Yleinen

23 podcast-jaksoa koronasta

26.3.2020 · Tiina Ryynänen

Kun koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia vietetään paljon aikaa kotona, tekemisestä voi tulla puutetta. Apuun tulevat podcastit!
Kokosimme tähän listaan suomalaisten podcastien korona-aiheisia jaksoja eri genreistä. Pandemia kun vaikuttaa terveyden lisäksi muun muassa talouteen, urheiluun sekä kulttuurielämään. Podcasteista löytyy myös vertaistukea ja vinkkejä karanteeniin. 

Pelkkää koronaa

Niin mikä se korona oikein onkaan? Suomeen on koronaviruksen myötä ilmestynyt kaksi ainoastaan kyseistä aihetta käsittelevää podcastia. 

Koronan anatomia

Viisiosaisessa Koronan anatomia -podcastissa käydään läpi koronan myytit ja faktat tietokirjailija Antti Merilehdon ja tietokirjailija-ylilääkäri-professori Pentti Huovisen kanssa.

HS Päivä: Korona-podcast

HS Päivä: Korona-podcast on Helsingin Sanomien ajantasainen uutis-, analyysi- ja tietopaketti korona-pandemiasta sekä sen vaikutuksista Suomessa ja maailmalla. Podcastia juontaa Tuomas Peltomäki. Haastateltavina ovat Suomen parhaat asiantuntijat ja Helsingin Sanomien asiantuntijatoimittajat.

Mitä hallituksen pitäisi tehdä? Miten sijoitusteni käy?

Pandemialla on merkittävä maailmanlaajuinen taloudellinen vaikutus. Elämme taloudellisesti haastavia aikoja niin yksilön kuin valtionkin kannalta. Mitä hallituksen pitäisi tehdä tässä tilanteessa? Mitä käy sijoituksille?

Politbyroo

Politikointia ja taloutta, Politbyroo käy läpi koronaviruksen taloudellisia vaikutuksia. Mitkä ovat vaikutukset hallituksen talouslinjaan? Mitä kaikkea kehysriihi tuo tullessaan?

Mimmit sijoittaa: Pörssikääk -spin-off

Rahaa, sijoittamista ja säästämistä käsittelevässä Mimmit sijoittaa -podcastin Pörssikääk -spin-offissa annetaan vertaistukea markkinamyllerryksessä. Ensimmäisessä Pörssikääk -jaksossa käydään läpi, voiko sijoitussalkun arvo painua täysin nollille koronaviruksen johdosta. Kuinka todennäköistä on, että pörssiyhtiö menee konkurssiin, ja mitä konkurssi itseasiassa tarkoittaa?

Jaa, ei, tyhjiä, poissa

Jaa, ei tyhjiä, poissa -podcast analysoi politiikan puheenaiheita. Miten reagoidaan sopivasti koronauhkaan? Miksi pörssikurssit sukeltavat? Entä mitä keskuspankit ja hallitukset nyt tekevät? Pitäisikö hallituksen aloittaa elvytys? Vieraana ekonomisti Sanna Kurronen. Toimittajina Olli Seuri ja Robert Sundman.

#rahapodi

Myös Nordnetin #rahapodi:ssa ennustetaan koronaviruksen vaikutuksia. #rahapodi on podcast, jossa puhutaan taloudesta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Podia vetävät Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi sekä yhteistyökumppanuuksista vastaava Miikka Luukkonen

Vinkkejä etätyön tekijöille

Monissa yrityksissä ja organisaatioissa on siirrytty etätyöhön. Mitä olisi hyvä ottaa huomioon etäillessä? 

Haku päällä

Haku päällä -podcast jakaa vinkkejä etätöihin: Miten motivoitua etätöissä? Millaisia työkaluja etätyössä voi käyttää? Kesätyöhaut ovat parhaillaan päällä ja edessä voi olla myös videohaastattelu (oli koronaa tai ei). Haku Päällä antaa neuvoja myös viiden tähden videohaastatteluihin.

Kuulusteluhuone

Kuulusteluhuone on Keskusrikospoliisin podcast, joka esittelee ihmisiä talon sisältä ja kertoo tositarinoita kentältä. Kahdessa erikoisjaksossa käsitellään etätyötä niin työntekijöiden kuin työnantajienkin näkökulmasta. Miksi tietoturvasta huolehtiminen on ehdottoman tärkeää nimenomaan poikkeusoloissa? Kybermaailman ajankohtaisia haasteita avaavat rikoskomisario Marko Leponen sekä rikosylikonstaapeli Otso Manninen. Mukana keskustelussa on liikenne- ja viestintäviraston Traficomin tietoturva-asiantuntija Teemu Väisänen.

Miten käy urheilukisojen?

Urheilupiireissä koronaviruksella on ollut jo tähän mennessä suuri vaikutus. Harjoituksia ja kisoja on peruttu sekä siirretty. Kauan odotetut ja Suomen kannalta historialliset jalkapallon EM-kisatkin siirtyvät vuodella. Tässä urheilupodcasteja, jotka ovat jaksoissaan käsitelleet koronaa omasta kulmastaan. 

Total NHL Forever

Total NHL Forever spekuloi edessä olevia aikoja. NHL on ilmoittanut, että kuluva kiekkokausi on tauolla koronaviruksen aiheuttamien varotoimien takia. Mutta vain tauolla, ei välttämättä ohi. Mitä tämä linjaus tarkoittaa? Pyrkiikö NHL todella palaamaan tositoimiin vielä tällä kaudella? Total NHL Forever avaa kokonaisuutta selkeästi ja täsmällisesti. Podcastissa äänessä ovat Suomen johtava jääkiekkotoimittaja, Urheilulehden monivuotinen NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffrén ja niin ikään kirjeenvaihtajana Torontossa työskennellyt, sittemmin Telian liiga-lähetysten juontajaksi siirtynyt Tuomas Nyholm.

NBA-tuokio

NBA-tuokiossa käydään läpi sitä, mikä on koronavirus ja miten se vaikuttaa NBA-koripalloon. Miten epidemia vaikuttaa ensi vuoden palkkakattoon ja mitkä ovat vaikutukset muihin urheilutapahtumiin?

Pallokerho

Ilta-Sanomien jalkapallo-keskusteluohjelma Pallokerhossa Janne Oivio ja Lari Vesander keskustelevat koronaviruspandemian vaikutuksista suomalaiseen jalkapalloon. Sarjojen alut siirtyvät, mutta arkitasolla se aiheuttaa seuroille valtavasti huolia ja samoin pelaajille. Miten käy EM-kisojen?

Älä unohda henkistä hyvinvointia

Koronaviruksen aiheuttaman COVID-19-taudin fyysisistä oireista puhutaan paljon. Entä psyykkinen puoli?

Mieletöntä, Anja Snellman!

Mieletöntä, Anja Snellman! -podcastin korona-extrassa puhutaan koronan kaltaisen globaalin kriisin aiheuttamista tunteista ja näiden tunteiden käsittelystä. Mitkä ovat karanteenin ja sosiaalisen eristäytymisen psykologiset vaikutukset? Millainen ihminen selviää henkisesti kriisistä parhaiten, mistä luotettavaa etäapua voi hakea, ja miten voimme  auttaa muita? Anja Snellmanin vieraana on psykologi, psykoterapetti Jan-Henry Stenberg, joka on kirjoittanut tietokirjoja muun muassa murehtimisesta. 

Psykopodiaa

Psykologian aiheita ja ilmiöitä käsittelevän Psykopodiaa-podcastin erikoisjaksossa keskustellaan koronavirusepidemian mahdollisesti aiheuttamista psykososiaalisista kuormitustekijöistä. Psykologi Nina Lyytisen vieraana on Suomen Punaisen ristin psykologien valmiusryhmän ja kansainvälisessä valmiudessa toimiva kriisipsykologi, psykoterapeutti Ferdinand Garoff.

