastaan on design, miten se liittyy IT-järjestelmäkehityksiin ja millä avuilla kenestä vain voi tulla Suunnittelija.

#111T: Pulleat Build-uutiset 2021

Julkaistu 4.6.2021

Oli niin iso Build-konferenssi, että ei pysytty ihan Tuuletusikkunan mitassa. Azurea, Power Platformia, pikkasen Teamsia ja Hololensiakin. Kelpo kesäeväät siis!

110: WinCE:stä IoTiin, WP:stä WAF:iin

Julkaistu 25.5.2021

Jani Nevalainen on tehnyt suomalaisella Microsoft-skenellä niin monenlaista, että jaksolle on vaikea antaa mitään selkeää nimeä. Kun senioriarkkitehti puhuu, viuhutaan niin suurasiakkainen governance-ongelmissa, IoT-nippeleissä kuin vanhoissa puhelinplatformeissakin. Ja noh, jos kiinnostaa mikä on Reaktor-yritysperheen uusin jäsen Mallow, Jani mainostaa vähän sitäkin.

#109T: SAP redux + Azure-nörtteily

Julkaistu 16.5.2021

Ensin käymme läpi massiivisen episodista 106 (SAP) saamamme palautteen, sitten vähän tulosjulkistusuutisia. Ja Saken iloksi paljon kaikkea Azure-nippelijuttua, juridiikasta storagen access controliin sun muuhun. Wowzah! Jos haluat skipata SAP-jutut ja kuunnella pelkät uutiset, aloita 17 minuutin kohdalta.

#108: Lohkoketju purettuna palasiksi

Julkaistu 4.5.2021

Mikä se blockchain oikeastaan on? Lauri Peltonen käy sen läpi lenkki lenkiltä. Miksi Bitcoin syö sähköä, miksi nämä sähköiset transaktiot eivät oikeastaan ole sen paremmin nopeita kuin halpojakaan... ja mitä järkeä siinä kuitenkin voi olla? Entä miten Azure liittyy asiaan?

#107T: News with blues and nuance

Julkaistu 23.4.2021

Microsoftin tuoreimmat ostokset, Windows-storen uudistus, Visual Studio 2022, tuleva Build, Azuren suhde Schrems II -päätökseen ja virtuaalinen datakeskuskierros. Väitätkö kaipaavasi enää yhtään enempää uutisia? Jos kyllä, ei hätää. Siellä jaksossa niitä on.

#106: SAP ja muut pimeyden voimat

Julkaistu 13.4.2021

Siihen nähden miten harva on koskaan käyttänyt SAPia tai tehnyt siihen liittyviä projekteja, sillä on teknisessä tekijäkunnassa huomattavan pelottava maine. Jari Välijärvi istahtaa studioon kertomaan, mikä härveli se SAP oikeastaan on ja millaisia projekteja sen päälle voidaan tehdä. Tekkikevyt mutta bisnesraskas episodi luvassa!

#105: Teollisuuspilvistä peleihin, Discordista Databricksiin

Julkaistu 2.4.2021

Pääsiäisen uutispläjäyksessä pinnalla ovat pilvijutut: Xbox-pelit pyörivät pilvestä Android-puhelimiin 5G:n yli, terveydenhuolto, pankit sun muut saivat omat Microsoft-pilvensä ja Azuren Functions pärjäsi Forresterin serverless-arvioinnissa.

#104: Vuori(o)saarna softataloille

Julkaistu 24.3.2021

Juhani Vuorio on tukenut suomalaisia softataloja viimeiset 25 vuotta. Mitä Microsoftin legendaarisella evankelistalla ja kumppanimanagerilla on terveisinään tämän päivän softatuotebisnekselle?

#103T: Ignited!

Julkaistu 12.3.2021

Ignite-kuulumiset: Paljon erilaisia uutisia laidasta laitaan, Azuresta virtuaalitodellisuuteen. Ja löydettiin taas uusi tapa tuottaa epäoptimaalisen laatuista audiota meidän etästudiosysteemistäkin (naamapalmu). Sorii...

#102: Webbidevaus x Ikkunastudio

Julkaistu 2.3.2021

Webbipalveluiden kehitysteknologia. Alue, jossa käymättömät korpimaat muuttuvat legacyksi muutamassa kuukaudessa. Savotta, jossa jokainen siivottu tiheikkö paljastaa kolme uutta. Postitoimisto, jossa jokainen paketti tuo kuusi kaveriaan. Webbidevaus.fi-podcastin legendaariset Antti Mattila ja Riku Rouvila piipahtavat meillä. Miten fronttikrapulasta toivutaan? Menikö JavaScript-tunkkaus överiksi? Onko Microsoft-skene jäljessä muun maailman devauksesta? Ja onko Microsoft vm. 2021 hyvä vai paha?

#101T: Viva la vida laboral

Julkaistu 19.2.2021

Uutisjakso suistuu juuri lanseeratun Microsoft Vivan ihmettelyksi. Mukana myös Azure avaruudessa, Edgen notifikaatiot ja MakeCode.

#100: Hehtostudio

Julkaistu 9.2.2021

Ikkunastudio 100! Ei vieraita sotkemassa studioisäntien bromancea, ei mitään turhaa aihetta leikkaamassa siipiä vapaalta ajatuksen liidolta! Pelkkää fiilistelyä siitä, mitä on ollut podcastata vajaan kuuden vuoden ja sadan jakson edestä. Muistoja, soundbiteja menneestä ja pieleen menneitä ennustuksia - siitä on IS 100 tehty. Ensi kerralla taas syvyyttä.

#99T: Blobi-indekseistä kvanttikoneisiin

Julkaistu 29.1.2021

Tammikuun lopun uutispäivityksessä Officen ja Teamsin uudet ominaisuudet, Microsoftin tulosjulkistus, Windows 10X, Confidential Computing, inuiittikielien tuki... Ja okei, myös ne luvatut Azure Blob Storagen indeksointi ja kvanttikoneet.

