Kuuntele A Fat Wah
Kun vertailen ystävieni kanssa kuuntelutottumuksiani, suurimmalta osalta löytyy soittimesta samat planetmoneyt, radiolabit, thisamericanlifet, serialit ja marcmaronit. Tämä kertoo yhtä ja toista ystäväpiirini homogeenisyydestä, mutta myös suomalaisten podcastkuuntelutottumuksista ylipäätään.
Podcastin pitää sisältää asiaa, kovaa puhetta kovista aiheista. Vaihtoehtoisesti se voi sisältää pehmeää puhetta kovista aiheista tai kovaa puhetta pehmeistä aiheista. Podcast ei voi kuitenkaan olla paskanjauhantaa – mikäli on iTunesin Suomen top-listoja ja suomalaisia podcasteja uskominen.
Punainen lanka on oltava, aiheessa on pysyttävä ja kuuntelijan aikaa on kunnioitettava. Jos haluaisi harrastaa sohvamediapsykologiaa, kirjoittaisin ummet ja lammet Ylen historiasta, protestanttisesta etiikasta ja lehmien lypsyaikatauluista. Oli syy mikä tahansa, lopputulos on selvä: koomikoiden podcastit eivät soi suomalaisten kuuntelijoiden korvanapeissa.
Se on sääli. Koomikkopodcasteilla on hieno ja pitkä historia ja niille tyypillistä vapautunutta, nopeaa ja taidokasta piikittelyn ja huumorin maustamaa keskustelua on ilo kuunnella. Amerikkalaisille stand up -koomikoille podcast on ollut jo pitkään tärkeä media itsensä promoamiseen, kykyjensä näyttämiseen ja uusien yleisöjen tavoittamiseen.
Koomikot siirtyivät saumattomasti podcaststudioiden mikrofonien ääreen vittuiltuaan toisilleen vuosikausia klubeilla koomikoiden pöydissä. Siinä oikeastaan onkin useimpien koomikkopodcastien konsepti: tallennetaan keskinäiset, luonnolliset keskustelut ja julkaistaan ne kaikkien kuultavaksi. Tulos on suomalaiseen korvaan huumaava ja eksoottinen. Tempo on nopeaa, vaadittu taso korkea ja aiheet amerikkalaisen komiikan tyyliin uskaliaita.
Esittelen tässä kolme podcastia, joilla pääsee liikkeelle: You Know What Dude, Tuesdays with Stories ja Monday Morning Podcast. Yhdessä ne kattavat suurimman osan koomikkopodcastin genren alalajeista ja tarjoavat kuuntelijalle hyvän reitin eteenpäin lajissa.
Robert Kelly’s You Know What Dude
Millainen podcast?
Robert Kelly’s You Know What Dude tai tuttavallisemmin YKWD on koomikko Bob Kellyn vuodesta 2010 jatkunut podcast, joka on ansainnut paikkansa koomikkopodcastien parhaimmistossa. YKWD:n juuret ovat sellaisissa amerikkalaisen sateliittiradion klassikoissa kuten Opie & Anthony, Tough Crowd ja osin jopa tyylin ja sisällön osalta Howard Sternin ohjelmissa.
YKWD on nopeatempoinen ja haastava 3–5 vierailleen. Haastavuus näkyy ja kuuluu podcastin nopeassa tempossa, machossa ilmapiirissä ja terävässä isännässä. Bombingin, komediallisen epäonnistumisen, mahdollisuus on jatkuvasti läsnä kuin aidossa klubitilanteessa ikään. Kelly pyörittää suuren vierasmäärän luomaa sirkusta taitavasti ja vaalii podcastilleen luomaansa mainetta autenttisena kuvauksena siitä mitä komediaklubin koomikoiden pöydässä tapahtuu. Tämä näkyy jo studiovalinnasta lähtien: podcast äänitetään New Yorkissa maailmankuulun komediaklubin Comedy Cellarin yläkerrassa.
Mistä puhutaan?
Mistä podcastissa ei puhuttaisi? YKWD:n tavaramerkki on sen arvaamattomuus ja ylllätyksellisyys. Keskustelu polveilee komediabisneksestä seksiin, rotukysymyksiin, painonhallintaan ja politiikkaan. YKWD:n fokus on kuitenkin komiikassa, siinä että kuuntelija viihtyy. Vierailta vaaditaan korkeaa komediallista osaamista, jonka puutteesta saa kuulla. Huonoista vitseistä mikin päälle viritetään bomb bandana eli huivin joka muistuttaa, keneltä pääsi viimeksi matalatasoinen juttu. Kellyllä on loistava podcastisännän intuitio, jolla hän saa yleensä vieraistaan irti paljon.
Kuuntele jos pidät
Nopeasta ja terävästä huumorista, kevyestä kenttävittuilusta, korkean tason vaatimisesta koomikoilta. YKWD:lla on etenkin koomikoiden keskuudessa vaikean podcastin maine, mikä tekee siitä kuuntelijalle entistä mielenkiintoisemman.
Älä kuuntele jos et pidä
Useasta keskustelijasta samassa podcastissa, pitkistä podcasteista, roiseista jutuista, komedianörtteilystä. YKWD on railakas ja aktiivinen podcast, joka vaatii kuulijan huomiota.
Tuesdays with Stories
Millainen podcast?
YKWD:kin vakioääniin kuuluvat Joe List ja Mark Normand keskustelevat Tuesdays with Stories -podcastissaan leppoisaan sävyyn viimeaikaisista tapahtumista elämässään. List ja Normand ovat molemmat nuorehkoja koomikoita, jotka ovat saaneet viime vuosina paljon tuulta purjeisiinsa.
List on vakiinnuttanut paikkansa Louis C.K.:n lämppärinä ja osaavana, seinfeldmäisen vitsinkirjoittamisen traditioita kunnioittavana koomikkona, kun taas Normand on kiertänyt viime aikoina ahkerasti Amy Schumerin kanssa. Miesten vuosia jatkuneen ystävyyden kuulee podcastissa välittömästi rennosta tunnelmasta ja hienovaraisesta vitsailusta.
Mistä puhutaan?
Stand upin tekemisestä, komediabisneksestä, ihmissuhteista ja elämän pienistä asioista. List ja Normand kertovat avoimesti kokemuksiaan urastaan ja nimenomaan komediabisneksestä. Tuesdays with Stories käsittelee näitä asioita hauskasti, joskin hieman syvällisemmin ja rauhallisemmin kuin vaikkapa YKWD, jossa pääpaino on komiikassa ja kuuntelijan viihdyttämisessä. Tuesdays with Stories on rauhallinen, mutta ehdottomasti kiinnostava ja hauska katsaus ammattimaisen stand up -koomikon elämään.
Kuuntele jos pidät
Kulissien taakse näkemisestä, intiimistä ja verrattain rauhallisesta tunnelmasta, kahden pitkään tunteneen ihmisen välisen keskustelun seuraamisesta, stand upin historiasta ja yksityiskohdista. Tuesdays with Stories on varsinkin komedianörteille erinomainen paketti.
Älä kuuntele jos et pidä
Sisäpiirin vitseistä, Seinfeldista ja “a show about nothing” -mentaliteetista.
Monday Morning Podcast
Millainen podcast?
Suomessakin vierailleen stand up -koomikko Bill Burrin vuodesta 2011 jatkunutta soolopodcastia voidaan kutsua jo instituutioksi. Monday Morning Podcastin juuret ovat koomikon kännykkäänsä automatkoilla latelemissa monologeissa ja se on vähitellen kehittynyt erääksi kuunnelluimmista koomikkopodcasteista. Yksinpuhelu on vaikea podcastlaji ja Bill Burr on sen mestari. Burr käyttää podcastia eräänlaisena päiväkirjana ja tilitysalustana sekä testipaikkana uusille vitseilleen.
Podcastissa on uniikki tunnelma, se on esitellyistä ehdottomasti meditatiivisin ja rauhallisin. Burr kutsuu kuulijansa mukaan omaan päähänsä niin hyvässä kuin pahassakin: sisältö ja taso vaihtelee Monday Morning Podcastissa huomattavasti enemmän kuin kahdessa muussa esitellyssä. Jaksot voivat olla välillä kuolettavan tylsiä (joskin itsessään ihan kiinnostavalla tavalla) tai hersyvän hauskoja. Burrilla on nykyään usein vierailevana tähtenä myös mukana vaimonsa Nia, joka toimii loistavana tasapainona.
Mistä puhutaan?
Burr puhuu yleensä komediasta, popkulttuurista, musiikista, NHL-jääkiekosta ja oikeastaan milloin mistäkin. Stand up -esitykselle ominaisesti aiheella ei ole niinkään väliä, vaan sen esitystavalla. Hän tekee paljon töitä ollakseen hauska aiheesta riippumatta ja yleensä jättää aiheen sikseen, jos ei löydä siitä mitään hauskaa. MMP on näistä kolmesta selvästi eniten katsaus todella korkean profiilin ammattikoomikon työprosessiin. Eräänlaisena erikoisuutena mainittakoon Bill Burrin lukemat podcastin sisältämät mainokset, joissa hän tyypillisesti lähinnä nauraa mainostajan mainosteksteille ja niiden tasolle.
Kuuntele jos pidät
Monologeista, omille jutuille naureskelusta, koomikon ajatuksenjuoksun kuulemisesta, vaikean ja harvinaisen podcastlajin kuulemisesta. Monday Morning Podcast ei ole kaikkien juttu ja taso vaihtelee villisti, mutta parhaimmillaan se on nerokas.
Älä kuuntele jos et pidä
Arvaamattomasta laadusta, asiavirheistä, urheilusta, monologeista, hieman vaihtelevasta äänenlaadusta.