Kulttuurialan kriisistä

Kun pandemia alkoi aiheuttaa poikkeusoloja myös Suomessa ja kokoontumisten rajoittaminen aloitettiin, ensimmäisenä katseet kääntyivät kohti kulttuurialaa. Kokoontumiskieltojen johdosta lukuisia tapahtumia jouduttiin siirtämään ja perumaan. Kuinka kulttuurialan työntekijät – artistit ja järjestäjät – selviävät poikkeusolojen yli?

Musa vai bisnes

Radio Helsingin Musa vai bisnes -puheohjelmassa puidaan musiikkialan ilmiöitä Maria Veitolan johdolla. Kuinka koronavirus vaikuttaa musiikkialalla? Miten se vaikuttaa musiikin julkaisemiseen ja markkinointiin? Näitä aiheita pohditaan ohjelman kahdessa uusimmassa jaksossa. 

Takaisin Pasilaan

Ylen uudessa Takaisin Pasilaan -uutispodcastissa käsitellään koronan vaikutuksia erityisesti showbisnekseen. Marjukka Mattilan ja Toivo Haimin vieraana on koomikko Tomi Walamies. Kuinka pandemia on vaikuttanut hänen talouteensa? Puhetta myös elokuva-alasta. 

ps. tykitellään

ps. tykitellään on ajankohtainen, analyyttinen ja anaalinen popmusiikkipodcast, jossa myös laskeudutaan epidemian aikaan. Miten musiikki muuttuu? Millaisia rakenteita poikkeustila paljastaa? Äänessä Oskari Onninen ja Niko Vartiainen.

Vertaistukea poikkeusoloihin

Kaipaatko seuraa ja samaistumispintaa? Näistä podcasteista löydät suomalaisten ajatuksia ja kaverusten keskusteluja koronan aiheuttamasta tilanteesta.

Nonsense

Nonsense-podcastissa Suomen suosituimpiin bloggaajiin lukeutuvat Linda Juhola ja Alexa Dagmar puhuvat kaikesta naisten elämään liittyvästä maan ja taivaan välillä. Tällä kertaa he kertovat kuulumisiaan ja ajatuksiaan vallitsevasta tilanteesta kotoa koronakaranteenista käsin.

Van Elämää

Millaista on olla karanteenissa Pyreneiden vuoristossa Ranskassa? Van Elämää seuraa toimittaja Aino Huilajan ja ohjaaja Jerry Ylkäsen seikkailuja. He jättivät oravanpyörän taakseen ja muuttivat pakettiautoon.

Herää-podcast

Herää-podcastissa ihmetellään elämää neljän nuoren näkökulmasta. Korona tietysti puhututtaa ja vaikuttaa elämään muun muassa ylioppilaskirjoitusten kautta. Mites sit toi vessapaperi ja kaasunaamarit päällä hamstraaminen?

Perusasento

Kuinka koronavirus vaikuttaa koiran kanssa harrastamiseen? Perusasento-podcast kertoo vastauksen tähän kysymykseen.

Renne Korppila Podcast

Renne Korppila Podcastissa vieraana on Teemu ”Pastori” Potapoff. Miehet ruotivat koronakriisiä ja sen vaikutuksia. Pystyvätkö he ratkaisemaan ongelman yhdessä podcast-jaksossa?

Huumorilla tästä selvitään

Huumori on tunnettu selviytymiskeino. Netti on täyttynyt korona -aiheisista meemeistä. Vaikka ajat ovat vakavat, vitsailu voi auttaa korona-ahdistukseen. Kasper & Mikko – Suomen suosituin podcast vierailee Corona Baarissa ja muun muassa kuuntelee korona -aiheisia musiikkikappaleita. Äänessä Kasper Strömman ja Mikko Pykäri.


Tiina Ryynänen ([email protected]) on Jaksomedian tuottajaharjoittelija, joka opiskelee mediatuotantoa ammattikorkeakoulussa. Hän on toiminut monipuolisesti erilaisten mediasisältöjen parissa, mutta audio on kulkenut aina mukana radiokanavalla suoritetusta TET-harjoittelusta saakka. Suosikkipodcastin paikkaa tällä hetkellä pitää Hakolan Sohva, joka erottuu edukseen monipuolisen äänimaailmansa ja ihanien päiväkirja-osuuksiensa ansiosta.

Kerro mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *