Yleinen

Peleistä, innostuneesti

1.4.2016 · Mikko Saari

Kuuntele GDC and Virtual Reality

Videopelijournalismilla on nippu kipupisteitä, joista yksi liittyy alan etiikkaan. Ei ole vallan tavatonta, että pelijournalismi nojaa rahoituksessaan vahvasti mainostajiin, joiden tuotteita sitten arvioidaan enemmän tai vähemmän rehellisesti.
On yhtä kaikki miellyttävää, kun joku tekee asioita hieman eri tavalla. Matt Lees ja Quintin Smith ovat englantilaisia freelance-kirjoittajia, jotka suhtautuvat pelaamiseen intohimoisesti. He tuottavat pelijournalismia, joka on vapaata mainostajista ja sponsoreista.
Cool Ghosts -sivuston tavoite on ylevä: sen on tarkoitus olla positiivinen, ystävällinen ja helposti lähestyttävä tila, jossa voi riemuita pelaamisesta ja pitää hauskaa, paikka, jossa pelit ovat mahtavia ja tarkoitettu kaikille.
Riippumattomana mainoksista Cool Ghostsin ei tarvitse jahdata hittejä, vaan tekijät voivat keskittyä puhumaan oikeasti kiinnostavista peleistä.
Tämähän toimii. Cool Ghostsin rahoitus tulee Patreon-palvelun kautta, tällä hetkellä noin 4500 dollaria kuussa vajaalta 1200 mesenaatilta. Ei tuo summa ihan kahta ihmistä elätä, mutta mahdollistaa kuitenkin paljon.
Cool Ghostsin tuotannossa on paljon videota, mutta Daft Souls -podcast on myös erinomaista kuunneltavaa. Tuoreesta tuotannosta kannattaa kuunnella esimerkiksi jakso 73, jossa Quinns, Matt ja Kotaku UK:n Keza MacDonald puhuvat Game Developer Conferencen annista, keskittyen erityisesti messujen ykköshittiin, virtuaalitodellisuuteen.
Tarjolla on muun muassa herkullisia anekdootteja siitä, millaista voi olla pelinkehitys virtuaalitodellisuuden kanssa (kun pelin bugi aiheuttaa paitsi toimimattoman pelin, myös välitöntä pahoinvointia) ja siitä, millainen VR-porno toimii ja millainen ei.
Videopuolelta pitää ehdottomasti nostaa esille Ghost Truck, jossa Quinns pelaa Euro Truck Simulatoria ja ajaa rekalla Bremerhavenista Hampuriin keskellä yötä, kertoen samalla kummitusjuttuja. Toimii.
Eikä siinä vielä kaikki! Matt ja Quinns ovat paitsi videopelihulluja, myös intohimoisia lautapelien ystäviä. Lautapelijuttuja tehdään eri nimellä, Shut Up & Sit Downin puolella, jossa joukon täydentää Paul Dean. Tälläkin puolella yhdistyy herkullisella tavalla asiatieto, intohimoinen suhtautuminen ja upea brittiläinen huumorintaju.
SU&SD:llä on oma Gold Club -rahoittajakerhonsa, eikä sitten Amazon-linkkien lisäksi muuta mainostuloa. Gold Clubkin on onnistunut keräämään lähes 20 000 dollaria rahoitusta, eli näemmä on vallan mahdollista tehdä tällaista lukijoiden rahoittamina.
Shut Up & Sit Downin videoissa varsinkin paistaa läpi tekijöiden hurja innostus pelejä kohtaan, ja lopputuloksena on hyvin herkästi ”tämä peli pitää saada”-fiilis. Esimerkiksi Tales of the Arabian Nights -lautapeli alkaa varmasti kiinnostaa, kun katsoo siitä tehdyn videon. Minuakin alkoi, vaikka tiedän hyvin, ettei se ole oikeastaan yhtään sellainen peli, jota haluaisin pelata.
Podcast on tavanomaisempi, melko vapaamuotoista jutustelua. Hyvä henkilökemia toimii tässäkin muodossa erinomaisesti ja podcastin kuunteleminen on omalta osaltani johtanut jo pariin peliostokseen, joten innostus välittyy kyllä näinkin. Hyvä aloituskohta voisi olla vaikkapa jakso 38.

Mikko Saari on Lautapelioppaan päätoimittaja ja tekee itsekin lautapelivideoita ja –podcastia.

Kerro mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *