Yleinen

Reply All rakentaa aasinsillan tietokoneista vaikka LSD-mikroannoksiin

28.12.2015 · Olli Sulopuisto

Kuuntele The Takeover

Nykyään tuntuu tyhmältä nimetä ohjelman aiheeksi tekniikka (tai oikeammin teknologia tai vielä oikeammin it-teknologia tai… no joo, tajuatte idean), koska tietokoneet ovat kaikkialla.
Joka tapauksessa pointtini oli se, että teknopodcastissa — ei, en tarkoita musiikkigenreä, ja jättäkää minut rauhaan tai näistä kiilalauseista ei tule loppua ja lukeminen vaikeutuu aivan suhteettomasti – voidaan puhua melkein mistä tahansa:

tai tylsän toimistotyön larppaamisesta netissä, kuten tämän blogauksen alkupuolelle upotetussa The Takeover -jaksossa tehdään. Ovat muuten kaikki aivan huikean hienoja jaksoja, mahtavaa kuunneltavaa ja hauskoja kuin mitä. Paitsi siiloin kun ne ovat liikuttavia tai opettavaisia. Toisinaan jopa kaikkea kolmea!
Ja sitten välillä jotain ihan muuta. Jaksossa 44 PJ Vogt, toinen podcastin vetäjistä, päätti kokeilla työstressin liennyttämistä nappaamalla LSD:tä mikroannoksina. Se(kin) on loistava jakso, mutta luultavasti ei sovellu uuden kuulijan ensimmäiseksi maistiaiseksi. Tarkoitan, että iso osa jakson viehätystä tulee siitä, että tuntee tyypit ja on kuullut heidän tuskailujaan työn stressaavudesta. Voi olla että ilman pohjustusta juttu menee harakoille. Tai mitä minä mistään tiedän.
Reply All on muuten kokeillut yhteistyömalla, jossa Diggissä julkaistaan jokaisen jakson jälkeen eräänlainen artikkeliversio tai teaser. Sellainen on tehty myös happojaksosta Shine On You Crazy Goldman.
Missä olinkaan? Niin siis: minua Reply Allissa kiinnostaa kaikkein eniten se, ettei siinä puhuta tietokoneista, älypuhelimista ja internetistä mittaustulosten ja vertailutaulukoiden kautta, vaan keskitytään siihen, mitä vekottimet tekevät meille. Ihmisille. (Jumaliste että tuli teennäinen lause, huh huh.)
Se tarkoittaa myös sitä, ettei podcastia kuunnellakseen tarvitse tietää atk:sta yhtään mitään. Vogt ja Alex Goldman toimivat oppaina, jotka kääntävät netin ja nörtteilyn ihmisten kielelle. Kaikkein selvimmin se näkyy eli siis kuuluu osiossa nimeltään Yes Yes No, jossa kaksikko arvuuttelee pomoltaan Alex Blumbergiltä eli Viralliselta Vanhukselta™, mitä yksittäinen tweetti tai Instagram-postaus tarkoittaa. Se on hauskaa ja opettavaista, toisinaan myös likuttavaa. Ehkä jopa kaikkea kolmea – weeoo!
Tavallaan toivon, ettei kukaan muu suomalainen kuuntelisi Reply Allia, koska sitten voisin ryöstöhyödyntää siinä esitettyjä ideoita vielä nykyistäkin röyhkeämmin. Mutta sekin sopii, että tilaatte podcastin ja kun kysyn asiasta, teeskentelette tietämätöntä.
Oikaisu 28.12.2015: Sotkin podcastaajien roolit, eli puhuin Alex Goldmanista kun tarkoitin PJ Vogtia ja sama kääntäen. Virhe korjattu.
Olli Sulopuisto on melkoisen innoissaan podcasteista.

Kerro mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *