Suomalaiset podcastit

Tälle sivulle on koottu suomalaiset podcastit. Lisäykset voi ilmoittaa lomakkeella.


Ikkunastudio

Suomalainen Microsoftiin keskittynyt podcast. Parittomat T-jaksot ovat tiiviimpiä ajankohtaispaketteja, parilliset taas pitkiä haastatteluvetoja, joissa poraudutaan syvälle johonkin aiheeseen.

Tilaa podcast: RSS-syöte, iTunes tai Windows Phone. (ohjeet)

Jaksot

Yhteensä 106 jaksoa, joista ensimmäinen julkaistu 3.3.2015.

#106: SAP ja muut pimeyden voimat

Julkaistu 13.4.2021

Siihen nähden miten harva on koskaan käyttänyt SAPia tai tehnyt siihen liittyviä projekteja, sillä on teknisessä tekijäkunnassa huomattavan pelottava maine. Jari Välijärvi istahtaa studioon kertomaan, mikä härveli se SAP oikeastaan on ja millaisia projekteja sen päälle voidaan tehdä. Tekkikevyt mutta bisnesraskas episodi luvassa!

#105: Teollisuuspilvistä peleihin, Discordista Databricksiin

Julkaistu 2.4.2021

Pääsiäisen uutispläjäyksessä pinnalla ovat pilvijutut: Xbox-pelit pyörivät pilvestä Android-puhelimiin 5G:n yli, terveydenhuolto, pankit sun muut saivat omat Microsoft-pilvensä ja Azuren Functions pärjäsi Forresterin serverless-arvioinnissa.

#104: Vuori(o)saarna softataloille

Julkaistu 24.3.2021

Juhani Vuorio on tukenut suomalaisia softataloja viimeiset 25 vuotta. Mitä Microsoftin legendaarisella evankelistalla ja kumppanimanagerilla on terveisinään tämän päivän softatuotebisnekselle?

#103T: Ignited!

Julkaistu 12.3.2021

Ignite-kuulumiset: Paljon erilaisia uutisia laidasta laitaan, Azuresta virtuaalitodellisuuteen. Ja löydettiin taas uusi tapa tuottaa epäoptimaalisen laatuista audiota meidän etästudiosysteemistäkin (naamapalmu). Sorii...

#102: Webbidevaus x Ikkunastudio

Julkaistu 2.3.2021

Webbipalveluiden kehitysteknologia. Alue, jossa käymättömät korpimaat muuttuvat legacyksi muutamassa kuukaudessa. Savotta, jossa jokainen siivottu tiheikkö paljastaa kolme uutta. Postitoimisto, jossa jokainen paketti tuo kuusi kaveriaan. Webbidevaus.fi-podcastin legendaariset Antti Mattila ja Riku Rouvila piipahtavat meillä. Miten fronttikrapulasta toivutaan? Menikö JavaScript-tunkkaus överiksi? Onko Microsoft-skene jäljessä muun maailman devauksesta? Ja onko Microsoft vm. 2021 hyvä vai paha?

#101T: Viva la vida laboral

Julkaistu 19.2.2021

Uutisjakso suistuu juuri lanseeratun Microsoft Vivan ihmettelyksi. Mukana myös Azure avaruudessa, Edgen notifikaatiot ja MakeCode.

#100: Hehtostudio

Julkaistu 9.2.2021

Ikkunastudio 100! Ei vieraita sotkemassa studioisäntien bromancea, ei mitään turhaa aihetta leikkaamassa siipiä vapaalta ajatuksen liidolta! Pelkkää fiilistelyä siitä, mitä on ollut podcastata vajaan kuuden vuoden ja sadan jakson edestä. Muistoja, soundbiteja menneestä ja pieleen menneitä ennustuksia - siitä on IS 100 tehty. Ensi kerralla taas syvyyttä.

#99T: Blobi-indekseistä kvanttikoneisiin

Julkaistu 29.1.2021

Tammikuun lopun uutispäivityksessä Officen ja Teamsin uudet ominaisuudet, Microsoftin tulosjulkistus, Windows 10X, Confidential Computing, inuiittikielien tuki... Ja okei, myös ne luvatut Azure Blob Storagen indeksointi ja kvanttikoneet.

#98: Tukkuri 2021: Kauppahessuja vai guruja?

Julkaistu 19.1.2021

Tietotekniikkatukkuri ei äkkiä kuulosta kovin jännittävältä, mutta kuuntele Tuukka Korhosen räppi Arrow ECS:n toiminnasta ja harkitse sitten uusiksi. Ensin käydään vähän läpi pilven kaupallista puolta, mutta ei aikaakaan kun on suistuttu tietoturvaan, multi/hybrid cloudin eroihin, tietoturvaan, DevOpsiin sun muuhun. Ja toki sillä tukkurilla on omakin perspektiivinsä: mitä missaat, jos katsot pelkkää Microsoftin tarjoamaa?

#97T: PC-markkina, SolarWinds, sertifioinnit... ja Flash

Julkaistu 8.1.2021

Joulun ajan kevyehköä uutistarjontaa täydentää "analyysi" PC:n tulevaisuudesta ja SolarWinds-insidentistä.

#96: Valoa kansalle

Julkaistu 29.12.2020

Tuotekehitys häämöttää monien mielessä myyttisenä korpimaana, jossa konsultaation tai asiakaspään aherruksen lainalaisuudet eivät päde. Mutta miten on? Sari Soinoja toimii product ownerina Valo-tuoteperheessä, ja valottaa meille sekä tuotekehityksen arkea että modern work -skenen viimeisimpiä kuulumisia. Mikä on Valo, miten sitä devataan, ja miten näihin hommiin päätyy?

#95T: Dataa Tanskassa, Twinejä Teamsissa

Julkaistu 18.12.2020

Whoa! Ikkunastudio on uudistunut! Frekvenssi tuplaantui. Jatkossa parittomat jaksot ovat T eli Tuuletusikkunoita, jossa käsitellään uutisia ja ajankohtaisaiheita ilman vieraita, parilliset jaksot taas perinteistä long formattia. Ja tällä kertaa uutispöydällä Tanskan Azure-DC, Synapse GA, Azure Purview Preview (!), Digital Twins GA ja Teamsin Breakout Rooms.

#94: Tietoturvan hardcore-Joosua

Julkaistu 8.12.2020

Joosua Santasalo on syvällä tietoturvassa. Yksi Ikkunastudion episodi sujahtaa noin vain, kun Joosua räpäyttää Node.js:stä, Azuren identiteetinhallinnasta, bug bounty -ohjelmista ja monesta muusta. Historian ensimmäinen etä-Ikkunastudio, äänenlaadussa säädettävää. #95 on jo parempi!

#93: Jussi Roineborg

Julkaistu 17.11.2020

Pyhä assimilaatio, Batman! Ex-MVP/RD Jussi Roine on nyt [email protected]. Onko miehestä enää mitään jäljellä? Onko eMBA-sukkiksiin sonnustautuneesta nörtistä sukeutunut ehta poliittinen judoka, suorastaan moderni Microsoft-skenen Machiavelli? Tarjolla paljon tarinaa enterprise-sukelluksesta, mutta rehellisyyden nimissä jaksossa puhutaan kyllä teknologiaakin. Jos olet halunnut perehtyä Azure-kontekstissa sellaisiin termeihin kuin CAF, WAF ja DV, niin... Noh, kyllä se Jussi vielä osasi kertoa. :-)

#92: Power Platform 2020

Julkaistu 20.10.2020

Power Platformia on vähän vaikea sivuuttaa, kun se on edessä vähän joka paikassa. Business Apps MVP Antti Pajunen kertoo, millaista on olla päätoiminen PP-konsultti, ihmettelee Dynamicsin ja Power Platformin suhdetta ja tietysti hieman paasaa siitä, miten hommat pitäisi oikeasti hoitaa.

#91: DevOps 2020: GitHub, ADO, ARM, Bicep jne.

Julkaistu 29.9.2020

Tuore Azure MVP Pasi Huuhka kertoo, mitä DevOps tarkoittaa tänä päivänä. Paljon asiaa pienessä paketissa: on vähän deploymenttia, ARM-skriptausta, Biceppia, GitHub/Azure DevOps -vertailua, bisneksen kyvykkyttä ja ties mitä.

#90: Synapse-sekamelska (feat. Aisla)

Julkaistu 8.9.2020

Quo vadis, Azure Data Platform? Söikö Synapse SQLDW:si, ahmaisiko Databricks Data Lake Analyticsin? Vesa Tikkanen perehdyttää meidät siihen, mikä Azuren Synapse-tuoteperhe oikeastaan on. Mutta mitä tekeekään jakson erikoisvieras, paitsi disauttaa on-premiin jämähtänyttä papparaista? "Targgasta tää gaggel uloos", kute Turuus sanottasis.

#89: Koronaan kypsyneet karpaasit

Julkaistu 1.9.2020

Puolen vuoden hiljaiselo on ohi! Jouni ja Sakke ovat taas studiossa ihmettelemässä, mitä oikein tapahtui ja kuka vei puoli vuotta elämää muistuttavista valmisteistamme. Mukana ehkä jotain pilvifilosofiaakin. Ja ensi viikolla ruvetaan taas tosihommiin!

#88: Teknologiaupseeri Viitailan raportti

Julkaistu 7.4.2020

Suomen Microsoftin teknologiajohtaja Mikko Viitaila toimi ennen Viestintäviraston tietoturvajoukoissa, nyt hän pohtii suomalaisten suuryritysten IT:n kokonaiskuvaa - niin tietoturvaa, tulevaisuudennäkymää kuin uhkiakin. Mikko istahti studioomme TechDaysissa, ja kertoo nyt alkuvuoden 2020 tunnelmat... ennen kuin korona muutti kaiken. :-)

#87: Karoliinan Teams-tilannekatsaus

Julkaistu 20.3.2020

Tuore Teams-MVP Karoliina Kettukari tekee työkseen Teamsin käyttöönottoja nimenomaan organisaation muutoksen näkökulmasta. Mitä Teamsille kuuluu, miten käyttöönotot nykyään etenevät, ja onko intralla tulevaisuutta?

#86: Kun konsultti siirtyi asiakkaalle bisnes-IT:n virittäjäksi - case Seure

Julkaistu 25.2.2020

Mitä tapahtuu, kun konsultti hyppää asiakkaan vaatteisiin, ja lähtee kehittämään liiketoiminta-IT:tä? No hienoja asioita tietenkin! Seuren Antti Nummiranta kertoo, miten klassinen kunnallinen työvoimapalvelu on uusiutunut niin sisältä kuin ulkoa, kuinka robotit näpyttelevät legacy-IT:tä - ja tietysti sen, mitä moderni henkilöstövuokrausbisnes oikeastaan on. Tällä kertaa ollaan teknologiakevyitä, mutta sitäkin kokemusrikkaampia!

#85: API Management!

Julkaistu 4.2.2020

Hei, REST-rajapintojahan on helppo tehdä, ketäs nyt hallinta kiinnostaa? Devisioonan Jesse Ryhänen perustelee, miksi paitsi devaajien, myös datan omistajien pitäisi olla kiinnostuneita API Managementista - ei tuotteena vaan nimenomaan hallintatapana ja prosessina.

#84: Kurkistus Katan kristallipalloon

Julkaistu 14.1.2020

Ikkunastudion uusi vuosikymmen avataan tuhdilla näkemyspaketilla: Microsoft Oy:n kumppaniliiketoiminnasta sekä pienistä ja keskisuurista asiakkaista vastaava Katarina Engblom avaa näkemyksiään teknologian, ekosysteemin ja suomalaisten yritysten tilasta. "Datan omistajuus kuuluu toimitusjohtajalle", AI:n tulevaisuus, suomalaisten kilpailukyky... ja romahdukseen eskaloituva studioisännän keski-iän kriisi kvanttiteknologian puristuksessa.

#83: Teh Epicest Joulustudio 2019

Julkaistu 25.12.2019

Ei vieraita, ei tiukkoja aiherajauksia, vain vapaata assosiaatiota: historiaa, tulevaisuutta, yhteisön tilaa, kunnianosoituksia ja tiukkoja mielipiteitä. Hyvää joulua!

#82: React, ainoa oikea fronttipino?

Julkaistu 10.12.2019

Voittiko React JavaScript-fronttipinojen kisan? Tarvitaanko mitään muuta enää? Voinko lopettaa Kvartaalin Kovimman Kirjaston etsimisen? Zuren Ilpo Toni on melkein sitä mieltä, että voit.

#81: Syvällä Kuberneteksessä

Julkaistu 19.11.2019

PolarSquadin Masi Malmi on syvällä niin Googlen, Amazonin kuin Microsoftinkin pilvissä. Ja Linuxissa. Ja DevOpsissa. Ja Kuberneteksessa. Nyt hän vie sinut mukanaan!

#80: Enterprise Mobility Forever

Julkaistu 29.10.2019

Pitkästä aikaa työasema- ja laitehallinnan parissa: Enterprise Mobility MVP Panu Saukko kertoo, mikä on Windows Intune, miten se liittyy klassiseen SCCM:ään, onko Autopilotista hyötyä, milloin yritysten kannattaa päivittää Windowsit... ja paljon muuta.

#78: Dem libtard Snowflakes... and Databricks

Julkaistu 10.10.2019

Data Platform MVP Oskari Heikkinen on taas täällä, ja hän päivittää käsityksemme big data -analytiikasta. Missä lentävät databricksit, ja mihin tarvitaan niin herkältä kuulostavaa Snowflakea?

#79: Vielä kerran moderni SharePoint

Julkaistu 17.9.2019

Kummallisten tuotantokommellusten uumenissa seikkaileva Ikkunastudio vetäisee vielä kerran tänä vuonna pöytään tietotyöläisen uudet tuulet. Eeppinen Dynamics/Office/PowerApps-spektaakkelimme huipentuu, kun Katja Jokisalo räppää päivityksen siitä, mikä moderni SharePoint oikeastaan on ja miten sitä kuuluu käyttää.

#77: Dynamics ja PowerApps

Julkaistu 27.8.2019

Suomen Dynamics-skenen Suuri Mies, Business Apps MVP Jukka Niiranen on taas täällä kertomassa, miten Dynamics ja PowerApps oikein makaavat yhdessä.

#76: Täysin Uusi SharePoint 2019

Julkaistu 17.7.2019

Tiesitkö, että SharePoint on rakennettu Reactilla? Tiesitkö, että vanha laajennettavuussotku on korvattu modernilla SharePoint Frameworkilla, jonka devailussa Googlekin on mukana? Vanhan, kökkönä pidetyn enterprise-jättiläisen uusi tuleminen alkaa kuulostaa todennäköiseltä, kun kuuntelet Microsoftin Vesa Juvosen tarinat. Mukana myös elämänmakuinen tilitys siitä, millaista on olla töissä globaalin tiimin suomalaisena etäpesäkkeenä. Kesäjaksot yeah!

#75: Roineen aikalaiskatsaus 2019

Julkaistu 14.6.2019

Mitä tapahtui Buildissa toukokuun alussa? Entä SharePoint Conferencessa hieman sen jälkeen? Mikä on teknologiassa kuumaa tällä hetkellä? Jussi Roine kertoo, mitä mielessä on tällä hetkellä.

#74: Pilven tietoturva

Julkaistu 10.5.2019

Tietoturva - onko se tuloksentekijä vai välttämätön paha? Onko se osa devausprojektia, vai IT:n tiukkaa hallintoa? Microsoftin Roope Seppälä avaa näkemyksiään.

#73: Teams 2019 - joko nyt?

Julkaistu 16.4.2019

Microsoft Teamsista on nyt puhuttu yli kaksi vuotta. Monet jo käyttävät, mutta IT-alalla me taidamme vielä vastustaa. Vai teemmekö niin? Juuri leivottu Teams MVP Vesa Nopanen kertoo, miten hänen työnsä on muuttunut Teamsin myötä... ja mihin sinä voisit sitä käyttää.

#72: Teknologiastrategisti Riihola

Julkaistu 20.3.2019

Mitä Microsoftilla tekee teknologiastrategisti? Rauno Riihola siirtyi muutama vuosi sitten asiakasorganisaatiosta Suomen Microsoftille neuvomaan suomalaisia suuryrityksiä teknologian käytössä. Rauno kertoo miten menee, miltä arki näyttää ja miltä pilven tulevaisuus tuntuu.

#71: Lisää big dataa

Julkaistu 26.2.2019

Azuren Data Platformista on puhuttu jo muutaman jakson verran, mutta uusia näkökulmia vain tuntuu löytyvän. Tällä kertaa Nordcloudin Mikko Kärkkäinen avaa kokemuksiaan dataprojekteista - ja tietysti monista Azuren tuotteista. Fokuksessa erityisesti Data Factory ja Azure Data Lake Store.

#70: SaaS-case: ContractZen

Julkaistu 19.2.2019

Millaista on SaaS-maailman bisnes? Millaista on devata softaa, kun käyttäjät ovat hajallaan ympäri maailmaa, ja suurin osa asiakaskontakteista on kasvottomia trial-tilauksia? ContractZenin Markus Mikola kertoo, miten SaaS-bisnes pyörii. Microsoft-kulmaa tulee Azuren käytöstä ja Markuksen tarinoista: Mitä Microsoft tekeekään tällaisen yrityksen menestyksen eteen?

#69: Arkkitehdin uusi elämä

Julkaistu 15.1.2019

Ikkunastudion jaksossa 16 Pasi Taive kertoi, miltä tuntui siirtyä suuren softayrityksen arkkitehdin paikalta pikkufirmaan koodailemaan. Nyt kuunnellaan, mitä Pasille on viimeisen kolmen vuoden aikana tapahtunut. Samalla päädytään kuumiin väittelyihin mikropalveluista, fronttityön roolista ja monesta muusta. Episodi 16 on muuten ollut Ikkunastudion kaikkien aikojen kuunnelluin - kohtaako se nyt voittajansa?

#68: Microsoft Graph

Julkaistu 28.12.2018

Satya Nadella kutsui kerran Microsoft Graphia firman yhdeksi yrityksen tärkeimmistä tuotteista. Siihen nähden vain harva tietää, mistä koko vehkeessä on kyse. Mikä se siis oikeastaan on, ja mitä sillä tehdään? Sulavan Laura Kokkarinen kertoo, mistä on kyse. Jouni ja Sakke komppaavat laadukkailla vitseillä.

#67: Even Nexter Games

Julkaistu 4.12.2018

Mobiilipelejä miljoonille pelaajille? Reaaliaikaista paikkatietoa pilveen? Mikropalveluarkkitehtuuri millisekuntilatensseilla? Jep, pelibäkkärin devausta. Next Games on täällä taas, ja Kalle Hiitola kertoo mitä kuuluu. Ainakin Service Fabricia ja Cosmos DB:tä, mutta ehkä vähän muutakin.

#66: Pilvi ja kontit

Julkaistu 13.11.2018

Mikropalvelut ovat olleet koodarien mielessä jo vuosia. Kuuminta hottia on tietysti repäistä omat palvelut pilveen Kubernetes-klusteriin, jossa tietysti tarvitaan myös Docker-kontteja. Lauri Kotilainen vetää tämän koko setin yhteen ja kertoo, mistä oikeastaan on kyse. Jos et vielä ole mukana konttiaallossa, tästä pohjatiedot. Ja jos olet, tästä tärpit tulevaisuuteen.

#65: Power Platform - Softaa ilman koodia

Julkaistu 23.10.2018

Microsoft on aina halunnut päästää bisneskäyttäjät ja aktiivikansalaiset koodaamaan. Power Platform on viimeisin teknologiapläjäys sarjassa, johon voi lukea kunniakkaita tuotteita aina Accessista, Foxprosta ja Visual Basicista lähtien. Mutta voiko hiirellä devata, ja päästäänkö simppelillä databindingilla protoilua pidemmälle? Digital Illustratedin Timo Pertilä kertoo, mitä kaikkea kivaa tuli tehtyä.

#64: Microsoft Ignite 2018

Julkaistu 2.10.2018

Ignite 2018 - suurin, kaunein, sotkuisin. Microsoftin megakonferenssi on liikaa varmaan jokaiselle, mutta yritetään nyt kuitenkin. Karl Ots oli puhumassa ja kuuntelemassa, ja jakaa nyt Azure-miehen parhaat löydökset meille kotiin jääneille.

#63: Teams syö kaiken

Julkaistu 11.9.2018

Mikä tuolla lentää? Sehän on Teams! Slackin kaataja, SharePointin syöjä, Skype for Businessin uusi inkarnaatio. Kuka ottaa kameleontista niskalenkin, miten kääntää tiimit ja groupit voitoksi? Moni ei tätä tuotetta hiffaa, mutta Jussi Roineella homma on lapasessa, joten annetaan hänen kertoa.

#62: Data-alustat 2018 - mitäs nyt?

Julkaistu 21.8.2018

Vesa Tikkanen on täällä taas! Mitä Microsoftin data-tuotteille kuuluu sitten edellisen data-yleiskatsauksen pari vuotta sitten? SQL porskuttaa, Power BI on jo arkea, Data Lake Storage uudistui ja Spark/Databricks on nykyään kuningas. Luvassa siis yleiskatsaus koko organisaation datatarinaan.

#61: Visual Studion pikkuveli

Julkaistu 31.7.2018

Visual Studiolla on pikkuveli, ja se on jo 3,5-vuotias. Mitä Codelle kuuluu? Mihin sitä voi käyttää, ja ketkä siitä ovat kiinnostuneita? Matti Petrelius syväluotaa Coden käyttöä, laajennettavuutta, suunnitelmia ja kehitysmallia. Jos pakkisi kaipaa uutta verta, kokeile pikkuveljeä!

#60: FY2018 recap (Summer Dance Remix)

Julkaistu 10.7.2018

Jouni ja Sakke korkkaavat kesäloman kelailemalla, kuinka kului kultaisen korporaation päättynyt fiskaali. Miten kehittyi Azuren markkinapositio? Miltä vaikutti Microsoftin ote etiikkaan? Onko Microsoft 365:llä tulevaisuutta? Oliko GDPR sittenkin hyvä asia? Paljon matskua, vähän punaista lankaa. Kepeästi kesäisiin korviin!

#59: Tekoälyä, koneoppimista, wtf?

Julkaistu 19.6.2018

No vihdoin! Kaikki nämä vuodet olemme yrittäneet ymmärtää, mitä se oikein tarkoittaa, kun "Kaikissa softissa on kohta tekoälyä sisällä". Solitan Olli Lindroos joutuu kovan paikan eteen selittäessään, millaista tosipaikan AI on ja mihin sillä voidaan päästä.

#58: Build 2018

Julkaistu 29.5.2018

Taas meni vuosi, taas tuli Build. Mitä jäi käteen? Suomen Microsoft-skenen virallinen konferenssianalyytikko Jussi Roine kertoo. Puhetta tekoälystä, Windowsin tulevaisuudesta, pilvestä, cross-platformista, Teamsista ja monesta muusta asiasta.

#57: IT-projekteja verorahoilla

Julkaistu 8.5.2018

Julkishallinnon IT-projektit myöhästyvät aina, ja lopuksi vielä aina epäonnistuvat. Korruptio kuppaa rahat ja veronmaksajat kärsivät. Vai onko sittenkään näin? Digital Illustratedin Olli Kari väittää, että itse asiassa julkiset IT-projektit ovat erittäin kiinnostavia hyvän laadun kotipesiä. Ohhoh!

#56: Azure-ruhtinas Alila

Julkaistu 17.4.2018

Antti Alila ei ole ihan mikä tahansa pilvihemmo, vaan hän omistaa Azure-liiketoiminnan Suomen Microsoftilla. Ja nyt puhutaan siitä, mitä pilvi on, mitä tapahtuu ja minne ollaan menossa.

#55: TechDays Finland 2018

Julkaistu 27.3.2018

TechDays on taas täällä, viiden vuoden tauon jälkeen! Ikkunastudio jalkautui paikan päälle nuuhkimaan pöhinää. Vahingossa melkeinteemaksi tuli IT-ammattilaisten roolin kehittyminen, mutta onhan tuossa kaikenlaista.

#54: DevOps ja VSTS

Julkaistu 6.3.2018

DevOpsista on puhuttu jo vaikka kuinka pitkään. Monille se tarkoittaa edelleen lähinnä automaattisia käännöksiä ja yksikkötestejä. Mutta mikä on totuus, ja mitä muuta kokonaisuuteen kuuluu? DevOps-konsulttina toimiva Okko Oulasvirta avaa sovellusten elinkaarihallinnan työvälineitä.

#53: Onko Windows turvallinen?

Julkaistu 13.2.2018

The King is Back! Sami Laiho palasi lomalta suoraan Ikkunastudioon, ja ottaa jetlagisena kantaa Spectreen, Meltdowniin, Kernel-kehiin ja moneen muuhun käyttöjärjestelmän sisälmykseen.

#52: Mitä tietoturvalle kuuluu?

Julkaistu 23.1.2018

Nixun Jarno Yliluoma miettii työkseen infrastrukturiin tietoturvaamista. Miten huolehtia verkoista ja webbisaiteista? Miten pilvi vaikuttaa kuvioon, ja kuka rikkoi sentrifugit? Yleistietopaketti tietoturvan tilanteesta tänä päivänä, plus stooreja tietoturvakonsultin elämästä.

#51: Leenan legenda-arkku: Microsoft Oy 25 v

Julkaistu 2.1.2018

Microsoft on ollut Suomessa jo neljännesvuosisadan! Mutta mitä oli ennen sitä? Millaista oli ATK-alalla 90-luvulla, ja mikä oikein oli libyalainen lastenvaunutehdas? Entä mitä tapahtuikaan Ballmerin hotellihuoneessa Helsingissä? Entinen microsoftilainen, nykyinen vapaa konsultti Leena Kanerva muistelee menneitä historiikkijaksossa.

#50: Pilven taiteellinen johtaja - Azure AD

Julkaistu 12.12.2017

Azure Active Directory - lintu vai kala? Monimutkainen ja monipuolinen identiteettituote, joka palvelee niin SaaS-tuotteiden tekijöitä kuin keskitetystä hallinnasta innostuneita yritysadmineita. Joonas Westlin kertoo, mikä se on ja keiden pitäisi olla kiinnostuneita. Ikkunastudion superturbojakso, comes with puujalat built-in!

#49: IaaS vm 2017

Julkaistu 21.11.2017

Infrastructure as a Service ei ole pelkkiä virtuaalikoneita, vaikka ne tunnetuimpia palasia ovatkin. Onregon Kalle Rissanen kertoo, mitä pilveen kuuluu perinteisen inframiehen näkökulmasta.

#48: Suuri TapahtumaTiivistelmä

Julkaistu 31.10.2017

Jouni, Sakke ja Karl Ots sparrailevat siitä, millaisia tapahtumia Euroopassa on ollut, mitä niissä on puhuttu ja mitä Suomeen on tulossa. Keskustelua niin TechDayseista, CloudBursteista kuin Iglooconfistakin. Aika Azure-fokusoitunutta on, mutta kyllä sitä jotain muutakin puhutaan...

#47: Kaikki yhdessä bundlessa: Ignite 2017

Julkaistu 10.10.2017

Orlandon kuuma teknologiaviikko on takana, ja Jussi Roine kertoo, mitä kaikkea tapahtui.

#46: Koulutusta ja kumppanuutta

Julkaistu 19.9.2017

Sovelton Marika Kotola kertoo pitkän linjan Microsoft-skenen koulutusammattilaisen näkemyksiä: Mitä koulutus tänä päivänä on? Miten osaamista pitäisi kehittää? Miten SAP-projekti pelastetaan päivässä? Entä mikä on Microsoftin kumppaniohjelma, ja miksi joku haluaisi lähteä heinäkuussa Inspire-kumppanikonferenssiin?

#45: Pelimaailman polyteknologiahirviö

Julkaistu 29.8.2017

Mitä järkeä on tehdä softa, jossa käytetään Elixiriä, Gota, Nodea ja C#:ia suloisesti sekaisin, vieläpä Googlen pilvessä? Tai no ehkä siinä on, jos olet tekemässä seuraavaa miljardibisnestä. Ex-bisneskoodari Tero Teelahti flippasi pelimaailmaan, ja kertoo nyt, miksi Quantum Siegen tekeminen on parempaa kuin liiketoimintasovellusten. Ja että mitä järkeä tuossa teknologiapinossa oikeastaan on, ja että mitäs mobiilipelin taustalla oikeastaan tapahtuukaan.

#44: Yritysarkkitehdin näkökulma

Julkaistu 9.8.2017

Outotecin Henri Syrjäläinen on enterprise-arkkitehti. Mitä sellaisen viskaalin peukalon alla on, ja miten sellaiseksi pääsee? Pitkä henkilöhaastattelu avaa yrityksen IT-päätöksenteon arkea monella tasolla.

#43: Angstia, komisario Nahi!

Julkaistu 18.7.2017

Mitä tapahtuu, kun Jouni ja Sakke ovat saunomassa ja nauhuri on päällä? Juttua vähän kaikesta: Microsoftin organisaatiouudistuksesta, Azuren menestyksen mittaamisesta, PaaSin ja serverlessin vaaroista, kompetenssin hajoamisesta, toimittajien vastuusta, ...

#42: Build Tour Helsinki

Julkaistu 27.6.2017

Build tuli Helsinkiin! Päivä luentoja, päivä valmiiden tehtävien koodailua halukkaille. Ikkunastudio oli seuraamassa hackathonia. Microsoftin rautatarjooma, Azure, VR, Xamarin, koodauksen opettelu, Windows-devauksen tulevaisuus ja ties mitä muuta.

#41: Faarao, Sulttaani ja Suomen startupit

Julkaistu 6.6.2017

Startupit ovat kovassa nosteessa. Pienyritysten pitäisi viedä teknologiaa eteenpäin, työllistää suuret massat, kerätä pääomaa ulkomailta ja maksaa veronsa yhteiskunnalle. Miten Microsoft osallistuu startup-talkoisiin? Jos olen perustamassa firmaa, mistä saan apua ja millä eteenpäin? Microsoftin evankelismitiimin Drazen Dodik ja Toni Perämäki valaisevat tukiohjelmia, hyviä toimintatapoja ja sosiaalisia mahdollisuuksia.

#40: Build 2017

Julkaistu 16.5.2017

Mitä Microsoftin Build 2017 -konferenssissa Seattlessa tapahtui? Sakke kyselee ja paikan päällä olleet Sami Ovaska ja Jouni briiffaavat keynotejen sisällöstä. Devaajan unelmasilppumegaturbojakso!

#39: Evervest

Julkaistu 25.4.2017

Evervest on sijoitusalan startuppi, joka ottaa rahasi ja antaa robottien levitellä ne ympäri maailmaa. Tai jotain sinne päin. CTO Timo Tähtinen kertoo, miten Azure ja .NET Core mullistavat finanssiskeneä!

#38: Kun botnetti iskee

Julkaistu 4.4.2017

Palvelunestohyökkäykset pääsevät jo mainstream-median sivuille, mutta miltä sellainen näyttää vastaanottajan näkökulmasta? Miten palvelinpeikon puntti tutisee, kun UDP-mätön määrä mitataan gigabiteissä? Talokeskuksen Henry Eklöf kertoo avoimen tarinan siitä, miten heille kävi.

#37: Dynaaminen pilvi-ERP

Julkaistu 14.3.2017

Microsoft lanseerasi suurella metelillä Dynamics 365 -tuotteen, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Mitä merkitystä on sillä, että CRM:t, ERPit ja muut menevät pilveen? Koskettavatko ne minua, ja kuka niitä edes tekee? Innofactorin Teemu Miettinen kertoo kokemuksiaan D365-maailmasta.

#36: Pyhä Integraatio

Julkaistu 21.2.2017

Integraatiot ovat dataliikennettä softien välillä. Mitä se oikein tarkoittaa, ja milloin integraatio muuttuu koodauksesta Vakavaksi Enterprise-Asiaksi?

#35: Iglun takana

Julkaistu 31.1.2017

Mikä oli IglooConf? Miten järjestetään kansainvälistä huomiota keräävä tapahtuma Suomessa? Mikä yleisöä kiinnostaa ja mikä Azuressa on kuumaa? IglooConfin järjestäjäkolmikko tarinoi.

#34: Pilvianalytiikka

Julkaistu 10.1.2017

Mitä on data-analytiikka pilvessä ja miten big dataa murskataan Azurella? Bigdatapumpin Oskari Heikkinen kertoo, millaista data-analyysi on, mitä data scientistin pitää osata ja millaisia työkaluja Azure tarjoaa. Tutuksi tulevat niin SQL Data Warehouse, HDinsight kuin Azure Data Lakekin.

#33: Lasten oppiminen ja Minecraft

Julkaistu 20.12.2016

Tänä vuonna peruskoulunsa aloittaneille opetetaan koodausta alakoulusta alkaen. Mistä on kyse? Kuka opettaa ja mitä? Luetaanko siellä Stroustrupia? Entä miten Minecraft toimii opetusvälineenä? Jouluisessa kevätjaksossa tenavien tietä tasoittaa oppimiseen erikoistunut nörttipsykologi Tarmo Toikkanen.

#32: Holon vankina

Julkaistu 29.11.2016

HoloLens alkaa olemaan ihan oikea tuote. Miltä se tuntuu? Mitä sillä voi tehdä? Millainen on ei-kehittäjän kokemus viime vuosien radikaaleimmasta uudesta käyttöliittymästä? Sovelton Jari Kotola kertoo!

#31: Hostage Business

Julkaistu 8.11.2016

Fujitsun Petri Mälkki ja Tomi Pietilä kertovat, millaista konesalibisnes on tällä hetkellä. Mitä asiakkaat haluavat, missä paikallinen rauta pärjää, ja mitä pilvellä voi tehdä? Onko hybridissä tolkkua, ja muuttaako Azure Stack kaiken?

#30: Ignite 2016

Julkaistu 18.10.2016

Jussi Roine kertoo, mistä Ignite 2016 -konferenssissa puhuttiin. Luvassa mm. pitkä tarina Azure ITPro-ominaisuuksista, tietoturvasta ja monesta muusta aiheesta. Päivitä tietosi kertapläjäyksellä!

#29: Palvelimeton pilvi - Azure Functions

Julkaistu 27.9.2016

Devisioonan Matti Petrelius kertoo, mitä Azuren uusi palvelu Functions oikeastaan tekee ja miten se sopii yhteen vanhan maailman kanssa. Jyrääkö serverless perinteisen PaaSin?

#28: Koodista kyhnyksi - Myyjän tarina

Julkaistu 6.9.2016

Jari Pullinen on myynyt uusmediaa Interaktiivisessa Satamassa, konsultointia Microsoftilla, SharePointia Sinisellä Meteoriitilla ja viimeisimpänä siirtynyt vetämään kansainvälistä tuotekehitystä. Kaupallisten korpimaiden karpaasi kertoo, mitä IT-alan myynti on, ja mitä me kaikki voimme oppia eurojen tekemisestä.

#27: Yritysten Ikkuna

Julkaistu 16.8.2016

Mitä Windows 10:lle kuuluu nyt kun Anniversary Update on ulkona? Miten se toimii yrityskäytössä? Miksi sovelluskauppa on sittenkin kova juttu? Ja miten teknisen asiantuntijan oikeastaan tulisi kuunnella ja puhua? MVP Petri Paavola purkaa ajatuksiaan maailmasta.

#26: Elämä Kompozurena

Julkaistu 26.7.2016

Millaista on keskittyä Azure-projekteihin? Mikä edes on Azure-projekti? Sakke kertoo Kompozure-yrityksensä tarinan ja reflektoi sitä, mihin kaikki on menossa. Mistä rekryt, asiakkaat ja teknologiat tulevaisuudessa?

#25: Fluxissa

Julkaistu 5.7.2016

Microsoft Flux on uusi kahvilan ilmapiiriä tavoitteleva kohtaamispaikka Helsingin Korkeavuorenkadulla. Miksi tällainen tila on, keitä siellä käy, ja voisinko minäkin mennä tutustumaan? Microsoftin Drazen Dodik kertoo paikan taustoista, vakiokävijöistä ja fiiliksistä. Ja kyllä, voit tulla mukaan.

#24: Tietolaituri

Julkaistu 14.6.2016

Mitä data platformiin kuuluu? Kuka haluaa käyttää columnstorea? Onko Polybase jotain syötävää? Microsoftin datatuotteiden ympärillä tapahtuu paljon, ja nyt kesäkuun alussa julkaistiin SQL Server 2016. Poraudumme uutuuden parhaisiin ominaisuuksiin ja selvitämme, miten niitä olisi tarkoitus käyttää. Studiossa Suomen ainoa Data Platform MVP Vesa Tikkanen.

#23: Mobiililaitteet lapaseen

Julkaistu 24.5.2016

Kuinka yritysten pitäisi hallita mobiililaitteitaan? Onko se pahasta käyttäjälle? Onko hallinta vain tietoturvasuuntautunutta pakkopullaa, vai voiko tämä kääntyä jopa tuottavuustyökaluksi? Sulavan Kimmo Bergius avaa meille MDM:nä tunnetun alueen nykytilannetta erityisesti Microsoft Intunen näkökulmasta.

#22: Next Games

Julkaistu 3.5.2016

Next Gamesin CTO Kalle Hiitola kertoo, mitä modernien mobiilipelien vääntäminen tarkoittaa. Mitä tehdään frontissa, mitä bäkkärissä? Miten Azure toimii pelialustana? Kuinka skaalataan, monitoroidaan ja selvitään virhetilanteista?

#21: Kalifornian kuulumiset

Julkaistu 12.4.2016

Vieras naapurimaasta, Azure MVP Teemu Tapanila istahtaa studioon juttelemaan Jounin ja Saken kanssa siitä, mitä Build-konferenssissa julkaistiin, ja mitä merkitystä julkaisuilla on normaalille kehitystyölle.

#20: Eturintaman koodarit

Julkaistu 22.3.2016

Mitä webbipalveluiden fronttikehitykseen kuuluu? Millainen on JavaScript-maailma .NET-hemmon silmin? Jarno Tikka ja Lenard Gunda avaavat tämän päivän webbikehittäjän työkalupaketin ja esittelevät sieltä purkautuvaa työkalukaaosta.

#19: Yxvee

Julkaistu 1.3.2016

Ikkunastudio täyttää vuoden. Sen kunniaksi Jouni ja Sakke miettivät mennyttä, nykyhetkeä ja tulevaa. Mukana mm. Windows 10, HoloLens ja Azure. Ja laulu!

#18: Office 365 avautuu

Julkaistu 9.2.2016

Jussi Roine ja Tomi Tavela järjestivät tammikuussa Helsingissä Office 365 -hackathonin. Mitä siellä tehtiin, ja mitä Office 365:lla voi nykyään touhuta?

#17: ASP.NET, uusi sukupolvi

Julkaistu 19.1.2016

ASP.NET 5 on järisyttävän suuri muutos Microsoftin web-kehitysteknologiapinoon. Alustariippumattomuus, uudet fronttityökalut, lisää suorituskykyä, uudet riippuvuuksien hallinnat ja ties mitä. Lauri Kotilainen ja Tero Teelahti avaavat paketin ja kertovat, mitä sisältä löytyy.

#16: Arkkitehdin elämä

Julkaistu 29.12.2015

Suuret firmat kiertänyt ja pieneen päätynyt Pasi Taive kertoo, mitä on ohjelmistoarkkitehtuuri ja mitä arkkitehdin rooliin kuuluu. Keskustelemme myös IT-alan toimintatavoista, softaprojektien onnistumisen tekijöistä ja paljon muusta.

#15: Apped

Julkaistu 8.12.2015

Appedin perustajiin kuuluvat Peter Lindberg ja Mikko Lampi kertovat, mikä Apped on, mitä se tavoittelee, miten startupin perustaminen sujui - ja mitä muiden kannattaisi ottaa opikseen, Microsoft-yhteistyöstä ja muuten.

#14: MVP-kuulumiset 2015

Julkaistu 17.11.2015

Jouni matkailee Redmondissa ja haastattelee suomalaisia MVP:itä. Mitä heille kuuluu ja mitä he ennustavat tulevaisuudesta? Entä mitä Sakke sanoo, kun hän kuulee kaiken tämän?

#13: Kontillaan

Julkaistu 27.10.2015

Miska Kaipiainen selvittää meille, miksi konttiteknologiasta kannattaa olla kiinnostunut, ja että onko koko pino hypensä arvoinen. Tämä on samalla myös varsin passeli kontti-intro myös niille, jotka eivät ole Microsoftin teknologian kanssa missään tekemisissä.

#12: Xamarinin shamaanit

Julkaistu 6.10.2015

Xamarin lupaa mystisesti viedä C#:n ja .NET-teknologiat iOS- ja Android-laitteille. Mitä ihmettä, toimiiko se muka, ja onko missään mitään laitaa jos buildikoneena on mäkki? Taisteen Mikko Harju ja Great Apesin Timo Virtanen loitsivat.

#11: Puhujakuningas

Julkaistu 15.9.2015

Sami Laiho on poikkeuksellinen suomalainen IT-ammattilainen. Hän viettää 200 päivää vuodesta ympäri maailmaa kouluttaen ja luennoiden, eikä suotta: miehellä on vyön alla mm. parhaan puheenvuoron palkinto TechEdistä. Sami tarinoi paljon vähän kaikesta - puhujaelämästä, MVP-statuksesta, tietoturvasta, Windows 10:stä, nykyraudasta...

#10: Tuskaton SharePoint

Julkaistu 25.8.2015

SharePoint on pitkään ollut hankalasti kehitettävän alustan maineessa. SharePoint MVP Jussi Roine kertoo, mitä tuotteelle kuuluu, ja kuinka räätälöity kehityskään ei välttämättä enää vaadi samurain uhrautumisvalmiutta.

#9: Syksy 2015

Julkaistu 4.8.2015

Jouni ja Sakke pohtivat kahdestaan, mitä syksy 2015 tuo tullessaan. Käynnistä syyskautesi kepeällä talk showlla!

#8: Ahti

Julkaistu 14.7.2015

Ahti Haukilehdolla on sanottavaa. Paitsi että hän kertoo mikä mies hän oikein on, turinoimme myös pilvestä, softakehityksen historiikista ja maailmanparannuksesta.

#7: HoloLens

Julkaistu 23.6.2015

Mistä HoloLens tuli, mitä sillä voi tehdä ja mihin se on menossa? Projektissa varhaisvaiheista lähtien mukana ollut Kim Nyberg Teklalta kertoo sotatarinoita.

#6: BuildIgnite

Julkaistu 2.6.2015

Poikkeuksellinen studiojengi ja etähaastatellut yhteisön edustajat pohtivat, mitä Buildista ja Ignitesta jäi käteen. Ja jäihän siitä, aika paljon.

#5: Visual Studio Online

Julkaistu 12.5.2015

Joona Kokkola selventää, mikä Visual Studion pilviulottuvuus oikein on, ja kenen siitä kannattaa olla kiinnostunut.

#4: XRM to rule them all

Julkaistu 21.4.2015

Digital Illustratedin CRM MVP Jukka Niiranen kertoo mikä on Microsoft Dynamics CRM, mihin sitä käytetään ja mikä sen tulevaisuus on.

#3: Pilvisiirtymä

Julkaistu 31.3.2015

Sulavan Aki Antman kertoo, mikä yritysten tietotekniikkaa odottaa vuonna 2015. Ja antaa samalla tulla täyslaidallisen kaikenlaista Microsoft-asioihin liittyvää.

#2: Redmondissako avointa?

Julkaistu 10.3.2015

Microsoft ja Open Source? Keskustelemme Reaktorin Rami Karjalaisen kanssa siitä, että miten ja miksi Microsoft on aikojen saatossa muuttunut, sekä pohdimme tulevaisuuden suuntia.

#1: Microsoftin tila

Julkaistu 3.3.2015

Johdanto podcastin teemoihin ja tekijöihin. Mikä on Ikkunastudio? Keitä ovat Sakke ja Jouni? Mitä Microsoft tekee vuonna 2015, ja miksi se on kiinnostavaa?

Takaisin podcastien listaan