#98: Tukkuri 2021: Kauppahessuja vai guruja?

Julkaistu 19.1.2021

Tietotekniikkatukkuri ei äkkiä kuulosta kovin jännittävältä, mutta kuuntele Tuukka Korhosen räppi Arrow ECS:n toiminnasta ja harkitse sitten uusiksi. Ensin käydään vähän läpi pilven kaupallista puolta, mutta ei aikaakaan kun on suistuttu tietoturvaan, multi/hybrid cloudin eroihin, tietoturvaan, DevOpsiin sun muuhun. Ja toki sillä tukkurilla on omakin perspektiivinsä: mitä missaat, jos katsot pelkkää Microsoftin tarjoamaa?

#97T: PC-markkina, SolarWinds, sertifioinnit... ja Flash

Julkaistu 8.1.2021

Joulun ajan kevyehköä uutistarjontaa täydentää "analyysi" PC:n tulevaisuudesta ja SolarWinds-insidentistä.

#96: Valoa kansalle

Julkaistu 29.12.2020

Tuotekehitys häämöttää monien mielessä myyttisenä korpimaana, jossa konsultaation tai asiakaspään aherruksen lainalaisuudet eivät päde. Mutta miten on? Sari Soinoja toimii product ownerina Valo-tuoteperheessä, ja valottaa meille sekä tuotekehityksen arkea että modern work -skenen viimeisimpiä kuulumisia. Mikä on Valo, miten sitä devataan, ja miten näihin hommiin päätyy?

#95T: Dataa Tanskassa, Twinejä Teamsissa

Julkaistu 18.12.2020

Whoa! Ikkunastudio on uudistunut! Frekvenssi tuplaantui. Jatkossa parittomat jaksot ovat T eli Tuuletusikkunoita, jossa käsitellään uutisia ja ajankohtaisaiheita ilman vieraita, parilliset jaksot taas perinteistä long formattia. Ja tällä kertaa uutispöydällä Tanskan Azure-DC, Synapse GA, Azure Purview Preview (!), Digital Twins GA ja Teamsin Breakout Rooms.

#94: Tietoturvan hardcore-Joosua

Julkaistu 8.12.2020

Joosua Santasalo on syvällä tietoturvassa. Yksi Ikkunastudion episodi sujahtaa noin vain, kun Joosua räpäyttää Node.js:stä, Azuren identiteetinhallinnasta, bug bounty -ohjelmista ja monesta muusta. Historian ensimmäinen etä-Ikkunastudio, äänenlaadussa säädettävää. #95 on jo parempi!

#93: Jussi Roineborg

Julkaistu 17.11.2020

Pyhä assimilaatio, Batman! Ex-MVP/RD Jussi Roine on nyt [email protected]. Onko miehestä enää mitään jäljellä? Onko eMBA-sukkiksiin sonnustautuneesta nörtistä sukeutunut ehta poliittinen judoka, suorastaan moderni Microsoft-skenen Machiavelli? Tarjolla paljon tarinaa enterprise-sukelluksesta, mutta rehellisyyden nimissä jaksossa puhutaan kyllä teknologiaakin. Jos olet halunnut perehtyä Azure-kontekstissa sellaisiin termeihin kuin CAF, WAF ja DV, niin... Noh, kyllä se Jussi vielä osasi kertoa. :-)

#92: Power Platform 2020

Julkaistu 20.10.2020

Power Platformia on vähän vaikea sivuuttaa, kun se on edessä vähän joka paikassa. Business Apps MVP Antti Pajunen kertoo, millaista on olla päätoiminen PP-konsultti, ihmettelee Dynamicsin ja Power Platformin suhdetta ja tietysti hieman paasaa siitä, miten hommat pitäisi oikeasti hoitaa.

#91: DevOps 2020: GitHub, ADO, ARM, Bicep jne.

Julkaistu 29.9.2020

Tuore Azure MVP Pasi Huuhka kertoo, mitä DevOps tarkoittaa tänä päivänä. Paljon asiaa pienessä paketissa: on vähän deploymenttia, ARM-skriptausta, Biceppia, GitHub/Azure DevOps -vertailua, bisneksen kyvykkyttä ja ties mitä.

#90: Synapse-sekamelska (feat. Aisla)

Julkaistu 8.9.2020

Quo vadis, Azure Data Platform? Söikö Synapse SQLDW:si, ahmaisiko Databricks Data Lake Analyticsin? Vesa Tikkanen perehdyttää meidät siihen, mikä Azuren Synapse-tuoteperhe oikeastaan on. Mutta mitä tekeekään jakson erikoisvieras, paitsi disauttaa on-premiin jämähtänyttä papparaista? "Targgasta tää gaggel uloos", kute Turuus sanottasis.

#89: Koronaan kypsyneet karpaasit

Julkaistu 1.9.2020

Puolen vuoden hiljaiselo on ohi! Jouni ja Sakke ovat taas studiossa ihmettelemässä, mitä oikein tapahtui ja kuka vei puoli vuotta elämää muistuttavista valmisteistamme. Mukana ehkä jotain pilvifilosofiaakin. Ja ensi viikolla ruvetaan taas tosihommiin!

#88: Teknologiaupseeri Viitailan raportti

Julkaistu 7.4.2020

Suomen Microsoftin teknologiajohtaja Mikko Viitaila toimi ennen Viestintäviraston tietoturvajoukoissa, nyt hän pohtii suomalaisten suuryritysten IT:n kokonaiskuvaa - niin tietoturvaa, tulevaisuudennäkymää kuin uhkiakin. Mikko istahti studioomme TechDaysissa, ja kertoo nyt alkuvuoden 2020 tunnelmat... ennen kuin korona muutti kaiken. :-)

#87: Karoliinan Teams-tilannekatsaus

Julkaistu 20.3.2020

Tuore Teams-MVP Karoliina Kettukari tekee työkseen Teamsin käyttöönottoja nimenomaan organisaation muutoksen näkökulmasta. Mitä Teamsille kuuluu, miten käyttöönotot nykyään etenevät, ja onko intralla tulevaisuutta?

#86: Kun konsultti siirtyi asiakkaalle bisnes-IT:n virittäjäksi - case Seure

Julkaistu 25.2.2020

Mitä tapahtuu, kun konsultti hyppää asiakkaan vaatteisiin, ja lähtee kehittämään liiketoiminta-IT:tä? No hienoja asioita tietenkin! Seuren Antti Nummiranta kertoo, miten klassinen kunnallinen työvoimapalvelu on uusiutunut niin sisältä kuin ulkoa, kuinka robotit näpyttelevät legacy-IT:tä - ja tietysti sen, mitä moderni henkilöstövuokrausbisnes oikeastaan on. Tällä kertaa ollaan teknologiakevyitä, mutta sitäkin kokemusrikkaampia!

#85: API Management!

Julkaistu 4.2.2020

Hei, REST-rajapintojahan on helppo tehdä, ketäs nyt hallinta kiinnostaa? Devisioonan Jesse Ryhänen perustelee, miksi paitsi devaajien, myös datan omistajien pitäisi olla kiinnostuneita API Managementista - ei tuotteena vaan nimenomaan hallintatapana ja prosessina.

#84: Kurkistus Katan kristallipalloon

Julkaistu 14.1.2020

Ikkunastudion uusi vuosikymmen avataan tuhdilla näkemyspaketilla: Microsoft Oy:n kumppaniliiketoiminnasta sekä pienistä ja keskisuurista asiakkaista vastaava Katarina Engblom avaa näkemyksiään teknologian, ekosysteemin ja suomalaisten yritysten tilasta. "Datan omistajuus kuuluu toimitusjohtajalle", AI:n tulevaisuus, suomalaisten kilpailukyky... ja romahdukseen eskaloituva studioisännän keski-iän kriisi kvanttiteknologian puristuksessa.

#83: Teh Epicest Joulustudio 2019

Julkaistu 25.12.2019

Ei vieraita, ei tiukkoja aiherajauksia, vain vapaata assosiaatiota: historiaa, tulevaisuutta, yhteisön tilaa, kunnianosoituksia ja tiukkoja mielipiteitä. Hyvää joulua!

#82: React, ainoa oikea fronttipino?

Julkaistu 10.12.2019

Voittiko React JavaScript-fronttipinojen kisan? Tarvitaanko mitään muuta enää? Voinko lopettaa Kvartaalin Kovimman Kirjaston etsimisen? Zuren Ilpo Toni on melkein sitä mieltä, että voit.

#81: Syvällä Kuberneteksessä

Julkaistu 19.11.2019

PolarSquadin Masi Malmi on syvällä niin Googlen, Amazonin kuin Microsoftinkin pilvissä. Ja Linuxissa. Ja DevOpsissa. Ja Kuberneteksessa. Nyt hän vie sinut mukanaan!

#80: Enterprise Mobility Forever

Julkaistu 29.10.2019

Pitkästä aikaa työasema- ja laitehallinnan parissa: Enterprise Mobility MVP Panu Saukko kertoo, mikä on Windows Intune, miten se liittyy klassiseen SCCM:ään, onko Autopilotista hyötyä, milloin yritysten kannattaa päivittää Windowsit... ja paljon muuta.

#78: Dem libtard Snowflakes... and Databricks

Julkaistu 10.10.2019

Data Platform MVP Oskari Heikkinen on taas täällä, ja hän päivittää käsityksemme big data -analytiikasta. Missä lentävät databricksit, ja mihin tarvitaan niin herkältä kuulostavaa Snowflakea?

#79: Vielä kerran moderni SharePoint

Julkaistu 17.9.2019

Kummallisten tuotantokommellusten uumenissa seikkaileva Ikkunastudio vetäisee vielä kerran tänä vuonna pöytään tietotyöläisen uudet tuulet. Eeppinen Dynamics/Office/PowerApps-spektaakkelimme huipentuu, kun Katja Jokisalo räppää päivityksen siitä, mikä moderni SharePoint oikeastaan on ja miten sitä kuuluu käyttää.

#77: Dynamics ja PowerApps

Julkaistu 27.8.2019

Suomen Dynamics-skenen Suuri Mies, Business Apps MVP Jukka Niiranen on taas täällä kertomassa, miten Dynamics ja PowerApps oikein makaavat yhdessä.

#76: Täysin Uusi SharePoint 2019

Julkaistu 17.7.2019

Tiesitkö, että SharePoint on rakennettu Reactilla? Tiesitkö, että vanha laajennettavuussotku on korvattu modernilla SharePoint Frameworkilla, jonka devailussa Googlekin on mukana? Vanhan, kökkönä pidetyn enterprise-jättiläisen uusi tuleminen alkaa kuulostaa todennäköiseltä, kun kuuntelet Microsoftin Vesa Juvosen tarinat. Mukana myös elämänmakuinen tilitys siitä, millaista on olla töissä globaalin tiimin suomalaisena etäpesäkkeenä. Kesäjaksot yeah!

#75: Roineen aikalaiskatsaus 2019

Julkaistu 14.6.2019

Mitä tapahtui Buildissa toukokuun alussa? Entä SharePoint Conferencessa hieman sen jälkeen? Mikä on teknologiassa kuumaa tällä hetkellä? Jussi Roine kertoo, mitä mielessä on tällä hetkellä.

#74: Pilven tietoturva

Julkaistu 10.5.2019

Tietoturva - onko se tuloksentekijä vai välttämätön paha? Onko se osa devausprojektia, vai IT:n tiukkaa hallintoa? Microsoftin Roope Seppälä avaa näkemyksiään.

#73: Teams 2019 - joko nyt?

Julkaistu 16.4.2019

Microsoft Teamsista on nyt puhuttu yli kaksi vuotta. Monet jo käyttävät, mutta IT-alalla me taidamme vielä vastustaa. Vai teemmekö niin? Juuri leivottu Teams MVP Vesa Nopanen kertoo, miten hänen työnsä on muuttunut Teamsin myötä... ja mihin sinä voisit sitä käyttää.

#72: Teknologiastrategisti Riihola

Julkaistu 20.3.2019

Mitä Microsoftilla tekee teknologiastrategisti? Rauno Riihola siirtyi muutama vuosi sitten asiakasorganisaatiosta Suomen Microsoftille neuvomaan suomalaisia suuryrityksiä teknologian käytössä. Rauno kertoo miten menee, miltä arki näyttää ja miltä pilven tulevaisuus tuntuu.

#71: Lisää big dataa

Julkaistu 26.2.2019

Azuren Data Platformista on puhuttu jo muutaman jakson verran, mutta uusia näkökulmia vain tuntuu löytyvän. Tällä kertaa Nordcloudin Mikko Kärkkäinen avaa kokemuksiaan dataprojekteista - ja tietysti monista Azuren tuotteista. Fokuksessa erityisesti Data Factory ja Azure Data Lake Store.

#70: SaaS-case: ContractZen

Julkaistu 19.2.2019

Millaista on SaaS-maailman bisnes? Millaista on devata softaa, kun käyttäjät ovat hajallaan ympäri maailmaa, ja suurin osa asiakaskontakteista on kasvottomia trial-tilauksia? ContractZenin Markus Mikola kertoo, miten SaaS-bisnes pyörii. Microsoft-kulmaa tulee Azuren käytöstä ja Markuksen tarinoista: Mitä Microsoft tekeekään tällaisen yrityksen menestyksen eteen?

#69: Arkkitehdin uusi elämä

Julkaistu 15.1.2019

Ikkunastudion jaksossa 16 Pasi Taive kertoi, miltä tuntui siirtyä suuren softayrityksen arkkitehdin paikalta pikkufirmaan koodailemaan. Nyt kuunnellaan, mitä Pasille on viimeisen kolmen vuoden aikana tapahtunut. Samalla päädytään kuumiin väittelyihin mikropalveluista, fronttityön roolista ja monesta muusta. Episodi 16 on muuten ollut Ikkunastudion kaikkien aikojen kuunnelluin - kohtaako se nyt voittajansa?

#68: Microsoft Graph

Julkaistu 28.12.2018

Satya Nadella kutsui kerran Microsoft Graphia firman yhdeksi yrityksen tärkeimmistä tuotteista. Siihen nähden vain harva tietää, mistä koko vehkeessä on kyse. Mikä se siis oikeastaan on, ja mitä sillä tehdään? Sulavan Laura Kokkarinen kertoo, mistä on kyse. Jouni ja Sakke komppaavat laadukkailla vitseillä.

#67: Even Nexter Games

Julkaistu 4.12.2018

Mobiilipelejä miljoonille pelaajille? Reaaliaikaista paikkatietoa pilveen? Mikropalveluarkkitehtuuri millisekuntilatensseilla? Jep, pelibäkkärin devausta. Next Games on täällä taas, ja Kalle Hiitola kertoo mitä kuuluu. Ainakin Service Fabricia ja Cosmos DB:tä, mutta ehkä vähän muutakin.

#66: Pilvi ja kontit

Julkaistu 13.11.2018

Mikropalvelut ovat olleet koodarien mielessä jo vuosia. Kuuminta hottia on tietysti repäistä omat palvelut pilveen Kubernetes-klusteriin, jossa tietysti tarvitaan myös Docker-kontteja. Lauri Kotilainen vetää tämän koko setin yhteen ja kertoo, mistä oikeastaan on kyse. Jos et vielä ole mukana konttiaallossa, tästä pohjatiedot. Ja jos olet, tästä tärpit tulevaisuuteen.

#65: Power Platform - Softaa ilman koodia

Julkaistu 23.10.2018

Microsoft on aina halunnut päästää bisneskäyttäjät ja aktiivikansalaiset koodaamaan. Power Platform on viimeisin teknologiapläjäys sarjassa, johon voi lukea kunniakkaita tuotteita aina Accessista, Foxprosta ja Visual Basicista lähtien. Mutta voiko hiirellä devata, ja päästäänkö simppelillä databindingilla protoilua pidemmälle? Digital Illustratedin Timo Pertilä kertoo, mitä kaikkea kivaa tuli tehtyä.

#64: Microsoft Ignite 2018

Julkaistu 2.10.2018

Ignite 2018 - suurin, kaunein, sotkuisin. Microsoftin megakonferenssi on liikaa varmaan jokaiselle, mutta yritetään nyt kuitenkin. Karl Ots oli puhumassa ja kuuntelemassa, ja jakaa nyt Azure-miehen parhaat löydökset meille kotiin jääneille.

#63: Teams syö kaiken

Julkaistu 11.9.2018

Mikä tuolla lentää? Sehän on Teams! Slackin kaataja, SharePointin syöjä, Skype for Businessin uusi inkarnaatio. Kuka ottaa kameleontista niskalenkin, miten kääntää tiimit ja groupit voitoksi? Moni ei tätä tuotetta hiffaa, mutta Jussi Roineella homma on lapasessa, joten annetaan hänen kertoa.

#62: Data-alustat 2018 - mitäs nyt?

Julkaistu 21.8.2018

Vesa Tikkanen on täällä taas! Mitä Microsoftin data-tuotteille kuuluu sitten edellisen data-yleiskatsauksen pari vuotta sitten? SQL porskuttaa, Power BI on jo arkea, Data Lake Storage uudistui ja Spark/Databricks on nykyään kuningas. Luvassa siis yleiskatsaus koko organisaation datatarinaan.

#61: Visual Studion pikkuveli

Julkaistu 31.7.2018

Visual Studiolla on pikkuveli, ja se on jo 3,5-vuotias. Mitä Codelle kuuluu? Mihin sitä voi käyttää, ja ketkä siitä ovat kiinnostuneita? Matti Petrelius syväluotaa Coden käyttöä, laajennettavuutta, suunnitelmia ja kehitysmallia. Jos pakkisi kaipaa uutta verta, kokeile pikkuveljeä!

#60: FY2018 recap (Summer Dance Remix)

Julkaistu 10.7.2018

Jouni ja Sakke korkkaavat kesäloman kelailemalla, kuinka kului kultaisen korporaation päättynyt fiskaali. Miten kehittyi Azuren markkinapositio? Miltä vaikutti Microsoftin ote etiikkaan? Onko Microsoft 365:llä tulevaisuutta? Oliko GDPR sittenkin hyvä asia? Paljon matskua, vähän punaista lankaa. Kepeästi kesäisiin korviin!

#59: Tekoälyä, koneoppimista, wtf?

Julkaistu 19.6.2018

No vihdoin! Kaikki nämä vuodet olemme yrittäneet ymmärtää, mitä se oikein tarkoittaa, kun "Kaikissa softissa on kohta tekoälyä sisällä". Solitan Olli Lindroos joutuu kovan paikan eteen selittäessään, millaista tosipaikan AI on ja mihin sillä voidaan päästä.

#58: Build 2018

Julkaistu 29.5.2018

Taas meni vuosi, taas tuli Build. Mitä jäi käteen? Suomen Microsoft-skenen virallinen konferenssianalyytikko Jussi Roine kertoo. Puhetta tekoälystä, Windowsin tulevaisuudesta, pilvestä, cross-platformista, Teamsista ja monesta muusta asiasta.

#57: IT-projekteja verorahoilla

Julkaistu 8.5.2018

Julkishallinnon IT-projektit myöhästyvät aina, ja lopuksi vielä aina epäonnistuvat. Korruptio kuppaa rahat ja veronmaksajat kärsivät. Vai onko sittenkään näin? Digital Illustratedin Olli Kari väittää, että itse asiassa julkiset IT-projektit ovat erittäin kiinnostavia hyvän laadun kotipesiä. Ohhoh!

#56: Azure-ruhtinas Alila

Julkaistu 17.4.2018

Antti Alila ei ole ihan mikä tahansa pilvihemmo, vaan hän omistaa Azure-liiketoiminnan Suomen Microsoftilla. Ja nyt puhutaan siitä, mitä pilvi on, mitä tapahtuu ja minne ollaan menossa.

#55: TechDays Finland 2018

Julkaistu 27.3.2018

TechDays on taas täällä, viiden vuoden tauon jälkeen! Ikkunastudio jalkautui paikan päälle nuuhkimaan pöhinää. Vahingossa melkeinteemaksi tuli IT-ammattilaisten roolin kehittyminen, mutta onhan tuossa kaikenlaista.

#54: DevOps ja VSTS

Julkaistu 6.3.2018

DevOpsista on puhuttu jo vaikka kuinka pitkään. Monille se tarkoittaa edelleen lähinnä automaattisia käännöksiä ja yksikkötestejä. Mutta mikä on totuus, ja mitä muuta kokonaisuuteen kuuluu? DevOps-konsulttina toimiva Okko Oulasvirta avaa sovellusten elinkaarihallinnan työvälineitä.

#53: Onko Windows turvallinen?

Julkaistu 13.2.2018

The King is Back! Sami Laiho palasi lomalta suoraan Ikkunastudioon, ja ottaa jetlagisena kantaa Spectreen, Meltdowniin, Kernel-kehiin ja moneen muuhun käyttöjärjestelmän sisälmykseen.

#52: Mitä tietoturvalle kuuluu?

Julkaistu 23.1.2018

Nixun Jarno Yliluoma miettii työkseen infrastrukturiin tietoturvaamista. Miten huolehtia verkoista ja webbisaiteista? Miten pilvi vaikuttaa kuvioon, ja kuka rikkoi sentrifugit? Yleistietopaketti tietoturvan tilanteesta tänä päivänä, plus stooreja tietoturvakonsultin elämästä.

#51: Leenan legenda-arkku: Microsoft Oy 25 v

Julkaistu 2.1.2018

Microsoft on ollut Suomessa jo neljännesvuosisadan! Mutta mitä oli ennen sitä? Millaista oli ATK-alalla 90-luvulla, ja mikä oikein oli libyalainen lastenvaunutehdas? Entä mitä tapahtuikaan Ballmerin hotellihuoneessa Helsingissä? Entinen microsoftilainen, nykyinen vapaa konsultti Leena Kanerva muistelee menneitä historiikkijaksossa.

#50: Pilven taiteellinen johtaja - Azure AD

Julkaistu 12.12.2017

Azure Active Directory - lintu vai kala? Monimutkainen ja monipuolinen identiteettituote, joka palvelee niin SaaS-tuotteiden tekijöitä kuin keskitetystä hallinnasta innostuneita yritysadmineita. Joonas Westlin kertoo, mikä se on ja keiden pitäisi olla kiinnostuneita. Ikkunastudion superturbojakso, comes with puujalat built-in!

#49: IaaS vm 2017

Julkaistu 21.11.2017

Infrastructure as a Service ei ole pelkkiä virtuaalikoneita, vaikka ne tunnetuimpia palasia ovatkin. Onregon Kalle Rissanen kertoo, mitä pilveen kuuluu perinteisen inframiehen näkökulmasta.

#48: Suuri TapahtumaTiivistelmä

Julkaistu 31.10.2017

Jouni, Sakke ja Karl Ots sparrailevat siitä, millaisia tapahtumia Euroopassa on ollut, mitä niissä on puhuttu ja mitä Suomeen on tulossa. Keskustelua niin TechDayseista, CloudBursteista kuin Iglooconfistakin. Aika Azure-fokusoitunutta on, mutta kyllä sitä jotain muutakin puhutaan...

#47: Kaikki yhdessä bundlessa: Ignite 2017

Julkaistu 10.10.2017

Orlandon kuuma teknologiaviikko on takana, ja Jussi Roine kertoo, mitä kaikkea tapahtui.

#46: Koulutusta ja kumppanuutta

Julkaistu 19.9.2017

Sovelton Marika Kotola kertoo pitkän linjan Microsoft-skenen koulutusammattilaisen näkemyksiä: Mitä koulutus tänä päivänä on? Miten osaamista pitäisi kehittää? Miten SAP-projekti pelastetaan päivässä? Entä mikä on Microsoftin kumppaniohjelma, ja miksi joku haluaisi lähteä heinäkuussa Inspire-kumppanikonferenssiin?

#45: Pelimaailman polyteknologiahirviö

Julkaistu 29.8.2017

Mitä järkeä on tehdä softa, jossa käytetään Elixiriä, Gota, Nodea ja C#:ia suloisesti sekaisin, vieläpä Googlen pilvessä? Tai no ehkä siinä on, jos olet tekemässä seuraavaa miljardibisnestä. Ex-bisneskoodari Tero Teelahti flippasi pelimaailmaan, ja kertoo nyt, miksi Quantum Siegen tekeminen on parempaa kuin liiketoimintasovellusten. Ja että mitä järkeä tuossa teknologiapinossa oikeastaan on, ja että mitäs mobiilipelin taustalla oikeastaan tapahtuukaan.

#44: Yritysarkkitehdin näkökulma

Julkaistu 9.8.2017

Outotecin Henri Syrjäläinen on enterprise-arkkitehti. Mitä sellaisen viskaalin peukalon alla on, ja miten sellaiseksi pääsee? Pitkä henkilöhaastattelu avaa yrityksen IT-päätöksenteon arkea monella tasolla.

#43: Angstia, komisario Nahi!

Julkaistu 18.7.2017

Mitä tapahtuu, kun Jouni ja Sakke ovat saunomassa ja nauhuri on päällä? Juttua vähän kaikesta: Microsoftin organisaatiouudistuksesta, Azuren menestyksen mittaamisesta, PaaSin ja serverlessin vaaroista, kompetenssin hajoamisesta, toimittajien vastuusta, ...

#42: Build Tour Helsinki

Julkaistu 27.6.2017

Build tuli Helsinkiin! Päivä luentoja, päivä valmiiden tehtävien koodailua halukkaille. Ikkunastudio oli seuraamassa hackathonia. Microsoftin rautatarjooma, Azure, VR, Xamarin, koodauksen opettelu, Windows-devauksen tulevaisuus ja ties mitä muuta.

#41: Faarao, Sulttaani ja Suomen startupit

Julkaistu 6.6.2017

Startupit ovat kovassa nosteessa. Pienyritysten pitäisi viedä teknologiaa eteenpäin, työllistää suuret massat, kerätä pääomaa ulkomailta ja maksaa veronsa yhteiskunnalle. Miten Microsoft osallistuu startup-talkoisiin? Jos olen perustamassa firmaa, mistä saan apua ja millä eteenpäin? Microsoftin evankelismitiimin Drazen Dodik ja Toni Perämäki valaisevat tukiohjelmia, hyviä toimintatapoja ja sosiaalisia mahdollisuuksia.

#40: Build 2017

Julkaistu 16.5.2017

Mitä Microsoftin Build 2017 -konferenssissa Seattlessa tapahtui? Sakke kyselee ja paikan päällä olleet Sami Ovaska ja Jouni briiffaavat keynotejen sisällöstä. Devaajan unelmasilppumegaturbojakso!

#39: Evervest

Julkaistu 25.4.2017

Evervest on sijoitusalan startuppi, joka ottaa rahasi ja antaa robottien levitellä ne ympäri maailmaa. Tai jotain sinne päin. CTO Timo Tähtinen kertoo, miten Azure ja .NET Core mullistavat finanssiskeneä!

#38: Kun botnetti iskee

Julkaistu 4.4.2017

Palvelunestohyökkäykset pääsevät jo mainstream-median sivuille, mutta miltä sellainen näyttää vastaanottajan näkökulmasta? Miten palvelinpeikon puntti tutisee, kun UDP-mätön määrä mitataan gigabiteissä? Talokeskuksen Henry Eklöf kertoo avoimen tarinan siitä, miten heille kävi.

#37: Dynaaminen pilvi-ERP

Julkaistu 14.3.2017

Microsoft lanseerasi suurella metelillä Dynamics 365 -tuotteen, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Mitä merkitystä on sillä, että CRM:t, ERPit ja muut menevät pilveen? Koskettavatko ne minua, ja kuka niitä edes tekee? Innofactorin Teemu Miettinen kertoo kokemuksiaan D365-maailmasta.

#36: Pyhä Integraatio

Julkaistu 21.2.2017

Integraatiot ovat dataliikennettä softien välillä. Mitä se oikein tarkoittaa, ja milloin integraatio muuttuu koodauksesta Vakavaksi Enterprise-Asiaksi?

#35: Iglun takana

Julkaistu 31.1.2017

Mikä oli IglooConf? Miten järjestetään kansainvälistä huomiota keräävä tapahtuma Suomessa? Mikä yleisöä kiinnostaa ja mikä Azuressa on kuumaa? IglooConfin järjestäjäkolmikko tarinoi.

#34: Pilvianalytiikka

Julkaistu 10.1.2017

Mitä on data-analytiikka pilvessä ja miten big dataa murskataan Azurella? Bigdatapumpin Oskari Heikkinen kertoo, millaista data-analyysi on, mitä data scientistin pitää osata ja millaisia työkaluja Azure tarjoaa. Tutuksi tulevat niin SQL Data Warehouse, HDinsight kuin Azure Data Lakekin.

#33: Lasten oppiminen ja Minecraft

Julkaistu 20.12.2016

Tänä vuonna peruskoulunsa aloittaneille opetetaan koodausta alakoulusta alkaen. Mistä on kyse? Kuka opettaa ja mitä? Luetaanko siellä Stroustrupia? Entä miten Minecraft toimii opetusvälineenä? Jouluisessa kevätjaksossa tenavien tietä tasoittaa oppimiseen erikoistunut nörttipsykologi Tarmo Toikkanen.

#32: Holon vankina

Julkaistu 29.11.2016

HoloLens alkaa olemaan ihan oikea tuote. Miltä se tuntuu? Mitä sillä voi tehdä? Millainen on ei-kehittäjän kokemus viime vuosien radikaaleimmasta uudesta käyttöliittymästä? Sovelton Jari Kotola kertoo!

#31: Hostage Business

Julkaistu 8.11.2016

Fujitsun Petri Mälkki ja Tomi Pietilä kertovat, millaista konesalibisnes on tällä hetkellä. Mitä asiakkaat haluavat, missä paikallinen rauta pärjää, ja mitä pilvellä voi tehdä? Onko hybridissä tolkkua, ja muuttaako Azure Stack kaiken?

#30: Ignite 2016

Julkaistu 18.10.2016

Jussi Roine kertoo, mistä Ignite 2016 -konferenssissa puhuttiin. Luvassa mm. pitkä tarina Azure ITPro-ominaisuuksista, tietoturvasta ja monesta muusta aiheesta. Päivitä tietosi kertapläjäyksellä!

#29: Palvelimeton pilvi - Azure Functions

Julkaistu 27.9.2016

Devisioonan Matti Petrelius kertoo, mitä Azuren uusi palvelu Functions oikeastaan tekee ja miten se sopii yhteen vanhan maailman kanssa. Jyrääkö serverless perinteisen PaaSin?

#28: Koodista kyhnyksi - Myyjän tarina

Julkaistu 6.9.2016

Jari Pullinen on myynyt uusmediaa Interaktiivisessa Satamassa, konsultointia Microsoftilla, SharePointia Sinisellä Meteoriitilla ja viimeisimpänä siirtynyt vetämään kansainvälistä tuotekehitystä. Kaupallisten korpimaiden karpaasi kertoo, mitä IT-alan myynti on, ja mitä me kaikki voimme oppia eurojen tekemisestä.

#27: Yritysten Ikkuna

Julkaistu 16.8.2016

Mitä Windows 10:lle kuuluu nyt kun Anniversary Update on ulkona? Miten se toimii yrityskäytössä? Miksi sovelluskauppa on sittenkin kova juttu? Ja miten teknisen asiantuntijan oikeastaan tulisi kuunnella ja puhua? MVP Petri Paavola purkaa ajatuksiaan maailmasta.

#26: Elämä Kompozurena

Julkaistu 26.7.2016

Millaista on keskittyä Azure-projekteihin? Mikä edes on Azure-projekti? Sakke kertoo Kompozure-yrityksensä tarinan ja reflektoi sitä, mihin kaikki on menossa. Mistä rekryt, asiakkaat ja teknologiat tulevaisuudessa?

#25: Fluxissa

Julkaistu 5.7.2016

Microsoft Flux on uusi kahvilan ilmapiiriä tavoitteleva kohtaamispaikka Helsingin Korkeavuorenkadulla. Miksi tällainen tila on, keitä siellä käy, ja voisinko minäkin mennä tutustumaan? Microsoftin Drazen Dodik kertoo paikan taustoista, vakiokävijöistä ja fiiliksistä. Ja kyllä, voit tulla mukaan.

#24: Tietolaituri

Julkaistu 14.6.2016

Mitä data platformiin kuuluu? Kuka haluaa käyttää columnstorea? Onko Polybase jotain syötävää? Microsoftin datatuotteiden ympärillä tapahtuu paljon, ja nyt kesäkuun alussa julkaistiin SQL Server 2016. Poraudumme uutuuden parhaisiin ominaisuuksiin ja selvitämme, miten niitä olisi tarkoitus käyttää. Studiossa Suomen ainoa Data Platform MVP Vesa Tikkanen.

#23: Mobiililaitteet lapaseen

Julkaistu 24.5.2016

Kuinka yritysten pitäisi hallita mobiililaitteitaan? Onko se pahasta käyttäjälle? Onko hallinta vain tietoturvasuuntautunutta pakkopullaa, vai voiko tämä kääntyä jopa tuottavuustyökaluksi? Sulavan Kimmo Bergius avaa meille MDM:nä tunnetun alueen nykytilannetta erityisesti Microsoft Intunen näkökulmasta.

#22: Next Games

Julkaistu 3.5.2016

Next Gamesin CTO Kalle Hiitola kertoo, mitä modernien mobiilipelien vääntäminen tarkoittaa. Mitä tehdään frontissa, mitä bäkkärissä? Miten Azure toimii pelialustana? Kuinka skaalataan, monitoroidaan ja selvitään virhetilanteista?

#21: Kalifornian kuulumiset

Julkaistu 12.4.2016

Vieras naapurimaasta, Azure MVP Teemu Tapanila istahtaa studioon juttelemaan Jounin ja Saken kanssa siitä, mitä Build-konferenssissa julkaistiin, ja mitä merkitystä julkaisuilla on normaalille kehitystyölle.

#20: Eturintaman koodarit

Julkaistu 22.3.2016

Mitä webbipalveluiden fronttikehitykseen kuuluu? Millainen on JavaScript-maailma .NET-hemmon silmin? Jarno Tikka ja Lenard Gunda avaavat tämän päivän webbikehittäjän työkalupaketin ja esittelevät sieltä purkautuvaa työkalukaaosta.

#19: Yxvee

Julkaistu 1.3.2016

Ikkunastudio täyttää vuoden. Sen kunniaksi Jouni ja Sakke miettivät mennyttä, nykyhetkeä ja tulevaa. Mukana mm. Windows 10, HoloLens ja Azure. Ja laulu!

#18: Office 365 avautuu

Julkaistu 9.2.2016

Jussi Roine ja Tomi Tavela järjestivät tammikuussa Helsingissä Office 365 -hackathonin. Mitä siellä tehtiin, ja mitä Office 365:lla voi nykyään touhuta?

#17: ASP.NET, uusi sukupolvi

Julkaistu 19.1.2016

ASP.NET 5 on järisyttävän suuri muutos Microsoftin web-kehitysteknologiapinoon. Alustariippumattomuus, uudet fronttityökalut, lisää suorituskykyä, uudet riippuvuuksien hallinnat ja ties mitä. Lauri Kotilainen ja Tero Teelahti avaavat paketin ja kertovat, mitä sisältä löytyy.

#16: Arkkitehdin elämä

Julkaistu 29.12.2015

Suuret firmat kiertänyt ja pieneen päätynyt Pasi Taive kertoo, mitä on ohjelmistoarkkitehtuuri ja mitä arkkitehdin rooliin kuuluu. Keskustelemme myös IT-alan toimintatavoista, softaprojektien onnistumisen tekijöistä ja paljon muusta.

#15: Apped

Julkaistu 8.12.2015

Appedin perustajiin kuuluvat Peter Lindberg ja Mikko Lampi kertovat, mikä Apped on, mitä se tavoittelee, miten startupin perustaminen sujui - ja mitä muiden kannattaisi ottaa opikseen, Microsoft-yhteistyöstä ja muuten.

#14: MVP-kuulumiset 2015

Julkaistu 17.11.2015

Jouni matkailee Redmondissa ja haastattelee suomalaisia MVP:itä. Mitä heille kuuluu ja mitä he ennustavat tulevaisuudesta? Entä mitä Sakke sanoo, kun hän kuulee kaiken tämän?

#13: Kontillaan

Julkaistu 27.10.2015

Miska Kaipiainen selvittää meille, miksi konttiteknologiasta kannattaa olla kiinnostunut, ja että onko koko pino hypensä arvoinen. Tämä on samalla myös varsin passeli kontti-intro myös niille, jotka eivät ole Microsoftin teknologian kanssa missään tekemisissä.

#12: Xamarinin shamaanit

Julkaistu 6.10.2015

Xamarin lupaa mystisesti viedä C#:n ja .NET-teknologiat iOS- ja Android-laitteille. Mitä ihmettä, toimiiko se muka, ja onko missään mitään laitaa jos buildikoneena on mäkki? Taisteen Mikko Harju ja Great Apesin Timo Virtanen loitsivat.

#11: Puhujakuningas

Julkaistu 15.9.2015

Sami Laiho on poikkeuksellinen suomalainen IT-ammattilainen. Hän viettää 200 päivää vuodesta ympäri maailmaa kouluttaen ja luennoiden, eikä suotta: miehellä on vyön alla mm. parhaan puheenvuoron palkinto TechEdistä. Sami tarinoi paljon vähän kaikesta - puhujaelämästä, MVP-statuksesta, tietoturvasta, Windows 10:stä, nykyraudasta...

#10: Tuskaton SharePoint

Julkaistu 25.8.2015

SharePoint on pitkään ollut hankalasti kehitettävän alustan maineessa. SharePoint MVP Jussi Roine kertoo, mitä tuotteelle kuuluu, ja kuinka räätälöity kehityskään ei välttämättä enää vaadi samurain uhrautumisvalmiutta.

#9: Syksy 2015

Julkaistu 4.8.2015

Jouni ja Sakke pohtivat kahdestaan, mitä syksy 2015 tuo tullessaan. Käynnistä syyskautesi kepeällä talk showlla!

#8: Ahti

Julkaistu 14.7.2015

Ahti Haukilehdolla on sanottavaa. Paitsi että hän kertoo mikä mies hän oikein on, turinoimme myös pilvestä, softakehityksen historiikista ja maailmanparannuksesta.

#7: HoloLens

Julkaistu 23.6.2015

Mistä HoloLens tuli, mitä sillä voi tehdä ja mihin se on menossa? Projektissa varhaisvaiheista lähtien mukana ollut Kim Nyberg Teklalta kertoo sotatarinoita.

#6: BuildIgnite

Julkaistu 2.6.2015

Poikkeuksellinen studiojengi ja etähaastatellut yhteisön edustajat pohtivat, mitä Buildista ja Ignitesta jäi käteen. Ja jäihän siitä, aika paljon.

#5: Visual Studio Online

Julkaistu 12.5.2015

Joona Kokkola selventää, mikä Visual Studion pilviulottuvuus oikein on, ja kenen siitä kannattaa olla kiinnostunut.

#4: XRM to rule them all

Julkaistu 21.4.2015

Digital Illustratedin CRM MVP Jukka Niiranen kertoo mikä on Microsoft Dynamics CRM, mihin sitä käytetään ja mikä sen tulevaisuus on.

#3: Pilvisiirtymä

Julkaistu 31.3.2015

Sulavan Aki Antman kertoo, mikä yritysten tietotekniikkaa odottaa vuonna 2015. Ja antaa samalla tulla täyslaidallisen kaikenlaista Microsoft-asioihin liittyvää.

#2: Redmondissako avointa?

Julkaistu 10.3.2015

Microsoft ja Open Source? Keskustelemme Reaktorin Rami Karjalaisen kanssa siitä, että miten ja miksi Microsoft on aikojen saatossa muuttunut, sekä pohdimme tulevaisuuden suuntia.

#1: Microsoftin tila

Julkaistu 3.3.2015

Johdanto podcastin teemoihin ja tekijöihin. Mikä on Ikkunastudio? Keitä ovat Sakke ja Jouni? Mitä Microsoft tekee vuonna 2015, ja miksi se on kiinnostavaa?

Takaisin podcastien listaan