Yleinen

Planet Money yhdistää martinioravat ja veroparatiisit

27.11.2015 · Johannes Niemeläinen

T-paidassani on orava, joka pitää kädessään martini-cocktailia. Oliivin on korvannut tammenterho. Äkkiseltään saattaisi luulla, että kyseessä on vain hassunhauska printtipaita. Ei ole, vaan päälläni on talousteoriaa.
Animal spirits eli eläimelliset vaistot on John Maynard Keynesin termi ihmisten vaistoille ja tunteille, jotka ohjaavat lopulta talouden kulkua. Kuvaksi ja t-paidaksi Keynesin termin taivuttivat Planet Money -podcastin toimittajat.
Planet Money on ollut jo vuosia suosikkipodcastini. Se oli minulle ovi podcastmaailmaan. Lukuisten kokeilujen jälkeen käyn ovesta yhä uudestaan, koska parempaakaan en ole löytänyt.
Finanssikriisin aikana vuonna 2008 perustettu podcast on kerännyt vankan kuulijakunnan. Podcast on skuupannut, selittänyt finanssikriisiä ja talouden kehitystä kansanomaisesti — ja sillä on myös opetettu kansantaloustiedettä yliopistossa.
Planet Moneyn t-paita sai alkunsa toimittajien halusta selvittää tekstiiliteollisuuden ketjuja maailmantaloudessa. He päättivät tehdä podcastille omat t-paidat alusta asti, siispä suuntana olivat puuvillapellot. Podcastin fanit saivat ostaa paidan joukkorahoituskampanjassa. Paitoja ostettiin yli 20 000.
Podcastin menestystä selittävät paitsi toimittajien omistautuminen myös laajat resurssit. National Public Radio (NPR) on Planet Moneyn ja monen muun suositun jenkkipodcastin koti. Kahdesti viikossa ilmestyvä ohjelma on ensisijaisesti podcast, ei radio-ohjelma. Se on toimitettu hyvin, ja toimittajat ovat tehneet muutakin kuin lukeneet taustamateriaaleja.
Jos haluaa tietää, mikä on maailman helpoin paikka rekisteröidä veroparatiisiyhtiö, mitä kannattaa tehdä? Perustaa tietysti veroparatiisiyhtiö ja seurata prosessia.
Planet Money kertoo vaikeista kokonaisuuksista mielenkiintoisesti ja napakasti. Reseptinä ovat tarinat ja yksittäiset ihmiset, eivätkä podcastit kestä yli 20 minuuttia. Uber-podcast ei ole jorina disruptiivisesta bisnesmallista vaan tarina New Yorkin taksikuninkaasta. Rusinakartelli-podcast ei ole korkeimman oikeuden päätöksen luettelemista vaan Marvin Hornen taistelu sodanaikaisia sääntöjä vastaan.
Miinusta ovat toisen viikoittaisen podcastin korvaavat uusintajaksot vuosien takaa. Uusintajakson yllättäessä vaihdan muihin podcasteihin, jotka eivät ainakaan vielä yllä Planet Moneyn tasolle.
Johannes Niemeläinen on tunteja päivittäin junassa tai autossa viettävä taloustoimittaja

Kerro mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *