Yleinen

Satuja, tarinoita ja tiedettä – 10 podcast-suositusta lapsille

2.4.2020 · Tiina Ryynänen

Podcastit on mielletty aikuisten mediaksi, ehkä siksi että suurimmat hitit ovat olleet aikuisille suunnattuja ohjelmia. Myös lapsille löytyy mainiota kuunneltavaa ihanista saduista opettavaisiin kertomuksiin.

Lasten sadut

Lasten sadut ovat Minna Kivelän ja Paula Norosen käsikirjoittamia ja näyttelemiä äänisatuja lapsille. Tarinoissa seikkailevat muun muassa Pahismummo, Jaska ja Taikakakkakikkare, bilekissat sekä oravat Mauri ja Vesa. Minna on tullut yleisölle tutuksi mm. Närpiäiset- ja Kätevä emäntä -sarjoista. Paula puolestaan tunnetaan Supermarsu-kirjasarjasta ja useista tv:n huumoriohjelmista. 

Satuillaan – yhteisiä satuhetkiä koko perheelle

DNA ja SOS-Lapsikylä haluavat tarjota kaikille perheille yhteisiä satuhetkiä uniikkien sisältöjen parissa ja muistuttaa satujen tärkeydestä lapsen kehityksessä, unohtamatta yhdessä vietetyn ajan merkitystä kiireisen arjen keskellä. Sitä varten on olemassa Satuillaan – yhteisiä satuhetkiä koko perheelle. Seikkailu voi alkaa!

Taikalipas – satuja ja tarinoita lapsille

Taikalipas – satuja ja tarinoita lapsille on podcast-versio Ruotsin yleisradion suomenkielisen Sisuradion Roketti-ohjelmasta.

Kirjanmerkki

Kirjanmerkki on Lapsen Maailma -lehden kirjallisuusaiheinen podcast-sarja, jossa lapset ja nuoret puhuvat omalla äänellään lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Podcast kertoo, kuinka erilaiset lapset ja nuoret lukevat – ja millaiset kirjat heitä lukijoina inspiroivat. Tässä sarjassa lapset ovat asiantuntijoita. Jokainen jakso esittelee sekä kirjauutuuden että klassikon ja käsittelee niiden myötä tärkeitä yhteiskunnallisia teemoja.

Yle Areenan sisällöt

Yle Areenassa on runsaasti lapsille tarkoitettuja ohjelmia äänikirjoista kuunnelmiin ja saduista musiikkiin. Kuunneltavissa on muun muassa lastenkirjaan perustuva kuunnelma Risto Räppääjä ja kauhea makkara. Netistä löydät listan kaikista lapsille suunnatuista Areenan audiosisällöistä.

Brains on! Science podcast for kids

Brains on! on englanninkielinen tiedepodcast uteliaille lapsille (ja aikuisillekin). Tässä podcastissa lapset pääsevät ääneen ja kysymään asiantuntijoilta mietityttävistä asioista ufoista makuaistiin ja kyynelistä pianojen toimintaan. Koronavirus kiinnostaa lapsiakin! Motto: “We’re serious about being curious.”

The Two Princes

The Two Princes -fantasiaseikkailussa kaksi nuorta prinssiä pyrkivät pelastamaan valtakuntansa. He kohtaavat matkan varrella roistoja, lohikäärmeitä ja maagisen metsän – unohtamatta rakkautta. Podcast on englanninkielinen.

Pants on fire

Monilukutaidon hallinta on päivä päivältä tärkeämpää maailmassa, jossa liikkuu paljon väärää tietoa. Englanninkielisessä Pants on fire -game show -podcastissa lapsi haastattelee kahta tietyn aiheen asiantuntijaa. Toinen heistä on aiheen asiantuntija ja toinen valehtelee tietävänsä aiheesta. Ohjelma opettaa lapsia kysymään oivaltavia kysymyksiä ja luottamaan omaan vaistoonsa.

Be Calm on Ahway Island

Kohti höyhensaaria – Be Calm on Ahway Island on rauhoittavaa kuunneltavaa ennen nukkumaanmenoa. Jaksot alkavat meditaatio-hetkellä, joka kuljettaa mielen pois päivän puuhista ja rentouttaa koko kehon. Rentoutushetken jälkeen seuraa tarina – lempeä seikkailu Ahway -saarella. Voi kuitenkin käydä niin, että tarinaa ennen on jo ehtinyt unten maille! Podcast on englanninkielinen.

Julias coola djur

Julias coola djur on ruotsinkielinen podcast eläimistä. Maailma on täynnä kiinnostavia eläimiä! Julia keskustelee vaihtuvien vieraiden kanssa erilaisista eläimistä: limaisista eläimistä, väsyneistä eläimistä, oudoista eläimistä ja hauskoista eläimistä.
Kuva: Pixabay


Tiina Ryynänen ([email protected]) on Jaksomedian tuottajaharjoittelija, joka opiskelee mediatuotantoa ammattikorkeakoulussa. Hän on toiminut monipuolisesti erilaisten mediasisältöjen parissa, mutta audio on kulkenut aina mukana radiokanavalla suoritetusta TET-harjoittelusta saakka. Suosikkipodcastin paikkaa tällä hetkellä pitää Hakolan Sohva, joka erottuu edukseen monipuolisen äänimaailmansa ja ihanien päiväkirja-osuuksiensa ansiosta.

Kerro mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *